Автономно шофиране, но с вратите напред!

64452
Автономно шофиране, но с вратите напред!

Автономното шофиране се превръща във фикс идея на много от големите автопроизводители. BMW е поредният, който се пръсединява към разработването на системи за автономно шофиране, които демонстрира на изложението Consumer Electronics Show (CES) в Лас Вегас 2014. То е най-важното изложение в САЩ за разработки в областта на дигитализирането и свързаността, като BMW е лидер в тази област и освен автономво движещ се автомобил, в Лас Вегас компанията представя иновативни бъдещи разработки и нови приложения за серийните автомобили, включително нова технологична област на развитие на BMW ConnectedDrive - BMW ActiveAssist, която обединява функции и иновации, следваща стъпка в областта на автоматизираното шофиране. При това – в граничен режим.

 

Volvo лансира уникален проект за автономно шофиране

Компанията анонсира старт на “Drive me” - програма за Автономно шофиране, разработена в партньорство с Министерството на тр...

Новата система позволява на водача да свали ръце от волана и да прави нещо друго, макар че ми е любопитно какво може друго да се прави на шофьорското място. Както и да е. Новата система дава тази възможност, при това не само при движение в права линия, но и при екстремни ситуации, включително при яко презавиване (т.е. дрифт) на писта. Този проект е дело на гениите от подразделението Technik в Мюнхен, а той е част от програмата, която цели да направи избрани модели напълно автономни до края на десетилетието. В момента законите забраняват използването на подобни системи за автономно шофиране, но се очаква тазе ограничения да паднат в голяма част от света след известно време.

Системата за автономно шофиране на BMW взима активно участие в процеса на управление, като контролира дроселовата клапа, завиването и спирачните апарати напълно независимо от шофьора. Той може да се отпусне и да се наслаждава на мириса на гума, който идва в следствие на автономния дрифт, на който е способно BMW-то на снимките.

Благодарение на ултра-звуков радар и 360-градусова стерео камера, автономният асистент на BMW може да сменя лентите на движение, за да изпреварва по–бавните автомобили, след което се връща отново в лентата на движение. Въпросният асистент дори може да ви покаже оптималната състезателна траектория на състезателната писта, описвайки перфектно върховете на завоите, ако решите да го пробвате на трасето.

 

BMW и Toyota се договориха за съвместна платформа

В края на миналата година BMW и Toyota са достигнали до съгласие за съвместно разработване на платформа за спортни автомобили. За това ...

Но това е само част от технологиите, които BMW демонстрира на CES 2014. BMW е първият автомобилен производител, който ще представи прототип на електронен ръчен часовник, който изобразява функциите на автомобила. Samsung Galaxy Gear с функциите на BMW i Remote App има същите възможности като BMW i Remote App, което по всяко време свързва водача с неговото BMW i3 и го подпомага идеално и ефективно дори и когато е извън автомобила. Samsung Galaxy Gear с функциите на BMW i Remote App информира за степента на зареждане на батерията, остатъчния пробег и опционално зададените часове на отпътуването на първия чисто електрически премиум автомобил в компактния клас. Освен това прототипът показва и дали прозорците, вратите или стъкления покрив са затворени, като дава възможност – дори и чрез гласова команда на S Voice, гласовия асистент на Samsung – за въвеждане на цел в навигационната система на автомобила, както и за предварителна климатизация на интериора.

Освен това BMW показва Предупреждението при опасност от сблъсък, Разпознаването на пешеходци със спирачна функция в градски условия, Асистентът за задръствания и нов асистент за паркиране.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com