Теглим кредит само в краен случай

19842
Теглим кредит само в краен случай
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Българите са станали изключително предпазливи към вземането на кредити и прибягват до тях само в случай на крайна необходимост. А повече от половината - 58%, твърдят, че не биха изтеглили заем за нищо на света. Това е намалило броя на домакинствата със задължения към банките, но е увеличило средния размер на дълга, пише "Сега".

Изводите са от национално представително проучване на Института за икономически изследвания при БАН за задлъжнялостта на домакинствата в България през 2013 г. и сравнение на тенденциите през 2009 г., в началото на кризата. След бума на лошите кредити преди 4 г. относителният им дял се стабилизира около 19-20%, но сериозно се увеличава периодът на просрочие. Затова пък масово навлизат спекулативни фирми за бързи кредити, чиито лихви и таксите по обслужването на заем до 1 г. достигат 30%. Освен това липсва всякаква законова регулация на този тип услуга, констатират икономистите.

Българските домакинства ударно задлъжняват към банките в периода от 2006 г. до края на 2008 г. и кредитите се увеличават от 6.5 млрд. лв. до почти 18 млрд. лв. След това обаче се наблюдава тенденция на запазване на дълга. Домакинствата със задължения вече са по-малко от 20%, докато през 2009 г. те са били около 30%. Но в замяна на това средната стойност на дълга им се е увеличила до 20 200 лв. от 13 900 лв., което е с повече от 40%. При просрочените задължения над 42% от хората, или около 40 000 - 50 000, дължат 3 и повече вноски, докато през 2009 г. те са били почти на половина - 23%. Повечето от лошите заеми все пак продължават да се обслужват. Само малко над 2%, или около 6000 домакинства, не правят нищо за погасяване на кредита си и са дадени на съдия-изпълнители.

Изследването на БАН показва, че докато през 2009 г. българите са теглили заеми с надеждата за ръст на доходите и нерядко са влагали парите в големи покупки, през 2013 г. те вече харчат по-разумно. Прибягват до кредит най-често за неотложен ремонт, покупка на техника, жилище или автомобил. Около 10% от заемите обаче са за жизненоважни нужди, за покриване на разходи по жилището и дори за храна и облекло. "Значително се увеличават кредитите в семейства с подрастващи, очевидно разходите за тях растат", отчитат от БАН.

 

 

Делът на лошите кредити се увеличава

Над 58 процента от българите при никакви условия не биха взели кредит, сочи изследване на Института за икономически изследвания при Б...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика