Ще плащаме още за "Дунав мост 2" заради кабинета "Орешарски"

2166
Ще плащаме още за "Дунав мост 2" заради кабинета "Орешарски"
Снимка: БГНЕС

Заради действия на българското правителство от 2014 година (бел. ред. - тогава на власт все още беше кабинетът "Орешарски", поне до 6 август, 2014 година), Международният арбитражен съд в Париж осъди България да плати допълнително още 24 483 934 лева на строителя на Дунав мост 2 FCC Construccion. Това обяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков след днешното заседание на Министерския съвет.

По думите на Желязков, до решението се е стигнало, след като през 2013 година FCC заявява претенция за изплащане на допълнителни близо 11 млн. евро. Причината - строителят счита, че държавата се е забавила да осигури учредяването на концесия за добив на инертни материали за изграждането на насипи на прилежащата инфраструктура на "Дунав мост 2".

Петков: Кабинетът "Орешарски" действаше без всякакъв морал в края на мандата

Рухна митът, че правителството на Орешарски е създало добри условия за бизнеса. Това коментира на пресконференция във Варна Румен Петко...

"Въпреки че към онзи момент, съгласно българското законодателство за държавата изрично не е следвал подобен ангажимент, със свое писмо от 5 август 2014 година тогавашното правителство, в лицето на вицепремиера Даниела Бобева, признава задължението, като в писмото вицепремиерът казва, че държавата няма необходимите финансови средства, но е уведомила министъра на финансите, като е уточнен размерът и начинът на плащане на задълженията в съответствие с постигнатите договорености и се препоръчва тяхното окончателно уреждане", твърди Желязков. Той уточни, че по този начин държавата, в лицето на тогавашното правителство, е признала, че дължи поисканите от FCC допълнителни пари и това е дало основание на Международния арбитражен съд в Париж да потвърди, че от тази дата между българската държава и FCC има валидно обвързващо споразумение.

"Тези действия пораждат няколко съществени въпроса. Необходимо ли е било да бъде признавано това задължение, вместо да се опитат през арбитражния съд да оспорят това искане? Защо след като са признали този дълг не са го платили, а са оставили това да се плаща от следващите правителства, като с лихвите дългът вече е нараснал до 14,3 млн. евро", добави Росен Желязков. Министърът каза още, че се е наложило да се водят серия от преговори, в резултат на което размерът на лихвите е намален и българската държава ще плати 24 483 000 лв., което е с 3 423 000 лв. по-малко от първоначално исканото.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Ще има преразглеждане на селскостопанската политика на ЕС, решиха евродепутатите

"Украинската помощ" за земеделци и животновъди: Засега има

Все по-близо до отлагане на пълната либерализация на пазара на ток

С гриф "секретно" и "поверително" са договори с еврофинансиране за 60 млн. лв.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика