Според Добрев разговаряме с Русия за газа, но още не сме стигнали да говорим за цената

2702
Според Добрев разговаряме с Русия за газа, но още не сме стигнали да говорим за цената
Снимка: БГНЕС

България води преговори с "Газпром" за цените на газа, който се доставя за страната ни. Това обяви народният представител на ГЕРБ и бивш министър на икономиката и енергетиката Делян Добрев.

"Тази седмица шефът на "Булгаргаз" беше на такива преговори в Русия, т.е. преговорите са започнали на техническо равнище. Нямам информация за резултати, но не мисля, че ще има някакви конкретни резултати на техническите разговори, защото при тях трябва да се включи министърът на енергетиката и той да води разговора за промяна в договора", заяви Добрев.

Нови цени на газа и парното: С колко ще се повишат разходите ни през зимата?

През последната седмица стана ясно, че цените на газа ще растат, а с тях и цената на парното. Синдикатите пресметнаха, че с поредното у...

Ядрената енергетика

Идеята за обособяването на АЕЦ "Козлодуй" и "Мини Марица Изток" в отделно дружество ще има съществени ползи намаления на разходите. Това коментира за БНР председателят на енергийната комисия в Народното събрание Делян Добрев, предаде БГНЕС.

За готвените промени разкри преди седмица лидерът на АБВ Румен Петков. Предложението е направено от Българския енергиен холдинг (БЕХ) и вече е обсъждано от експертен съвет в Министерството на енергетиката. "Предложението е скандално, защото е в състояние да съсипе в стопански и финансов план едно от най-силните енергийни дружества в Европа – атомната централа в Козлодуй", твърди Петков.

"Хипотетично от едно такова обединение, погледнато от експертна гледна точка, може да даде възможност на АЕЦ "Козлодуй" и "Мини Марица-изток" да предлагат много по-гъвкави продукти. Ако тези две централи търгуват своята електроенергия заедно, те ще могат да постигнат много по-добри резултати, а и могат да се постигнат значителни намаления на разходите", разясни Добрев.

Кадър, подкрепян дълго от БСП и ДПС, пита защо се бавят преговорите с "Газпром" за газа

Няма какво да направи КЕВР. Това коментира бившият член на комисията Еленко Божков, който беше особено влиятелна фигура по времето на П...

Коментарът идва в момент, в който д-р Петър Кърджилов, бивш пиар на Община "Младост", съобщи, че де факто никой не прави нищо по строежа на НХРАО. "Докато нашата държава няма никаква представа как ще управлява високо активните радиоактивни отпадъци от АЕЦ "Козлодуй", по всичко личи, че Държавно предприятие "Радиоактивни отпадъци" се проваля и при управлението на ниско и средно активните РАО. Както се вижда от прикачените тук снимки от месеците февруари, април, юни и септември,от началото на месец февруари до днес, въпреки разпореждането на съда за предварително изпълнение, изграждането на Националното хранилище е на нивото на един пореден гьол", коментира Кърджилов.

Ролята на КЕВР за големите енергийни сделки

Председателят на енергийната комисия коментира и законодателните промени, според които КЕВР ще бъде последната, която ще се произнася по сделките в енергетиката. "КЕВР и първа да се произнася, ако не е съгласна със сделката, няма как да стане, т.е. дали ще бъде първа или последна няма особена разлика. Промяната в текста се налагаше, тъй като гласуваният през лятото член, който дава такива правомощия на регулатора, не определяше кога трябва да се произнесе, а ние вече имаме произнасяне от другите регулаторни органи. Единствено уточнихме в текста моментът, в който КЕВР трябва да се произнесе", обясни депутатът на ГЕРБ

Проф. Ади-Мария Симою: Корумпирани роби не дават да се чуе гражданското мнение за АЕЦ "Козлодуй"

Дори и комунистите биха се срамували от това, което стана на 24-ти септември по време на срещата в Общинския съвет в Крайова. Така проф...

Добрев добави, че се очаква "Обединени патриоти" или БСП да разработят и внесат критериите, по които КЕВР трябва да се води, за да одобри или не одобри дадена сделка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Комисията по туризъм одобри промени за по-лесно наемане на чужди сезонни работници

Бивш социален министър се усъмни дали пенсионерите с минимална пенсия не получават и други доходи

Тристранката обсъжда обезщетенията при безработица

"Единственият път за вход на руски газ ще е през България": Илиян Василев за "Турски поток"

Росен Карадимов: Министерството на иновациите и растежа внася стратегията за развитие на ББР

България увеличава вноса на евтини млечни суровини от Украйна

Турският финансов министър: От юни се задава бърз спад на инфлацията

Три компании ще инвестират общо над 100 млн. лв. в Бургас

Борисов забранява руския газ: Експерти говорят в парламента (ВИДЕО)

"Главболгарстрой" ще строи паркинг с 1000 места на Летище София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика