Теменужка Петкова: България няма 20 млрд. лв. за инвестиция в АЕЦ "Белене"

4914
Теменужка Петкова: България няма 20 млрд. лв. за инвестиция в АЕЦ "Белене"
Снимка: БГНЕС

Българската държава няма 20 млрд. лв., които да инвестира в проекта АЕЦ "Белене". Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова на пресконференция, на която представи приоритетите на правителството в областта на енергетиката, предаде репортер на Actualno.com. По думите на министъра процедурата по приватизация на проекта ще започне през 2018 година.

"Българската държава не трябва да се ангажира с предоставяне на държавна гаранция и сключване на дългосрочни договори. Този проект трябва да се реализира на пазарен принцип", коментира още бъдещето на "Белене" Петкова. 

В началото на 2018 г. става ясно дали ще правим газова връзка с Македония

Това, което предвижда Меморандумът за сътрудничество в областта на природния газ, е, че в следващите дни ще се прави анализ за директна...

Тябва да имаме ясна визия по отношение на това как да се използва оборудването за АЕЦ "Белене". По този проект ние нямаме право на грешки, категорична бе Петкова. Знаете, че имаме договор с Българската академия на науките (БАН), откъдето трябва да направят анализ за оборудването на "Белене". Втората част от анализа на учените е свързана с основните посоки на енергийната стратегия на България до 2030 г. с хоризонт до 2050 г., каза енергийният министър.

Изключително важно за нашата енергетика е да направим така, че да удължим живота на пети и шести енергоблок на АЕЦ "Козлодуй". Предстои да бъдат извършени тестове по отношение на увеличаване на мощността на шести блок на АЕЦ "Козлодуй", обяви Петкова.

По думите й сектор "Енергетика" е финансово стабилен. Петкова изрично подчерта, че на първо място за правителството в сектора е енергийната сигурност, като в това отношение се залага на собствен добив от "Терес" и "Силистар", както и на изграждане на междусистемните връзки с Турция, Гърция и Сърбия. Изграждането на интерконекторите ще ни позволи да построим и хъб "Балкан", убедено каза Петкова. Тя добави като приоритет и либерализацията на пазара.

Проектът "Цанков камък"

През 2012 г. извършихме поредица от проверки в НЕК и една от проверките беше свързана с "Цанков камък". Налице са поредица от забавяния, свързани с този проект, а всичко това го оскъпява допълнително, заяви Петкова. Прокуратурата е тази, която ще каже кои са отговорните лица. Това, което беше установено тогава, е, че приблизително 200 млн. лева са разходите за този проект, които са извършени без обществена поръчка. НЕК инвестира около половин милиард в този проект, но целият негатив от него се поема от НЕК, поясни енергийният министър.

Задълбочаваме сътрудничеството с Азербайджан в сферата на енергетиката

България и Азербайджан да интензифицират съвместното си сътрудничество в сферата на енергетиката. Това потвърдиха българският енергиен ...

Няма опасност за хората по отношение на язовир "Цанков камък", категорична бе Теменужка Петкова.

Бъдещето на ТЕЦ-овете

Друг важен приоритет за нас ще бъде работата на горивните инсталации, като ние ще се съобразим с регламент на ЕС, който налага много по-сериозни условия за работа на тези инсталации, посочи Петкова.

Правителството, а и всички политически партии, се обединихме около това да се получи дерогация (Частична отмяна на определен закон - бел. ред.) по отношение на горивните инсталации, която да бъде безсрочна. Всяка една от тези централи трябва да докаже, че прави всичко необходимо, за да може Европейската комисия да реши да ни даде тази безсрочна дерогация, стана ясно още от думите на енергийния министър.

Радиоактивните отпадъци

Петкова: Енергийната ефективност е приоритет за България в дългосрочен план

Енергийната ефективност е приоритет за нашата страна в дългосрочен план в контекста на намаляване на енергийното потребление и огранича...

По отношение на радиоактивните отпадъци ние сме поели ангажимент да ги съхраняваме на площадка "Радиана". Предстои тя да бъде изградена. Успяхме да получим разрешение за строеж и това ни дава възможност да започнем дейностите по строителството на площадката, коментира още Теменужка Петкова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Пристига първото ядрено гориво от "Уестингхаус" за АЕЦ "Козлодуй

Експерт за отложената либерализация на тока: Не смятам, че ще плащаме повече

Решено: Служебният министър трябва да предоговори договора с "Боташ" (ВИДЕО)

Кои са най-устойчивите градове в Европа и в света?

Кабинетът отпусна парите за компенсиране на сметките за ток на училища, детски градини и църкви

Шринкфлацията застигна супермаркетите в тази европейска страна

Идва американското ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com