Синдикатите отново обвиниха работодателите, че не искат да преговарят за МОД

1701
Синдикатите отново обвиниха работодателите, че не искат да преговарят за МОД
Снимка: Thinkstock

Синдикатите отново обвиниха работодателите, че не искат да седнат на масата на преговорите за минималните осигурителни доходи (МОД) за 2017 г. Това стана факт по време на днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС).

Министърът на финансите Владислав Горанов също коментира темата. „Бих защитавал пред правителството позицията, че трябва да се явяваме модератори, но ако вие не искате да си говорите, какъв избор остава за правителството", запита Горанов представителите на синдикатите и на бизнеса.

„Хайде да преценим дали отваряме тази тема да върви в някакви темпове, защото догодина ще се окажем в същото положение, ако не започне интензивен диалог по технологията и по начина, по който ще си комуникират синдикатите и работодателите по тази тема. На мен лично като финансов министър ми е най-комфортно да идвате с готовите решения и да не се налага аз да защитавам една или друга позиция”, посочи финансовият министър.

Как го виждате за слагане на масата във времето, запита ги той и допълни – „ние от правителствената част сме тук”.

От своя страна министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова обясни, че в предходния месец е провела срещи с всички работодателски организации и с две синдикални. „И от двете страни имаше заявен интерес темата да бъде обсъждана в рамките на НСТС или темата да бъде обсъдена в рамките на двете страни”, добави Русинова.

Цветан Симеонов, председател БТПП заяви, че МОД и начинът за определяне на минимална работна заплата са обвързани. „Тогава, когато има решение по по-важния въпрос за минималната работна заплата, вероятно ще бъде променена и позицията. Засега все повече стават браншовите организации, които са категорични, че няма как да се разделят двата въпроса”, посочи Симеонов.

Минималната работна заплата за 2017 г. не е договаряна, а е едностранно оповестена под натиска на синдикатите. Кумулативно 35% е ръстът на минималната работна заплата за 3 години, при 2-3% ръст в икономиката и производителността, каза и Васил Велев, председател на АИКБ, предаде БГНЕС.

Що се отнася до МОД-ваша нива, ваша пакост, опонира, пък Ася Гонева, изпълнителен секретар на КНСБ. „Такова нещо има в закона. Такива изисквания има и НАП така работи. Ние не сме се отказали от своята отговорност. Няма да коментирам поведението на работодателите – какви представителни организации са тези, които не желаят да седнат на масата. Да седнат на масата, може пак да не се разберем, но те не искат да седнат на масата”, обвини тя работодателите.

Председателят на НСТС и вицепремиер Томислав Дончев бе категоричен, че към каквото и решение да се върви, е редно да бъде взето след социален диалог.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Българите получават ползите от приемането на еврото още сега с tbi bank

eMAG пуска Genius абонамент в България с безплатна доставка и ексклузивни оферти

Подем при строителството в България и ЕС

Край няма: Нов завой в една от поръчките за високоскоростни влакове с пари от Плана за възстановяване

Огромна част от българите живеят в панелки от соца

Силно начало на годината за жилищния пазар в София

Смениха ръководството на "Булгаргаз"

ОББ: Услугите – главен мотор на икономиката

Основателят на Telegram: Натискът на Кремъл ме принуди да напусна Русия

На комисия: Отложиха либерализацията на електроенергийния пазар за домакинствата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика