X
 
 

Теменужка Петкова: "Турски поток" не е под заплаха

869 1
Теменужка Петкова: "Турски поток" не е под заплаха
Снимка: БГНЕС
Проектът „Турски поток“ не е под заплаха, работата по него не е спряла.Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред журналисти по повод изказването на президента на Русия Владимир Путин, че България бави изграждането на „Турски поток“, предаде репортер на Агенция „Фокус“.Тя посочи, че не може да коментира думите на президента Путин. „Това, което павим, е да си вършим съвестно работата“, заяви още Петкова.

„Това, което със сигурност мога да кажа е, че ние изпълняваме своите ангажименти. В края на миналата година, когато актуализирахме нашата енергийна стратегия, всички вие помните, че тази актуализация дойде като инициатива на правителството. Тя беше подкрепена от колегите от парламента, от всички парламентарно представени политически сили. Беше ясно заявено, че този проект е изключително важен, той е стратегически за нас“, заяви още Петкова.

Руска медия: България се научи да вярва на Русия, но това няма да ѝ помогне

Българските власти показаха впечатляваща отзивчивост към недоволството на Москва от най-високо ниво, коментира руската информационна аг...

По думите й така както пердвиждат европейските правила, нашето европейско национално законодателство, са проведени всички процедури, които са свързани както с прилагането на директива 73 за природния газ, така и по отношение на обществените поръчки, свързани с избора на изпълнител. Всички тези дейности, свързани с прилагането на практика на нормативната уредба, отнема време“, заяви още Петкова. Тя припомни, че е имало обжалване по отношение на обществените поръчки.

„От деня на подписването до настоящия момент се работи непрекъснато по отношение на реалиазцията на този проект. Към момента се работи на трасе от 150 км, разделено на 3 отделни лота. Доставени са тръбите за всичките 150 км, разчистен е хумосният слой. Изкопани са траншеи. Знаете, че бяха изградени и въведени в експлоатация първите 11 км от турско-българска граница до компресорна станция „Странджа“, които на практика осигуряват възможност ние да се свържем с проекта „Турски поток“ на турска територия. Изградихме и газоизмервателна станция. В процес на изграждане са и две компресорни нови станции. Работата по проекта не е спряла. Така както предвижда договора първите 308 км трябва да бъдат готови в края на месец май 2020 г. Ние работим, вършим си работата“, каза още Петкова.Тя изтъкна, че се полагат по 5 км на ден.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Анонимен 1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
    Работата по проекта Турски поток на територията на България върви така бързо, както нищо и никога досега. С това раболепието на Борисов пред заповедите и пред интересите на Москва достигна до недостижими върхове и засенчи дори безгръбначието на Т.Живков. България няма реална полза и печалба от турски поток, а само загуби - загуби на територия, на огромен финансов ресурс, на политически и на иконом виж още ›› ическа независимост. И на репутация. Без всякаква полза за нас се поставихме в унизителното положение на жалко лостче в руската машина за изнудване на Украйна и на изсмукване на непазарно високи цени от България чрез съзнателтото и лишаване от реална диверсификация.