В България токът е по-скъп отколкото в Турция, Сърбия и Македония

10579
В България токът е по-скъп отколкото в Турция, Сърбия и Македония
Снимка: Pixabay

Цените на тока за българските потребители са по-високи от тези в съседните Сърбия, Македония и Турция. В същото време обаче, електроенергията в страната ни продължава да е най-евтина в Европейския съюз.

Това показват данните на Евростат, които проследяват цените от средата на 2017 г. до средата на настоящата година. В анализа на статистиците не се коментират заплатите и покупателната способност на българите спрямо останалите европейци.

Средната цена на тока за киловатчас в България е 0.097 евро - след данъци и такси. Втората най-ниска цена за бита е в Литва - 0.1103 евро, следвана от Унгария, Хърватия и Румъния.

Рамадан Аталай: Ако нямаме нови мощности, ще има ръст в цената на тока

Ако не се стигне до решение на Енергийното министерство и управлението на ТЕЦ „Марица-изток” - да се минимизират всички раз...

Най-скъпа е електроенергията в Белгия, където плащат по 0.2845 евро за киловатчас. Скъпо плащат и в Дания, Португалия и Ирландия, показват още данните на Евростат. В

анализа не са включени цените в Германия, Испания, Италия и Кипър, тъй като те не са подали данни за стойността на тока и потреблението си. В повечето останали държави цената варира между 10 и 20 цента за киловатчас.

Сравнително евтин в България е и газът, въпреки че той е поскъпнал с 14.9% през първите шест месеца на тази година спрямо същия период на миналата година.

Той държи втората най-ниска цена в ЕС - 0.04 евро за киловатчас, докато румънците плащат по 0.03 евро за киловатчас. Потребителите на природен газ плащат точно колкото българите - 0.04 евро за киловатчас и в Литва, Латвия, Естония, Хърватска, Люксембург, Унгария, Полша и Словакия.

Как държавата насърчава инвестициите - задължава ЕРП-тата да обясняват "писмено и мотивирано" защо не пускат ток

На днешното си редовно заседание, Министерският съвет одобри отчет за напредъка в изпълнението на Плана за действие с мерки, които тряб...

Най-скъпо е в Швеция - 0.11 евро за киловатчас. От т. нар. трети страни - тези, които са извън ЕС, най-евтин газ плащат турците, украинците и грузинците. В южната ни съседка киловатът струва 0.0244 евро, показват данните на Евростат.

СРАВНЕНИЕ

Готвенето и подгряването на вода с природен газ през септември е било два пъти по-евтино за българите, използвали газ, отколкото ако бяха използвали електроенергия.

Домакинствата в жилища от 70 до 90 квадрата са платили средно по 18 лева за природен газ. Сметката им за готвене на ток и подгряване на вода с бойлер през септември щеше да излезе 35 лева. Семействата в имоти от 90 до 120 квадрата са спестили средно по 17 лева, като са избрали природен газ, показват данните на "Овергаз Мрежи".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Българите получават ползите от приемането на еврото още сега с tbi bank

eMAG пуска Genius абонамент в България с безплатна доставка и ексклузивни оферти

Подем при строителството в България и ЕС

Край няма: Нов завой в една от поръчките за високоскоростни влакове с пари от Плана за възстановяване

Огромна част от българите живеят в панелки от соца

Силно начало на годината за жилищния пазар в София

Смениха ръководството на "Булгаргаз"

ОББ: Услугите – главен мотор на икономиката

Основателят на Telegram: Натискът на Кремъл ме принуди да напусна Русия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика