Според Петър Славов сделката за Дипломатическия клуб в Бояна е само капка в морето

1521
Според Петър Славов сделката за Дипломатическия клуб в Бояна е само капка в морето
Снимка: БГНЕС

Може ли сделката за Дипломатическия клуб в Бояна да бъде спряна и без съд? Въпросът стана много актуален, след като се разбра, че имотът се купува от трима младежи – за 8,5 млн. лева. Може обаче да се окаже, че разрешението за продажба, дадено от Агенцията за приватизация, е незаконно.

Вчера (15 септември) депутатите от Гражданската квота на Реформаторския блок Мартин Димитров и Петър Славов, както и колегата им от ГЕРБ Методи Андреев решиха да внесат въпрос към вицепрезидента Томислав Дончев относно сделката. Причината - Дипломатическият клуб „Бояна“ е част от активите на „Адис“ ЕООД, а дружеството е в зарбанителния списък за приватизация. Тоест, предприятието не може да бъде продавано без изрично решение на Народното събрание, по предложение на Министерски съвет.

НС реши: "Кинтекс” и ВМЗ-Сопот стават забранени за приватизация

Оръжейните дружества "Кинтекс" и ВМЗ-Сопот влизат в забранителния списък за приватизация. Това реши Народното събрание на първо четене ...

Не остана човек в България, който да не се съмнява, че има нещо нередно. Сделката за Дипломатическия клуб в Бояна може да бъде спряна от Надзорния съвет на Агенцията по приватизация и няма нужда да се ходи в съда, заяви Петър Славов пред bTV. Много обичаме да показваме битка с престъпността, но за такива сделки, гарнирани с политическа подкрепа, ДАНС и прокуратурата странно мълчи, подчерта Методи Андреев.

Петър Славов каза и, че сделката за Дипломатически клуб „Бояна” не е единичен случай. Причината – според шефа на Агенцията по приватизация Емил Караниколов самата агенция е „прочела” закона и при много други случаи в смисъл, че може да се продават „обособени части” от дружества, които са в забранителния списък за приватизация, щом тези „обособени части” не са изрично описани. Караниколов е дал обяснението пред Икономическа комисия в парламента. Това е все едно да забраните продажба на автомобил и след месец да видите, че са продадени гумите и двигателя, защото не били описани изрично като забранени за продажба, подигра се Петър Славов.

Министър Лукарски защо мълчи като бълха в гащи? Той е бил юристконсулт в Агенцията по приватизация в периода 1998 – 2001 година. Тогава минаха най-големите приватизационни сделки, припомни Методи Андреев. Така не може да продължава – Лукарски трябва да вземе отношение като юрист-експерт, не като политик, добави той. А Петър Славов призова да се потърси наказателна отговорност по случая.

Кой купи Дипломатическия клуб в Бояна?

Изглежда няма да има обжалване на първия в историята ни данък със задна дата

Наистина е странно приетите днес (15 септември) промени в Закона за корпоративното подоходно облагане да влизат със задна дата. Така де...

Младите собственици на Дипломатическия клуб в Бояна са съдружници във фирма за дизайн. В края на миналата година тя има 1000 лева печалба и 2000 лева приход според Търговския регистър. Управителката - 21-годишната Ванеса Тодорова, живее в скромна къща с родителите си и работи в завод за кренвирши, като е била и сервитьорка. Баща ѝ Томи Тодоров е свинар и казва, че никога не е ходил в София. Ванеса е завършила Строителния техникум в Стара Загора. Другите двама нови собственици на Дипломатическия клуб „Бояна”- братята Димитър и Йордан, живеят в кооперация в Стара Загора.

Според Томи Тодоров парите за сделката с Дипломатическия клуб в Бояна са дошли от друга фирма. Фирмата била видяла „някаква перспектива” във Ванеса, по думите на баща ѝ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Смениха ръководството на "Булгаргаз"

ОББ: Услугите – главен мотор на икономиката

Основателят на Telegram: Натискът на Кремъл ме принуди да напусна Русия

На комисия: Отложиха либерализацията на електроенергийния пазар за домакинствата

Почти два милиона туристи са били в България през зимния сезон

Байдън иска да утрои митата за стомана и алуминий от Китай

Фалитите в България: Данните за първото тримесечие на 2024 година

AES България отново получи престижната награда за безопасност на British Safety Council

Инфлацията в ЕС и еврозоната продължава да се забавя. Какви нива достига?

Енергийният министър обсъди с ОМВ добива на нефт и газ в Черно море

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика