Радев с първо вето, спря Закона за концесиите

9613
Радев с първо вето, спря Закона за концесиите
Снимка: БГНЕС

Държавният глава Румен Радев наложи вето на Закона за концесиите, приет в последия ден на 43-тото Народно събрание.

"Законът съдържа разпоредби, които поставят под въпрос принципите на правовата държава и местното самоуправление", изрази мнението си той.

"Нова република" иска от Радев да спре закона за концесиите

Надпартийното дясно обединение "Нова Република" на лидера на ДСБ Радан Кънев изпрати открито писмо до президента Румен Радев, с които г...

Според президента законът въвежда широки граници на субективизъм и и възможности за корупционни практики. и предвижда промени в 29 други закони, с което навлиза дълбоко в икономическите отношения.

"Считам, че подобни ключови промени следва да се извършват след широк обществен дебат и с грижа за обществения интерес и националната сигурност“, заяви Радев.

По думите му възможните санкции от необнародването на закона са неизмерими с потенциалните рискове и щети от неговото прилагане. „Вярвам, че при бъдещото обсъждане на закона, институциите ще подходят отговорно към обществото и бъдещите поколения“, каза още държавният глава.

Борислав Сандов от "Зелените" реагира на новината за ветото в социалната мрежа Facebook, като написа: "Имаме вето. Президентът Радев обяви, че налага вето над Закона за концесиите, който скандализира с клиентелизма си към олигархията и ни принуди да излезем на протест. За пореден път се доказва, че имаше смисъл от нашата позиция и действия".

Протестиращи поискаха от Радев вето върху"олигархичния" закон за концесиите

Над 100 протестиращи се събраха пред сградата на президентството с искания новоизбраният президент Румен Радев да наложи вето на Закона...

В последните дни искането да бъде наложено вето върху закона бе отправено от "Зелените", които организираха и протест пред президентството, както и от дясното обединение "Нова Република", с лидер Радан Кънев. По-рано днес, 2 януари, от КТ „Подкрепа“ също поискаха от Румен Радев да наложи вето върху Закона за концесиите.

Припомняме, че според приетите от НС промени в Закона за концесиите ограничението от 35 години като максимален срок на концесиите отпада, а освен концесии за строителство и услуги оттук нататък ще има такива и за ползване на държавна и общинска собственост. Променят се и лицата, които могат да откриват процедури по концесии - такива вече ще бъдат министрите и кметовете, а не Министерският съвет и общинските съвети, които обаче ще одобряват основните актове за тях.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика