Земеделието е занимание за цял живот

2296
Земеделието е занимание за цял живот
Снимка: Lidl

Благодарни сме на Лидл България за успешното партньорство, което ни дава възможност да планираме и модернизираме бизнеса, казва Найден Петров, собственик на „Старт 2005“

Найден Петров определя себе си като щастлив човек, защото му доставя истинско удоволствие да отглежда едни от най-обичаните  плодове – малини, ягоди, боровинки и къпини. Създава стопанството си преди 18 години като започва с 18 декара площ, на която отглежда само  малини. Днес обработваемата земя на „Старт 2005“ е 870 декара, а асортимента включва всички горски плодове. Най-стабилният ръст в производството си бележи, когато преди две години започва успешно партньорство с Лидл България, след като година преди това  фирмата му е сертифицирана по Global G.A.P, едно от задължителните условия, за работа с LIDL.

Създавате вашето стопанство за отглеждане на малини  преди 18 години на 18 дка земя. Така ли си представяхте бъдещето си, когато вие бяхте на 18?

Би било много романтично да е точно така, но истината е, че  когато бях на 18 години спортувах активно волейбол и тогава си мислех, че спортът ще определи живота ми. Той определено ме научи на много неща, като това, че с дисциплина и труд се постига всичко, но се оказа, че съдбата ми ще е свързана не със топката, а със  земята - нещо, което съм наследил от баща си. Спортът не е занимание за цял живот, докато земеделието е. Никога не съм имал колебания в избора си и съм щастлив човек, защото много обичам работата си.

Как избрахте точно отглеждане на горски плодове? Нямахте ли опасения, че не можете да предвидите реколтата и резултатите от вложения труд?

Първоначално започнах с отглеждането само на малини. Спрях се на този плод, защото тогава в страната нямаше почти никакво производство и реших, че това е добра ниша. А и аз самия много обичам малини. Последваха години на проучвания, утвърждаване на различни практики, разширяване на насажденията и сортовете и така, 10 години по–късно, вече можех да разширя асортимента, като включих ягоди, къпини и боровинки, а 5 години след това успях да получа международния сертификат Global G.A.P, което пък ми отвори вратите към Лидл България . Относно рисковете, такива винаги има когато развиваш собствен бизнес, без значение дали се занимаваш със земеделие или нещо друго. От днешна гледна точка считам, че си е струвало и риска, и труда , защото земеделието освен, че е трудоемко, дава и голямо удовлетворение.

Как се справяте в ситуацията, след настъпването на пандемията и всички последствия от нея?

В началото на пандемията имаше много неизвестни, всички бяхме притеснени както за хората, които работят при нас, така и за бизнеса си, но се наложи да се приспособим към ситуацията. Сега работим като се вслушваме във всички препоръки, спазваме стриктно  изискванията и държим много на контрола, така че  мерките да се прилагат и от всички служители, които работят при нас. По отношение на реализацията на реколтата не сме имали притеснения, защото партньорството ни с Лидл ни дава сигурност и възможност да планираме нещата по-дългосрочно.

Какви нововъведения планирате в бизнеса си?

Кандидатстваме по евро проекти, свързани с разширение на оранжерийните ни площи, за да не сме толкова зависими от метеорологичните условия и да удължим максимално сезона за производство на нашите плодове. Също така работим по увеличаването на хладилните ни помещения за по-добро съхранение, както и по-голямо механизиране за бързо пакетиране и етикетиране.

Партнирате си с Лидл България последните 2 години. Кои са бизнес предимствата в професионалните ви отношения?

Партньорството ни с ЛИДЛ България е изключително важно за нас, голяма част от успеха ни се дължи на факта, че те ни помагат да осигурим първокачествени продукти, дават ни достъп до огромен брой клиенти, което от своя страна ни гарантира сигурност да планираме разширението и модернизирането на бизнеса си. За тези 2 години сътрудничество винаги сме имали изключително коректни отношения,  срещали сме разбиране при възникване на каквато и да е било ситуация и сме наистина благодарни за това.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни сгради по втория етап от процедурата на МРРБ

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика