Dodge Durango SRT е най-бързият всъдеход със 7 места

10606
Dodge Durango SRT е най-бързият всъдеход със 7 места
Снимка: Dodge

В последно време марката Dodge активно залага на спортния имидж, който бе изграден от нейните масъл-карс през 70-те години на миналия век. Седанът със задно предаване Charger и купето Challenger излязоха в „напомпани” версии – SRT, оборудвани с мотори Hemi V8 6,4, развиващи 485 к.с.

Тези две машини бяха последвани от кросоувърът Dodge Durango SRT, който разчита на същия силов агрегат. Единствената изненада в случая е, защо това се случва едва сега. Още през 2011 г. изграденият на идентична платформа Jeep Grand Cherokee от последно поколение излезе в същата модификация.



От концерна FCA обаче има с какво да се похвалят, тъй като са сертифицирали Dodge Durango SRT пред Националната хот-роуд асоциация на САЩ (NHRA), която органиира най-голямото първенство по драг-рейсинг. Така според нейните данни всъдеходът ускорява от 0 до 97 км/ч (60 мили по американския стандарт) да 4,4 секунди. Разстоянието от ¼-миля (401 метра) се изминава за 12,9 секунди.



Идентични за показателите и на версията Jeep Grand Cherokee SRT. За разлика от нея обаче Dodge Durango има 7 места, което го прави най-бързият въседоход в този клас. Тук трябва да се направи уговорката, че и Bentley Bentayga се предлага във вариант с 2 допълнителни седалки, като този модел разполага с 608 к.с. и вероятно ще се окаже по-бърз от американеца. Той обаче и доста по-скъп, а и няма официални данни за 7-местния вариант.



Мощният двигател на Durango SRT е комбиниран с 8-степенна автоматична скоростна кутия. В оборудването на всъдехода влизат спирачни механизми Brembo с 380-милиметрови дискове отпред и 350-милиметрови отзад. Инженерите на Dodge са пренастроили окачването, което вече е по-твърдо, променени са направени и по стабилизаторите.



Автомобилът разполага с активни амортисьори, като тяхната работа зависи от избора на шофьора, който има на разположение цели 7 режима на настройки. Той може да променя още настройките на скоростта кутия, на двигателя, на системата за стабилизация, както и на системата за задвижване на четирите колела.



В оборудването на машината са включени възможност за нагряване и вентилация на предните кресла, на които е поставено логото SRT. Задните седалки също могат да се подгряват. На разположение на шофьора и пасажерите са още мултимедиен комплекс Uconnect с 8,4-инчов дисплей, интерфейс Apple CarPlay, Android Auto, HD radio, приложение SiriusXM Travel Link and Traffic, аудиосистема BeatsAudio и др.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

При кои автомобили е опасно резервоарът да се пълни догоре

Може ли да се смесват различни масла в двигателя?

Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Holiday Mobile: Лидерът на Camping & Caravaning Expo 2024 ни очарова за пореден път

4 мита за бензина, в които мнозина все още вярват

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com