X
 
 

Защо заплатите у нас растат в пъти по-бързо от производителността на труда?

2120 8
photo of Защо заплатите у нас растат в пъти по-бързо от производителността на труда?
Снимка: Getty Images / Guliver
Размерът на заплатите традиционно е една от най-спорните теми в България. Работодателите твърдят, че дават високи възнаграждения, а работниците им смятат, че не получават достатъчно. Синдикатите периодично тръбят, че трудещите се са ощетени, а държавата е някъде по средата, опитвайки се да угоди на всички, за да запази както растежа на икономиката, така и социалния мир.

В последното тримесечие на 2018 г. ръстът на производителността на труда се увеличава с 3.3% спрямо същия период на предходната година. В същото време общите разходи за труд на работодателите (заплати + социални и здравни осигуровки, обезщетения и др.) се увеличават с 6.8%.

Данните, разбира се, варират и според секторите и икономическите дейности. В IT индустрията традиционнно има висока добавена стойност и голямо търсене на кадри, което влияе и върху заплащането, докато в селското стопанство тя е много по-ниска. Въпреки това през 2018 г. заплатите във всички индустрии се увеличават с минимум 6%, а в някои - до 14%, пише „24 часа“.

БТТП видя "дисбаланс" в увеличението на заплатите и производителността - било 6:1

През 2017 година разходите за труд т.е. заплатите в България са се увеличили над 6 пъти спрямо производителността на труда. Това посочв...

За да се определят по-точно тенденциите при заплатите и производителността на труда, е нужно по-задълбочено разглеждане на конкретните сектори. Например, ако в даден сектор от икономиката кадрите са дефицитни или има условия за внезапен ръст на продажбите, е нормално ръстът на заплатите да изпреварва ръста на производителността на труда.

Голямото увеличение не винаги означава голямо възнаграждение. В туристическия бранш се наблюдават едни от най-високите ръстове на заплатите в последните 3-4 години, достигащи до 10-14% в сравнение с предходната година. Въпреки това работещите в този сектор получават най-ниските заплати.

У нас има и една друга особеност, която доста силно изкривява картината и пречи да се направи по-пряка връзка между производителността на труда и заплащането. Това е минималната работна заплата.

През последните 10 години у нас производителността на труда в България се е повишила с 230%, а ръстът на минималната работна заплата е 460%, т.е. двойно по-голям.

Заетите намаляват, в бъдеще всеки трети ще работи в София

През 2032 г. се очакват 2 965 700 заети във възрастова група от 15 до 64 г., тоест с 3.4% по-малко от 2018 г. Това заяви социалният мин...

Минималният осигурителен доход в България бе увеличен с 20% дори през 2009 г. - в първата година на кризата – пренебрегвайки предупрежденията на Европейската комисия, че административното повишаване на разходите за труд ще попречи за възстановяването на пазара на труда и е в ущърб най-вече на нискоквалифицираните работници, които първи пострадаха от загубата на работни места.

Такова високо увеличаване на минималния осигурителен доход, на първо място, къса пряката връзка с пазара на труда, защото се прави без оглед на производителността, възможностите, търсенето и предлагането. Освен това този доход не се съобразява изобщо с регионалните различия, каквито съществуват у нас, а дори напротив – още повече ги засилва.

Стига се дотам, че в някои области в България минималната работна заплата надхвърля средната, което означава, че точно нискоквалифицираните и необразованите хора си намират още по-трудно работа. А това задълбочава проблемите на пазара на труда точно в най-бедните райони.

В крайна сметка първопричината за ниската производителност на труда и високата безработица за някои възрасти в някои области от страната не е в заплащането, а в липсата на бизнес среда и наличието на много неквалифицирани и нискообразовани кадри.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 5 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  Ами айде сега си задайте въпроса колко много са ощетявани работниците, когато имаше достатъчно квалифицирани кадри в страната и защо сега има липса на такива. Сега ще се налага на работодатели да повишават заплатите изпреварващо икономическия растеж дори и на по ниско квалифицирани, докато нещата се балансират. Иначе трябва да си закриват "бизнеса". Нормално е!
 • Анонимен 4 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  Защото така наричащите себе си "бизнесмени" не са никакви бизнесмени, а мутри, бивши комунисти, червени бандити. И понеже хабер си нямат от понятие от истински бизнес, крайният продукт е едно нюню! И разбира се, пак според "философията" на тия "бизнесмени", ако държиш заплатите на работниците ниски, това ще ти спести пари. Да, ама другият път! Точно обратното се получ виж още ›› ава. Служителите и работниците губят мотивация за работа, организацията на труда и мениджмънта хич ги няма, после се чудят защо недостигат работници и служители които видите ли, бягат в чужбина, при читавите фирми, в които има работа, има и мениджмънт, има и краен продукт с висока стойност и заплатите съответно са им в пъти по-големи. Тук остават само тези, които не могат да избягат. Тоест некадърните, ниско квалифицираните, мързеливите, утайката, плявата, лошия материал. И това е омагьосан кръг. Докато има мутри, така ще бъде!
 • Анонимен 4.1 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  И "чорбаджиите" не са подготвени да управляват и служителите са недооценени. Защо всички мълчат как на умните служители в чужбина ги скъсват за най ниското заплащане, живеят в мизерия,не ги имат за равни а за мангали.
  : 0 !
 • Анонимен 3 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  Няма повишаване на заплатата, само ви лъжат.
 • Ехо 2 Ехо преди 5 месеца Профил на трол?
  Защото в продължение на много години заплатите изоставаха далеч назад от производителността на труда! И защото в България е пълно с ниско образовани и много алчни чорбаджии! А сега дойде време да си плащат за акъла!
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  Има много образовани хора, но какво се прави в предприятията? Пример: Завършилите МГУ "Св. Ив. Рилски" инженери-добивници ги назначават за електричари, а електро-инженерите за добивници в мините! Идеята е никой да не е на мястото си и да се съгласява на ниска заплата!
  : 0 !
 • Анонимен 1 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  Защото заплатите бяха и остават безбожно занижени! Производителността в една фирма се определя от технологията и способността на патрона да организира и мотивира персонала. Не всичко е пари, ама метода на Медведев "Денги нет, но въй держитесь!" почти не работи в днешно време!
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  ХА! Поздравявам те за цитата от Медведев! Това го гледах в Youtube на запис лично. Това обаче сигурно не са го гледали нашите националисти и националистчета, русофилчета възхваляващи Путин и разправящи небивалици колко им били високи заплатите и пенсиите в Русия и колко прекрасно било всичко там! Особено оня с изцъклените очи и бялата коса който плюе по Турция и ни кара да се кланяме на Русия че н виж още ›› и била "освободила" от първата! А Путин и Ердоган си поддържат повече от топли отношения.
  : 0 !