Румен Петков: Единствено България е без договорена цена за газа в Европа

3085
Румен Петков: Единствено България е без договорена цена за газа в Европа

България вероятно е единствената държава в Европа, която няма договорена цена за газ и това държи в абсолютна неизвестност бизнеса и бита.

Това каза лидерът на АБВ Румен Петков по време на пресконференция в централата на партията, предаде Агенция „Фокус“.

Петкова: Има нов документ, който създава условия за преговори за цената на руския газ

България е подписала допълнение по действащия договор за доставка на газ от "Газпром" и с него има нови предпоставки за предоговаряне н...

„„Булгаргаз“ бяха на преговори в Санкт Петербург за цената на газта. Не договориха такава. Вероятно искат прекалено голямо сваляне на цената. Това, което притеснява българската икономика и бит, е, че няма никаква координация между „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз““, допълни той.

Показвайки писмо на „Булгаргаз“ към всички клиенти на дружеството от май месец, Петков посочи, че в него е обяснено, че Румъния се е вдигнала цената на газа.

„Те са попитали румънската страна на какво се дължи вдигането на цената на газа, но независимо от това, са се обърнали към своите клиенти да заявят годишните си доставки в срок до 25 юни 2019 г. при абсолютна неяснота за ценообразуването и неяснота за движението на цените и движението и реализация на „Турски поток“ и връзката Гърция-Сърбия, те коментират румънската страна.

„Булгаргаз“ трябва да отговори на въпроса купен ли е капацитет на румънската територия, защото ако такъв капацитет е купен, това означава, че още май месец българското правителство е разбрало предупрежденията на АБВ, че няма да може да построи „Турски поток“, добави той.

По думите му, ако е резервиран капацитет на румънска територия, потребителите ще плащат два пъти.

Кабинетът смята, че ЕК се е объркала с глоба за милиони за газовия ни монопол

Българското правителство изцяло подкрепя позицията на държавата по дело Т-136/19 в Европейския съд. Това гласи едно от решенията на дн...

„Един път на Румъния, един път на Турция. Каква е ролята на БЕХ в координацията на работата на „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“? настоявахме близо година за уволнението на Петьо Иванов, беше уволнен като директор на БЕХ преди три месеца, но продължава да е председател на Борда на „Булгаргаз““, добави още Румен Петков.

Според лидера на АБВ от 1 януари заплахата България да не е държава, транзитираща газ, е сериозна.

„Можем ние всички са загубим повече от 200 милиона лева, защото правителството, начело с Бойко Борисов се оказа неспособно, некадърно да построи газопровода.

Триото Иван Костов, Сергей Станишев и Бойко Борисов съсипват България на газовата карта на Европа. Иван Костов като не допусна построяването на „Турски поток“ и по време на неговото правителство Турция построи първата тръба на „Син поток“, Станишев спря „Южен поток“, а Борисов го дозакопа. На 1 януари ние вече не сме транзитираща страна, поради престъпното поведение на това трио“, допълни Румен Петков.

„Булгартрансгаз“ трябва да констатира какви са търговските условия, при които България ще продължи да транзитира газ от 1 януари 2020 г. Това каза от своя страна заместник-председателят на АБВ Любомира Ганчева.

Руслан Стефанов: Очаква се поскъпване на газа

"Ще се върви към получаване на цената на газа както при пазара на нефт - пазарно определяне. Разбира се, това означава, че ще има по-го...

Тя припомни, че вече е факт официалното писмо, което от АБВ входираха до „Булгартрансгаз“ с копие до Министерство на енергетиката с искане за актуална информация за строежа на газовата инфраструктура в България по втората тръба на „Турски поток“. „Тъй като доста бодряшки ни се обяснява от ръководството на „Булгартрансгаз“ как всичко се движи по план и явно не може да се стикова кое е планът, когато става въпрос за месеци разминаване от крайния срок. Ние поискахме конкретна информация с конкретни параметри, а именно колко са закупените тръби по проекта, колко са доставените, колко са транспортирани до трасето и заверени, колко километра са газовите изкопи и в колко от тези изкопи колко километра или метра от тях са положени и закопани тръбите“, посочи тя. Ганчева добави, че от АБВ са поискали и информация за това дали измервателните уреди, които ще бъдат положени по проекта, на изискванията на закона и наредбата.

„За транзита на газ на територията на която и да е страна има два много важни показателя - количество и качество. Неслучайно в България институциите коментират само количеството, тъй като се оказва, че на основните газоразпределителни измервателни станции в България към момента няма уреди за измерване на тяхното количество. Такива липсват – това е нарушение на закона и наредбата. Това е голям проблем, ако искаме да запазим нашето място на газоразпределителен център, тъй като ние не можем да докажем качеството на газта, която преминава на територията на България и отива за износ за други държави“, добави тя.

Ганчева отбеляза още, че вероятно технически газовата станция в Странджа има капацитет да приеме газ, но добави, че 20 дни преди 1 януари 2020 г. на нея не са монтирани основните измервателни уреди за качеството. По думите й такива са хроматограф и влагомер. „Една обикновена проверка в Българския институт по метеорология показва, че в България има само един лицензиран хроматограф, произведен през 1975 г. Какво се случва със станциите в Странджа, в Ихтиман и Лозенец? Означава ли това, че те са незаконни, след като не спазват изискванията на закона“, запита тя. Ганчева изрази надежда след официалното писмо на АБВ „Булгартрансгаз“ да започне монтирането на тези уреди и да помогнат за това да имат техническите изисквания, според закона. „За да може от 1 януари догодина да сме в състояние да приемаме и транзитираме газ“, допълни тя.

Заместник-председателят на АБВ обърна внимание и на важността „Булгаргаз“ да коментира не само техническите, а и търговския параметри.

„Това означава при какви условия и цени, при какви търговски условия от 1 януари ще започнем да получаваме природен газ по връзката България-Турция. Настояваме в рамките на максимум седмица „Булгартрансгаз“ да започнат да обсъждат този важен въпрос и да информират обществеността, за да може всички да знаем какво ще ни струва и какво ще печелим, ако има газ на 1 януари 2020 г.“, допълни тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Полети от 25 държави очакват на Летище Бургас през летния сезон

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 23.03-29.03.24

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни сгради по втория етап от процедурата на МРРБ

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика