X
 
 

"Южен поток" ще донесе "известни икономически ползи" за България

21058 4
"Южен поток" ще донесе "известни икономически ползи" за България
„Южен поток транспорт“ изготви Оценка на въздействието върху околната и социалната среда (ОВОСС) за българския участък на морския газопровод „Южен поток“.

Документът потвърждава заключенията, че строителството и експлоатацията на тръбопроводите в морски води не се очаква да имат значително влияние върху екологията на Черно море и българския бряг, където морският газопровод излиза на сушата. Докладът е изготвен от международните експерти URS Infrastructure and Environment UK Limited. Това става ясно от информация, публикувана на сайта на "Южен поток транспорт".

Радан Кънев: Лавров дойде да окуражи правителството да наруши правилата на ЕС за "Южен поток"

Сергей Лавров дойде в България, за да насърчи правителството на Пламен Орешарски да наруши Третия либерализационен пакет по отношение н...

За да развива проекта по екологично съобразен и социално отговорен начин, компанията проведе процедура по оценка на въздействието, която се състои от два паралелни процеса: Оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) в съответствие с националното законодателство и Оценка за въздействието на околната и социалната среда (ОВОСС) в съответствие с насоките и стандартите на международни финансиращи институции за работа, съобразена с околната и социалната среда.

Настоящият доклад за ОВОСС съдържа допълнителни анализи за околната среда, кулутрното наследство и социално-икономическите аспекти на проекта, както и усилията, които компанията продължава да полага за ангажиране на заинтересованите от проекта страни. Например, документът за ОВОСС разглежда по-детайлно въздействието на инвестиционния проект върху населението и уязвимите групи в околността. Оценката също така показва, че проектът временно ще донесе известни икономически ползи в резултат на допълнителните възможности за трудова заетост и увеличено търсене на продукти и услуги по време на строежа. 

В доклада е включена и оценка на потенциалните кумулативни въздействия в резултат на развитието на проекта и други съществуващи и предложени дейности в близост до инфраструктурата.

Не се очакват значителни въздействия върху качество на атмосферния въздух на етапа на експлоатация (включително въвеждане в експлоатация) на Инвестиционното предложение (ИП). Въздействията по време на експлоатаци я се очаква да имат несъществена степен, водеща до незначителна значимост на въздействие. Това става ясно от публикувания днес доклад.

На този етап не са известни изискванията, свързани с етапа на извеждане от експлоатация, но е вероятно въздействията да бъдат подобни, макар и по-малки от тези, описани за етапа на строителство и подготовка за въвеждане в експлоатация.

"Южен поток" получи разрешение да започне да се строи на руска земя

Руското министерство на строителството и жилищно-комуналното стопанство официално разреши строежа на руската част от морския газопров...

По принцип се очаква качеството на въздуха да се подобри чрез технологични усъвършенствания и по-стриктно законодателство за емисиите, което може да води до несъществена чувствителност към момента на извеждане от експлоатация.

В заключение може да се каже, че не се прогнозират никакви значителни остатъчни въздействия върху качеството на въздуха, в резултат на проекта. Всички въздействия се считат за несъществени или ниски и с временен характер.

Публикуваният днес документ очертава смекчаващи и защитни мерки, които да гарантират, че проектът няма да окаже значително отрицателно въздействие върху околната среда.

Докладът за ОВОС констатира, че околната среда няма да бъде повлияна значително от проекта. Той беше одобрен от Министерството на околната среда и водите на Република България през февруари 2014 г.

„Южен поток транспорт“ кани всички заинтересовани да се запознаят с предварителния Доклад за ОВОСС и активно да споделят обратна връзка чрез електронна поща, по пощата или чрез формата за обратна връка, публикувана на сайта. Проектодокладът за ОВОСС е достъпен онлайн от днес. Негови печатни копия са на разположение в офиса на „Южен поток транспорт“ в София, в Информационния център за Южен поток във Варна, в кметската администрация в Приселци, в Културния дом в кв. „Галата“, както и в „Крушките“ и „Ракитника“.

Морската част на "Южен поток" е спряна заради съдебен иск

Строежът на морската част на газопровода "Южен поток" е спрян, защото има заведен съдебен иск. Това заяви новият екоминистър Станислав ...

„Южен поток транспорт“ ще проведе консултации с неправителствени и с местни организации във връзка с доклада за ОВОСС. Освен това, гражданите са поканени да посетят отворените консултативни срещи във Варна и региона. Графикът на срещите може да бъде намерен на интернет страницата на компанията.

Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Actualno.com.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com