4WD или AWD. Каква е разликата между трансмисиите на всички колела?

17063
4WD или AWD. Каква е разликата между трансмисиите на всички колела?
Снимка: Auto.Mail

На вторичния пазар има огромен брой автомобили с различни системи за задвижване на всички колела. Има трансмисии с кабел, автоматични, постоянни, заключващи се и други. Всички те имат различен дизайн и надеждност. Как се различават една от друга и кои системи е по-добре да игнорирате?

Plug-in пълен 4WD (задвижване на четирите колела)

Защо механичните скорости отиват в историята?

Един от най-големите автомобилни производители в света – Mercedes-Benz, още преди няколко месеца неочаквано обяви, че от 2023 год...

Най-простият тип задвижване на всички колела се изпълнява на стари SUV, изградени на рамна конструкция. Там през повечето време тягата отива към задната ос, а когато излизате извън пътя, можете да свържете предните колела. Освен това връзката на предния мост се извършва принудително, без свободно въртене на диференциала. Следователно такава трансмисия ви позволява да се движите само в калта, където разликата между скоростта на въртене на колелата се компенсира от нестабилността на повърхността, върху която се движи колата. В противен случай трансмисията ще изпита големи натоварвания, което ще доведе до преждевременна повреда за нея.

Тази конструкция се появи в зората на автомобилната индустрия, използва се активно в средата на миналия век и се намира на някои SUV-модели дори сега. Дълготрайността на това решение се дължи на неговата простота и надеждност. Не е изненадващо, че някои американски пикапи и дори прочутият Jeep Wrangler имат твърдо свързан преден мост.

Вярно е, че по асфалтови пътища със скорост над 50 км/ч такова задвижване на четирите колела трябва да бъде изключено. Тогава един SUV или пикап се превръща в обикновен автомобил със задно задвижване.

Постоянно задвижване на всички колела 4×4

Механичните диференциали са от съществено значение за непрекъснато шофиране със задвижване на всички колела при високи скорости. Те са създадени, за да „развържат“ двата задвижващи моста и да позволят на валовете да се въртят с различни ъглови скорости. В този случай автомобилът ще запази отлично управление, а трансмисията ще бъде пощадена от нежелани натоварвания.

Защо спадат продажбите на колите с 4х4

Кросоувърите продължават да са най-популярният сегмент на пазара, но интересът към автомобилите със задвижване 4х4 постепенно намалява,...

Диференциалът също така ви позволява да намалите радиуса на завиване, тъй като позволява на колелата да се въртят независимо едно от друго. На правите участъци въртенето на осите е изравнено и когато се добави газ, тягата се появява отново и на двата моста.

По принцип диференциалите са незаменими на сухи и твърди настилки на павирани пътища, но на офроуд пречат. Ако сцеплението е недостатъчно, тогава диференциалът прехвърля сцеплението към най-малко натовареното колело. В резултат на това в снежна преспа или в кална каша едно колело се плъзга и плъзга, докато останалите стоят неподвижни.

За да карате извън пътя, диференциалите трябва да са блокирани. Например, при Lada Niva за това се използва механичен лост, който твърдо фиксира валовете, а след това предният мост помага да се извади закъсалата кола. А при някои леки автомобили диференциалът се блокира автоматично - с помощта на механично устройство, като на старото Audi Quattro, или с помощта на електронно управлявани съединители, като на BMW.

Задвижване AWD (задвижване на всички колела)

С развитието на електрониката инженерите подобриха системата за задвижване на всички колела. За машини с напречно разположен двигател е разработен нов тип plug-in трансмисия, където електронен съединител е отговорен за предаването на въртящия момент между осите. Това означава, че при стандартни условия на шофиране по-голямата част от въртящия момент се предава към предната ос, а при приплъзване част от тягата се връща обратно.

VW разработва 10-степенна DSG трансмисия

Vienna Motor Symposium е мястото, където автомобилни производители и доставчици се събират, за да обсъдят теми като нови двигатели, гор...

Тази система разполага с пакет съединители, който се затваря неподвижно по команда на управляващия блок. Съединителят може да дозира въртящия момент в диапазона от 0 до 100%. При някои конструкции блокирането се извършва с помощта на електрическа тяга или хидравлика.

Този тип трансмисии имат предимството, че са много по-евтини от системите за постоянно задвижване на всички колела, но осигуряват същата функционалност. Съединителят се задейства за 150 милисекунди, когато се появи приплъзване на предния мост. При някои машини съединителят винаги е леко затворен, поради което част от момента постоянно отива към задната ос. Конструкцията на plug-in по този начин значително спестява производствени разходи и намалява теглото на машината.

Има електромагнитни и хидравлични съединители. Когато избирате кросоувър със задвижване на всички колела със съединител, най-добре е да дадете предпочитание на хидравликата. Той е по-надежден и почти не прегрява при пътуване извън пътя. Например при автомобили с задвижване на всички колела Volkswagen, Audi, Land Rover и Volvo се използва хидравличният съединител Haldex.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Кога включването на круиз-контрол е опасно за водача?

Колко станции за зареждане са необходими в Европа?

Европа може да наложи мита до 55%, за да ограничи китайския внос на електромобили

Евтините електромобили: Китай е напът да промени картата на световното производство

Електрическа кола блъсна петима души на изложение в Китай (ВИДЕО)

Какво означават цветните ивици и точки върху гумите?

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com