Отбелязваме професионалния празник на локомотивните машинисти

32674
Отбелязваме професионалния празник на локомотивните машинисти
Снимка: БГНЕС

На 20 септември се отбелязва професионалният празник на локомотивните машинисти.

От 1992 г. насам Денят на локомотивния машинист в Европа се отбелязва през третата събота на месец септември. Българският локомотивен персонал чества този празник от седемнадесет години.

От БДЖ съобщават, че към момента в двете дружества на железницата ("БДЖ – Пътнически превози" ЕООД и "БДЖ – Товарни превози" ЕООД) работят 1 700 локомотивни машинисти и помощник-машинисти, които са възпитаници на Висшето транспортно училище "Тодор Каблешков" или на неговия предшественик – Полувисшия железопътен институт.

Българските локомотивни машинисти усъвършенстват периодично своята професионална квалификация чрез участие в различни курсове, организирани от Центъра за професионално обучение (ЦПО) към дружеството. От началото на годината до момента ЦПО е организирал курсове и провел изпити за усъвършенстване и разширяване на професионалната квалификация на 585 машинисти и помощник-машинисти, а за други 172 обучени машинисти и помощник-машинисти предстои провеждането на изпити.

В предстоящите квалификационни курсове на ЦПО до края на годината ще се включат около 230 служители на пътническото и товарното дружество. Към професията локомотивен машинист проявяват интерес и външни на железницата лица. През настоящата година 36 души са взели участие в курсове за помощник-машинисти, организирани от ЦПО, а за предстоящите курсове до края на 2014 г. са се записали 20 души.

От началото на 2014 г. до настоящия момент 78 машинисти са наградени от ръководствата на "БДЖ – Пътнически превози" ЕООД и "БДЖ – Товарни превози" ЕООД за проявен висок професионализъм, бдителност и навременни действия, благодарение на които са предотвратени железопътни инциденти и е опазен живота на пътниците и целостта на превозваните товари. По повод днешния Ден на локомотивния машинист в Европа ръководството на "Холдинг Български държавни железници" ЕАД ще връчи грамоти и парични награди на 30 локомотивни машинисти, работещи в дружествата за пътнически и товарни превози.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Св. апостол Симеон, брат Господен по плът
Св. апостол Симеон, брат Господен по плът

На 27 април 2024 г. църквата почита Св. апостол Симеон, брат Господен по плът. Историята Свети Симеон, наречен брат Господен по плът, е бил...