X
 
 

Отбелязваме Въведение на Пресвета Богородица

822 2
Отбелязваме Въведение на Пресвета Богородица
Въведение на Пресвета Богородица в храма или само краткото Въведение Богородично, също понякога само Въведение, е един от най-големите християнски празници, почитан е и от двете основни християнски деноминации – Католицизъм и Източноправославие. Празникът принадлежи към числото на дванадесетте велики празника. Българската православна църква и Македонската православна църква отбелязват празника всяка година на 21 ноември (юлиански календар), в някои страни се отбелязва на 4 декември по нов стил. В този ден се почитат, както благочестивите родители на Дева Мария Йоаким и Анна, които я въвеждат на тригодишна възраст в йерусалимския храм, така и изпълнението на обета им да посветят Мария на Бог.

История на празника

Св. Дасий Доростолски

Св. мъченик Дасий живял през III век в крайдунавския град Доростол (днес Силистра). Жителите на града се готвили за празника на езическ...

Християнските книги разказват за празника Въведение Богородично, как на този ден Йоаким и Ана събират своите роднини и приятели и ни рисуват картината на млади девойки със свещи в ръце вървящи пред светата Отроковица, а след тях родителите, водещи Девата до Йерусалимския храм. Първосвещениците и служителите в храма ги посрещат с пеене на свещени химни. Дева Мария е поставена на първото стъпало пред храмовия вход и за почуда на всички присъстващи, неподдържана от никого, тя се изкачила свободно по 15-те стъпала и се спряла на най-горното.

Първосвещеник Захария въвел пречистата Отроковица в Светая Светих, където влизал веднъж в годината само първосвещеникът.

Праведните родители принесли дарове и жертви на Бога и след това, като получили благословение от свещениците, се върнали с роднините си в Назарет.

Дева Мария живеела при храма. Там в отделни помещения живеели млади девойки, посветени Богу, също така и вдовици, които служели в храма, подобно на пророчица Ана (Лука 2:36-38). Тук живеели също странници и пришълци. Към тях се присъединила и св. Ана, майка на св. Богородица, която овдовяла скоро след въвеждане на пречистата Дева в храма. Но тя живяла кратко време със своята Дъщеря. Скоро след мъжа си и тя починала.

Девата се възпитавала под надзора на по-възрастните благочестиви девойки, познаващи Светото Писание. Тя усърдно се трудела, непрестанно се молела. По такъв начин тя се готвела за своето високо назначение. Църквата я нарича „прекрасна зора“, от която изгряло Слънцето на правдата.

Св. мъченик Платон

Св. Платон се родил в гр. Анкара (Мала Азия) от благочестиви родители, които го възпитали в християнския закон. Брат му Антиох умрял ка...

Когато пречистата Дева стигнала до възраст, на която девиците, които се възпитавали при храма, обикновено се връщали в света и се омъжвали, свещениците поискали тя да постъпи по същия начин. Но Мария им открила своето желание – да посвети себе си Богу и да не встъпва в брак. Тогава те, по внушение от Св. Дух, я сгодили за престарелия Йосиф, роднина на нейните родители. Той станал покровител на Мария и уважавал обета, който тя дала пред Бога.

Отбелязване

Най-ранното известие за честването на празника е от края на 1 век. Прави се възпоменателно тържество и цялото християнство празнува Въведение Богородично.

Според православната традиция Въведение Богородично слага началото на Коледните пости и се свързва с настъпващата зима и очакването на църковните тържества около Рождество Христово.

С решение на Светия Синод на Българската православна църква от 1929 г. празникът Въведение Богородично в България се чества и като Ден на християнското семейство и на православната християнска учаща се младеж.

Св. Григорий Чудотворец

Този велик светител живял през ІІІ век. Той се родил в езическо семейство и до кръщението се наричал Теодор. Когато станал юноша, за да...

Семейното ходене на църква на този ден символизира влизането на тригодишната Мария в храма и напомня на бащи и майки за духовните им задължения към децата. На този ден родителите или учителите водят децата в църквата. Представени на Бога, те ще растат благочестиво в послушание към родителите си и чистота на нравите.

В българските традиции въведение Богородично се е чествал в много ограничен кръг – само с родителите и ония от децата им, които не са встъпили в брак. Всички те отивали заедно в храма, за да измолят за семейството си здраве и благоволение. След това в дома, събрани около огнището, на чаша вино, топла пита и вкусна гозба, чествали – освен празника Въведение Богородично – и здравата връзка помежду си. Масата оставяли неразтребена, за да дойде Богородица през нощта, да си хапне и да благослови дома.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Анонимен 2 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
    Истината за почитането на дева Мария: Еврейското момиче Мириам (Мария) е обикновено човешко същество, родено след грехопадението, за това не може да бъде "пресвета". Единственият пресвят и безгрешен човек, който е бил на тази планета е Божият СИН. НЕГОВАТА земна майка Мириам също е имала нужда от НЕГО за да се спаси душата й. Интересна е историята на поклонението и почитането на това еврейско м виж още ›› омиче, тя идва от езическата древност. Тогава, когато езичниците са се покланяли на богината-майка на боговете. Тя има различни имена в различните езически митологии-Рея(в гръцката, родила е оломпийските богове), Кибела( в римската), Лакшми, Изида и т.н. Тази езическа богиня(идол) е била на особена почит в езическия свят. Когато новобърнатите от езичество на християнство вярващи, но не откъснати от миналото си, са видели в образа на дева Мария нещо, което им напомня миналото-тук също има майка на БОГ. По този начин неусетно езическото поклонение към майката на боговете се прехвърля в християнството в поклонение и вяра в една мъртва жена. ГОСПОД ИСУС( ЯШУА МЕСИЯ на еврейски) е казал да спазваме Законите на ОТЕЦ МУ, а не да почитаме мъртви хора. Новият Завет казва да подражаваме вярата на светиите, а не да им се молим когато умрат и да ги викаме за помощ и спасение.Който призовава мъртви светии и даже дева Мария за спасение-отива директно в ада след смъртта си. Има само едно име, дадено на човеците за спасение и това Името на Единродния БОЖИ СИН - ИСУС ХРИСТОС(ЯШУА МЕСИЯ). Ако уповавате за спасение и помощ на друго име - покайте се, докато е време!!!
  • Анонимен 1 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
    Къде мога да прочета исторически документ за родословието и раждането на дева Мария, защото в моята Библия няма такова?