Jaguar F-Pace 3,0 V6: Оргазъм за сетивата (тест-драйв)

36133
Снимки: Тони Тончев

Кой е пионерът в света на кросоувърите? Кой е първият, кои са последователите? Въпроси, по които може много да се спори, и по които много се е спорило. Но перфектният кросоувър, оказва се, че се появи току що! Лансирането на F-Pace трябва да изстреля компанията към нови висоти по начина, по който това направи Cayenne с Porsche. Тогава закостенелите фенове на марката зачитаха само 911 и определиха дебелия и висок Cayenne за предателство към традициите, а в последствие, именно благодарение на финансовата инжекция, която продажбите му набиха в компанията, VW AG за малко да бъде изцяло изкупен от Porsche. F-Pace ще изиграе ролята на истинска ракета носител, която ще изстреля Jaguar в орбитата на големите играчи на пазара. Лично аз предпочитам да се случи точно това, а не да седя с някои друг „специалист“, да сърбам „Ърл Грей“ и да си спомням колко красив е бил XJ Coupe от 76-та. Защото в момента имам много по-добър пример: за мен F-Pace е най-красивият кросоувър, който в момента се предлага на пазара. Macan ли? Забрави.

 

Срещата с него е като болничен роман на женен хипертоник с пищна в гръдната обиколка медицинска сестра. Перспективата за нещо повече от похотливи погледи е нищожна, но спомените остават вечно. Аз лично останах поразен от визията на F-Pace. Толкова се влюбих, че мога да открия някакви кусури само на сензорния дисплей и навигацията. Всичко останало от мен ще са само суперлативи. Но съм сигурен, че има „специалисти“, които ще наругаят Jaguar за това, което сътвориха. Ще ругаят, че „по-рано са били истински машини“, а сега „изневериха“ на себе си с кросоувър. Но когато аргументите идват под формата на цифри, носталгията няма място. Не беше толкова отдавна времето, когато BMW започна да прави 4х4 автомобили. Хардкор феновете изтрещяха. Появиха се Х5 и Х6 и се превърнаха в трендсетъри. Наскоро дойде предното предаване при баварците, а вече имат и ванове… Стереотипите вече нямат място в модерното автомобилостроене. Всички нестандартни (доскоро) ходове от страна на отделните марки целят едно единствено нещо: привличането на нови и нови клиенти към марката. Именно такива ще са купувачите на F-Pace – в по-голямата си част това ще са хора, които никога преди не са имали Jaguar. И по-важното: никога не биха си купили Jaguar само заради миналото му. Те ще си купят Jag, защото в момента е един от най-прогресивните брандове на пазара.

 

Син цвят (като на концепцията C-X17), може и червен, панорамен покрив, 20-цолови джанти (а може и 22 цола), невероятни линии, супер кожа, страхотен волан, супер вървеж. Как бих искал под дългия капак да е монтиран 3,0-литровия бензинов V6 от F-Type и неговите 380 к.с.! Не бих се разсърдил и на по-маломощната версия с 340 к.с., като едно от нещата, заради които настоявам, е звукът. Искам да го чуя, но ще почакам малко. Затова сега се задоволявам (не си посягам) с дизеловия 3,0-литров V6 и неговите „само“ 300 к.с. С които слага в малкия си джоб всички свои преки конкуренти, но механиката и цифрите след малко.

 

Какво очаквам от този спортен кросоувър? Рекорди по използване в конструкцията на рециклиран алуминий? Ако се събере всичкият рециклиран алуминий, използван от Jaguar при производството на своите машини, ще излезе, че всяка години те биха могли да правят по четири Айфелови кули (1/3 от всичкия алуминий в F-Pace е рециклиран). Затова очакванията са за лекота, кораво шаси, супер ускорение, нисък разход, спортно поведение и общо казано – възбуждане на всички мои сетива. И си се възбудих. Така, както не може да го направи нито Х4, нито QX50, нито Q5. Интересното е, че F-Pace се вклинява в своя собствена нишичка в нишата, защото по размери се намира между Х4 и Х6. По-малък е от GLЕ Coupe, но предлага абсолютно същия обем на багажника като него – цели 650 литра. Всичко това обаче е за отвличане на вниманието. Истинският конкурент е Porsche Macan. Macan ли? Няма да кажа нищо лошо за него, защото не съм го карал. Но с тази визия, F-Pace просто няма конкуренти. И е единственият, който реално може да се противопостави на пътното поведение и динамика на Porsche. Jag се вмъква точно между Macan GTS и Macan Turbo с техните 360 и 400 к.с. Базовите им цени са съответно 150 000 и 170 000 лв. с ДДС. Докато върховният F-Pace със своите 380 к.с. започва от 150 670 лв. с ДДС, като дори лимитираната серия First Edition е по-евтина – 168 170 лв.

 

И ако на бензиновия фронт все пак има кой да го бие, то на дизеловия всичко е категорично в полза на Jag. Забележете: 3,0-литровите V6 дизели на BMW, Mercedes и Porsche са по 258 к.с. Баварецът и Porsche са с по 580 Нм въртящ момент, докато Merc скача на 620 Нм. Сега забележете: Jaguar вади от идентичен двигател 300 к.с. и цели 700 Нм! А следствието от това е, че тези цифри вадят хищническа усмивка на лицето ми, когато сядам за волана. Как да не се възбуди човек? Но това е само заигравка с фирмените слогани на Jaguar, един от които е именно този: „Възбуждане на сетивата“. Защото тук говорим единствено за спортен кросоувър. Да, твърденията на компанията са, че са направили автомобил, който да е пригоден за ежедневно ползване. И той е такъв. Отзад имам предостатъчно място в областта на краката и главата, а багажникът, както вече споменах, е идентичен с този на по-големия GLE Coupe (650 л). Но няколко са нещата, които различават F-Pace от конкурентите му. Леката, здрава конструкция на каросерията се състои от 80% алуминий и е единствената монокок каросерия с високо съдържание на алуминий в сегмента. Високата коравина на усукване на каросерията осигурява още по-добри показатели на заимстваните от модела F-Type предно окачване с двойни носачи и усъвършенствано задно окачване тип Integral Link. Заедно с векторното управление на въртящия момент, което се предлага като стандартно оборудване, и системата за електронно сервоусилване на волана, F-Pace задава стандартите за возия и управление. Дори базовият модел е оборудван стандартно с монотръбни амортисьори, а електроуправляемата система Адаптивна динамика измерва движението на каросерията и колелата съответно 100 и 500 пъти в секунда, осигурявайки оптимално плавно движение при всякакви пътни условия.

 

Правят ни демонстрация как се справя F-Pace с трудни условия, свързвани най-вече с потегляне и движение по хлъзгави настилки. Да уточня, никой тук не говори за офроуд. Някои жени биха намерили резон в това, но аз не. Искам да седна и да карам колкото мога. Тази кола крещи срещу всички мои задръжки и опити да бъда разумен. С базовия дизел и неговите 180 к.с. бих могъл да съм такъв, но 700 Нм… F-Pace лети, има го линейното ускорение, има я максималната скорост, но далеч по-впечатляващо се представя през „Предела“. Eлектроусилвателят EPAS прави волана изключително прецизен, твърд и директен. Паснал е идеално в захвата ми. Валяците (20 цола) под мен мачкат асфалта, трансмисията е перфектно калибрирана да работи с този двигател, а AWD системата върши своята работа почти незабележимо. При нормални условия разпределението на тези 700 Нм е до 90% към задния мост. При намаляване на сцеплението пропорцията се обръща и до 90% отиват към предните, докато в най-трудните условия имаме по равно разпределение на въртящия момент. Тази AWD система с въртящ момент при необходимост е най-усъвършенстваната система на Jaguar. Системата Adaptive Surface Response (ASR) преви 4х4 задвижването още по-ефективно при трудни пътни условия. Допълнителните технологии, които осигуряват динамика при всякакви повърхности, включват съществуващите системи на Jaguar; All Surface Progress Control и Low Friction Launch.

 

Да, алуминий много, но и не по-малко екстри, което означава тегло над 1900 кг. Газ до ламарината, но въпреки това средният разход не скача над 9,5 л/100 км. Ден преди това карам XF с 2,0-литровия дизел със 180 к.с. Автомобилът е поне с 250 кг по-лек, но пред Родопите го мятам от завой в завой, а минималният разход, който виждам на таблото, е 8,9 л/100 км. За пореден път се убеждавам, че двигателят с голям капацитет е много по-добър от по-малките и маломощни агрегати, ако искаш да шофираш спортно. Аз F-Pace не бих си позволил да шофирам по никакъв друг начин, защото бих обидил самия автомобил, който за мен е най-красивият сред кросоувърите. Повече за дизайна не бих си позволил да говоря, защото ще изобилстват само суперлативи.

 

Интериорът ми е добре познат. Седалките ме обгръщат, кожата е на ниво, дразни ме единствено 10,2-инчовият сензорен екран на InControl Touch Pro системата. Не се ориентирам бързо, а въвеждането на дестинация в навигацията отнема цяла вечност, като реакцията при допир е една от най-бавните, на които съм става свидетел. Тунелът между предните две седалки също може да е по-изпипан. Това са единствените ми две забележки.

Кросоувър Jaguar е съчетание, което пронизва слуха. Представяте ли си словосъчетанието бразилски хокей на трева? Да, фанатиците няма да го приемат, но коя компания вече се интересува от хардкор ядрото на своите фенове? Ако беше така, досега поне 10-ина компании да са дали фира. Но ние живеем в интересни времена. Стереотипите вече нямат думата. Единственото, което вълнува мен, е дали днешната реалност ми харесва. Отговорът ми е категорично ДА, докато индустрията продължава да изкарва автомобили като Jaguar F-Pace. Аз искам тази емоция, която струи от този автомобил. Не съм от тези, които се прехласват по Tesla Model 3.

ТЕХНИЧЕСКИ ХАРАКТЕРИСТИКИ

Jaguar F-Pace 3,0 V6 AWD Auto

Размери

Дължина, мм: 4731

Широчина, мм: 2070

Височина, мм: 1652

Междуосие, мм: 2874

Маса, кг: 1884

Двигател

Тип: V-образен, 6-цилиндров, битурбо

Работен обем, куб. см: 2993

Макс. мощност, к.с. при об/мин.: 300 при 4000

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин.: 700 при 2000

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 241

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 6,2

Среден разход, л/100 км: 6,0

Вредни емисии СО2, г/км: 159

Базова цена на модификацията, лв. с ДДС: 116 920

КОНКУРЕНТЪТ

Porsche Macan S Diesel

Размери

Дължина, мм: 4681

Широчина, мм: 1923

Височина, мм: 1624

Междуосие, мм: 2807

Маса, кг: 1880

Двигател

10 неща, които научих за Mercedes-Benz GLE Coupe 350d (тест-драйв)

Вероятно няма тийнейджър, който да не е гледал поне веднъж „10 неща, които мразя у теб“. Девойките със сигурност въздишат п...

Тип: редови, 6-цилиндров, турбо

Работен обем, куб. см: 2967

Макс. мощност, к.с. при об/мин.: 258 при 4000-4250

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин.: 580 при 1750-2500

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 230

Volvo XC90 Т8 Twin Engine: Волтова дълга (тест драйв)

Ако сте се съмнявали относно посоката и амбициите за развитие в пост-Ford ерата, финансирана от дълбоките китайски джобове, XC90 T8 дав...

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 6,3

Среден разход, л/100 км: 6,3-6.0

Вредни емисии СО2, г/км: 164-159

Базова цена на модела, лв. с ДДС: 123 452

Автор: Пламен Георгиев

Снимки: Тони Тончев, Иван Монев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com