Бусове засега бавят ключово сливане в индустрията

19849
Бусове засега бавят ключово сливане в индустрията
Снимка: Ford

Техният вид не предизвиква мечти за приключения като спортен модел или модерен SUV, но именно микробусите са един от основните източници за печалба за европейските автомобилни производители. Затова и регулаторните органи за защита на конкуреция в ЕС все още не са взели решение, дали да подкрепят предстоящото сливане между Fiat Chrysler (FCA) и PSA Group.

Европейските регулатори са притесени от евентуалното сливане, тъй като то може сериозно да навреди на кокуренцията в този сегменj. През 2019 г. FCA и PSA са продали обшо 755 000 микробуса, което означава, че съвместният им пазарен дял е 34%. Той е двойно по-висок от този на Renault и на Ford, който държат по 16%. Следват Volkswagen и Daimler съответно с 12 и 10%.

Fiat Chrysler и PSA Group подписаха сливането си

Италиано-американският концерн Fiat Chrysler Automobiles (FCA) и френската PSA Group подписаха обвързващо споразумение за сливане. Сдел...

„Търговските микробуси са важни за физически лица, малки и средни предприятия , както и за големи компании, когато става въпрос за доставка на стоки или предоставяне на услуги на клиенти“, заяви шефът на Европейския съюз по конкуренцията - Маргрет Вестагер.

Именно по нейно настояване стартира и задълбочено разследване на предложеното сливане между двата произвоителя. Вестагер е на мнение, че бусовете ще играят все по-сериозна роля за автомобилната индустрия, тъй като стават много важни за дигиталната икономика. При нея частните потребители разчитат на покупки по интернет, които съответно им се доставят с товарни ванове.

Дарио Дузе, управляващ директор на консултантската фирма AlixPartners, допълва, че търсенето на автомобили от тези класове не се основава на дохода на хората (както е при автомобилите), а на техните нужди, тъй като те са част от логистичната индустрия, където има сериозни играчи.

„Логистиката е бизнес сегмент, който има значителен растеж поради няколко причини, включително електронна търговия, където се нуждаете от ефективни и пъргави микробуси за междуградски и градски доставки. Лекотоварните превозни средства могат да се възстановяват по-бързо от леките автомобили във фазата след пандемията от COVID-19”, допълва Дузе.

Шеф на голям автомобилен производител се усъмни в електромобилите

Групата PSA, която влизат френските производители Peugeot и Citroen, както и германския Opel, продължава да разработва електромобили, к...

Продажбите на микробуси до 3,5 тона в Европа възлизат на 2,2 милиона превозни средства през миналата година, в сравнение с 15,8 милиона за леки автомобили, сочат данни, предоставени от Европейската асоциация за автомобилна индустрия (ACEA). Пазарът може да изглежда малък, но пък маржовете при тези модели са огромни и те се носят големи печалби – с до 15% повече от стандартните атомобили.

Друго предимство на товарните ванове е, че те не са натоварени с очаквания от потребителите, което води до допълнителни разходи и дуги усложнения. В крайна сметка, това са автомобили за работа и не се нуждаят от високо оборудване. Освен това, те все по-често получават електрически версии, като те са напълно конкурентни с тези на моделите с двигатели с вътрешно горене.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

При кои автомобили е опасно резервоарът да се пълни догоре

Може ли да се смесват различни масла в двигателя?

Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com