Знае ли Стойнев, че законът не му позволява да преговаря, пита Овчаров

26901
Знае ли Стойнев, че законът не му позволява да преговаря, пита Овчаров
Снимка: БГНЕС

Икономическият и енергиен министър на България няма право да води преговори за нови енергийни мощности по закон. Това заяви в сутрешния блок на Нова телевизия бившият енергиен министър Румен Орешарски.

Той обясни, че министърът може само да опише необходимостите на страната, а Министерският съвет да ги утвърди. Съгласно Закона за енергетиката БЕХ (Български енергиен холдинг) обаче е структурата, която прави конкурс и определя кой да изгражда нови мощности при възможност да се строят такива, каза Овчаров.

ВАС върна в изходна точка проекта за хранилище за отпадъците на Козлодуй

Проектът за изграждане на хранилище за ниско и среднорадиоактивни отпадъци от АЕЦ „Козлодуй” на територията на България е в...

Според Румен Овчаров цялата шумотевица около посещението на Драгомир Стойнев в САЩ е „хвърляне на прах в очите на хората”. Още по времето на ГЕРБ бившият енергиен министър Делян Добрев води разговори с Westinghouse и посещението на Стойнев е продължение на тези вече започнали преговори, твърди бившият червен депутат.

По думите на Овчаров прословутият реактор на Westinghouse още не работи никъде по света, щял да заработи в Китай. Аз тази технология съм я виждал преди 20 години – добър реактор, но нека не драматизираме.

Тук вече излизат два варианта защо сега се случва това – политически слугинаж или корпоративни интереси. Надявам се да не е нито едното, нито другото, подчерта Овчаров.

Ядрените варианти за българската енергетика

Борисов във Фейсбук: Орешарски отново се пробва да се измъкне през “задния вход” за АЕЦ "Козлодуй"

За пореден път управляващите се опитаха с лъжи да прикрият собствената си неадекватност. Орешарски отново се пробва да се измъкне през ...

Бившият енериген министър каза, че най-евтиният вариант за българската енергетика е да се възобнови работата на 3 и 4 блок на АЕЦ „Козлодуй”. Те бяха затворени през 1992 година след среща на Г-7 заради опасения за безопасност и поддръжка – сега нещата са други. Отделно ние имаме произведено оборудване за „Белене” – можем да го използваме както частично, така и изцяло за преоборудване на „Козлодуй”. Това оборудване сме го предплатили – за какво да го губим, а и може да повлияе на арбитража за „Белене”, посочи Овчаров.

За финал бившият министър на енергетиката зададе задочно и два въпроса към сегашния. Нямаше ли кой да му каже на Драгомир Стойнев, че има Закон за енергетиката в България и той не му позволява да води преговори за мощности? И защо продължава практиката за непрозрачно вземане на волунтаристични решения, която уж трябваше да остане в миналото като практика на ГЕРБ?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика