В Panama Papers се появи първият българин на важна публична позиция

3367
В Panama Papers се появи първият българин на важна публична позиция
Снимка: БГНЕС

Името на изпълнителния директор на Българската банка за развитие /ББР/ Билян Балев изплува в аферата Panama Papers панамските документи. Балев е единственият засега българин, определен в кореспонденцията на посредническата фирма в Монако с Mossack Fonseca като PEP - Politically Exposed Person. Това е човек, на когото е поверена важна публична позиция. Балев попада в тази категория, когато проверките на панамската адвокатска кантора Mossack Fonseca установяват, че той е изпълнителен директор на българска държавна банка - Банката за развитие.

Банкерът е регистрирал миналата година офшорка на Британските Вирджински острови, за да регистрира и менажира 13,3 метрова яхта в Монако. При регистрацията на офшорката Балев е използвал адрес в Монако - на наето за целта жилище, по думите му. 

НАП още няма всички данни по Panama Papers, но имало "смущаващи факти"

Към днешна дата все още нямаме обобщаващи данни за българите, които влизат в скандала Panama Papers, посочи говорителят на НАП Росен Бъ...

"Да, така е, но лодката вече е в процес на продажба. Има предварителен договор и до месец сделката вероятно ще бъде финализирана", казва Балев пред "24 часа".

13-метровата яхта е купена на лизинг през януари 2015 година. Според договора цената на морския съд била 650 000 евро, но не става ясно каква част от лизинга е платил банкерът. Преди сделката лодката се намирала на пристанище в Хърватия, наричала се е “Анто Мария” и плавала под флага на Сиера Леоне.

Скоро след продажбата яхтата е преименувана на Grace. С цел регистрацията и менажирането ѝ през април 2015 г. на Британските Вирджински острови е регистрирана фирма, наречена Finco Grace LTD. В искането за създаването на новата фирма, направено чрез посредническа агенция в Монако, се обяснява, че яхтата, която фирмата трябва да менажира, ще е за частно ползване и ще бъде базирана главно в Монако.

Сред документите освен няколко позитивни банкови и други референции за Балев се оказват още подробности. Роденият в България банкер предоставя българска лична карта и адрес в Монако на един от централните крайбрежни булеварди - “Луи II”, до едно от яхтените пристанища. “Жилището е наето”, пояснява лаконично банкерът.

Васил Божков е поредният българин, чието име се появи в Panama Papers

Името на един от най-богатите българи - бизнесмена Васил Божков, е поредното, което "изплува" от Panama Papers ("Панамските документи")...

ББР

Билян Балев е изпълнителен директор на държавната Българска банка за развитие от септември 2013 г. В декларацията си пред Сметната палата при встъпването си в длъжност декларира, че притежава 99 на сто от базираната в Лондон “Фининвест”. Според публично достъпните фирмени регистри във Великобритания собствеността на компанията се дели между него и съпругата му Гергана Дрянкова.

“В тазгодишната си декларация пред Сметната палата съм декларирал и Finco Grace”, каза банкерът.

Балев е познат на широката публика като един от изявяващите се в икономическото предаване "Плюс минус" от зората на демокрацията. Балев е работил за “Нобел Адвайзърс”, бил е съдружник във “Форем Консултинг България” с Марио ал Джебури – брат на заместник-министъра на финансите Гати ал Джебури от времето на правителството на Симеон Сакскобургготски.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com