Управляващите дават заден за "вечните концесии"

2811
Управляващите дават заден за "вечните концесии"
Снимка: БГНЕС

Възможността да се възлагат концесии за неограничен срок, която управляващите заложиха в проекта за нов Закон за концесиите, може да отпадне при предстоящото му окончателно гласуване в пленарната зала.

Първоначалният вариант, внесен от правителството и подкрепен от ГЕРБ, предвиждаше да отпадне сегашният таван - до 34 години, и да се въведе обтекаемият вариант за определяне на "максимален срок", който трябваше да се определя от възложителя на концесията - държавата, община и др. Сега обаче се появи друга редакция, изготвена от правителствените експерти и одобрена от парламентарната правна комисия, която връща фиксирания срок от 35 години с възможност за удължаване с до 1/3, т.е. до 47 години.

На първо четене и ДПС подкрепи новия Закон за концесиите

Нов закон за концесиите или поправен законопроект след ветото на президента – този въпрос стана факт в пленарна зала при днешното...

Управляващите обаче дадоха да се разбере, че при разглеждането на проекта в пленарна зала на второ четене могат да се върнат на старото предложение.

Новост е това, че с обявяването на процедурата за избор на концесионер възложителят посочва максимален срок на концесията, който включва прогнозния ѝ срок, както и "общ срок на всички удължавания, допуснати с всяка възможна опция или клауза за преразглеждане. Общият срок на удължаванията не може да превишава с 1/3 прогнозния срок на концесията".

Шефът на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) обясни, че депутатите са търсили компромисен вариант, тъй като идеята за "вечните" концесии срещна отпора на Обединените патриоти и БСП.

По отношение на конкретни инфраструктурни концесии може да има и отделна регламентация. "Ако се наложи да се търси частен партньор за тунел или за магистрала, и там не стигат 47 години, би могло да се предвиди в специален закон 50-годишен срок", обясни Данаил Кирилов. Запазва се принципът на обвързване на срока с възвръщаемостта на инвестицията и на разходите, както и за получаване на доход от вложения капитал от концесионера.

"Вечните концесии" пак са на дневен ред

Т.нар. вечни концесии отново са на дневен ред, след като ГЕРБ вкара разглеждането им в парламента и на първо четене в правна комисия за...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика