САЩ предлагат да внасят втечнен газ в България вбъдеще

3806
САЩ предлагат да внасят втечнен газ в България вбъдеще
Снимка: БГНЕС

САЩ биха могли да осъществяват доставки на втечнен природен газ за България и региона на Югоизточна Европа през инфраструктурата, която в момента се изгражда - терминал за втечнен газ в Александруполис и газова връзка между България и Гърция. Това е коментирал на среща в Солун с българския министър на енергетиката Теменужка Петкова зам.-секретарят на Департамента по енергетика на САЩ Марк Менезес, съобщи пресцентърът на министерството на енергетиката.

Той е изразил подкрепа за предприетите от българска страна действия за реализацията на интерконектора Гърция-България, както и за намерението на страната да участва в проекта за изграждане на терминала за втечнен природен газ до Александруполис.

Пускат разширение на българския газопровод до Турция

Държавната компания „Булгартрансгаз“ днес пуска официално разширение на транзитния газопровод до Турция. Тръбата е дълга 2...

Петкова е в Солун за участие в енергийния форум за Югоизточна Европа, в рамките на който се е състояла среща на енергийните министри на България, Гърция, Сърбия и Израел.

Регионът на източното Средиземноморие би могъл да е един от стратегическите източници на алтернативни доставки на природен газ за Европа, е общото мнение на Петкова, гръцкия й колега Георгиос Статакис, министъра на Сърбия Александър Антич и Ювал Щайниц от Израел. 

Петкова е коментирала, че като възможни източници на природен газ България разглежда новооткритите офшорни газови находища в Израел – Тамар и Левиатан, както и това в Кипър – Афродита" и е призовала липсващата инфраструктура да се изгради.

Тя е прогнозирала, че към 2020 г. България и регионът ще имат алтернативни източници и маршрути за доставка на природен газ. Дотогава тя се надява да е готова газовата връзка с Гърция. "В момента проектната компания активно работи за приключване на тръжните процедури за доставка на тръбите и за строителството, като очакваме тези дейности да приключат успешно през втората половина на годината. Планираме строителството да започне до края на тази година и да приключи през 2020 г.", посочи Петкова.

Окончателно: България ще търси споразумение с ЕК по делото срещу БЕХ

Народното събрание реши окончателно, че страната ни ще търси споразумение с Европейската комисия по делото срещу "Булгартрансгаз" ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика