X
 
 

Празнуваме Димитровден!

2096 5
photo of Празнуваме Димитровден!
Снимка: Wikipedia
На 26 октомври Българската православна църква почита паметта на Св. вмчк Димитрий Мироточиви и Преп. Димитра Доростолска (Димитровден).

Свети Димитър е православен светец. В народния календар празникът Димитровден бележи поврата в годишното време и началото на зимата. Според поверията в полунощ срещу празника небето се отваря, след което се очаква и първият сняг. Светецът се смята за покровител на зимата, студа и снега.

Честваме Св. мъченик Анастасий

Свети Анастасий доброволно се явил при мъчителите и смело изповядал Христа като Истински Бог и Творец на всичко. За тази си твърдост в ...

Свети Димитър бил роден през III век в гр. Солун, а баща му е тогавашният градоначалник. След неговата смърт император Максимиан Херкул възлага този пост на Димитър, който е приет с голяма радост и почит от жителите на града. Като управител на Солун Димитър открито изповядва и слави християнската вяра. Недоволен от неговото поведение, император Галерий го хвърля в тъмница, а по-късно, на 26 октомври 306 г. нарежда да бъде убит. Тогава християнската църква го провъзгласява за мъченик на вярата и светец, а жителите на Солун започват да го почитат като покровител на града. Празникът на Свети Димитър се чества в Солун още от V век, а скоро след това е пренесен и в Тракия, и Македония.

В народния календар честването на Свети Димитър се свързва с поврат в годишното време и с началото на зимата. Според поверието от бялата брада на светеца се изсипват първите снежинки. "Свети Димитър зима носи, а Свети Георги - лято" - гласи българска поговорка. Тогава стопаните прибират ралата си под стрехите и подреждат дървата за огрев.

Този ден е известен също и като Митровден или Разпус. С него завършва периодът, за който се наемат сезонните работници като говедари, овчари, ратаи, и става разплащането с тях. Понякога като заплата се дава, освен определената сума, още дрехи и по чифт цървули за всеки от зимните месеци. Започва и спазаряването на работници за следващата година. Според народното поверие от Димитровден започва подготовката за т.нар. "миши празници" на следващия ден. В старопланинските райони стопаните следят за първия гост, който прекрачи прага на къщата. Ако той е добър и имотен човек, вярват, че следващата година ще е богата, здрава и плодородна. Пълнолуние ли е в нощта срещу Димитровден, ще се роят пчелите и кошерите ще бъдат пълни с мед. Тази нощ е важна и за хората, които търсят заровени съкровища. Те вярват, че тогава небето "се отваря" и заровените жълтици проблясват със синкав пламък.

Вярва се също, че Свети Димитър е брат на Архангел Михаил - покровителят на отвъдния свят, на умрелите предци. В съботата преди празника е една от най-големите задушници - Димитровската, на която се раздава варено жито и питки за помен. По това време на годината започват годежи и сватби.

Св. равноапостолни Аверкий Йераполски

Св. Аверкий бил трети епископ на град Йерапол, Мала Азия. Живял в края на първия и началото на втория век. Дейността му в Йерапол била...

На 26 октомври на масата се слагат курбан от овче месо, яхния от петел, пита с ябълки, ракия, както и различни ястия от зеленчуци.

Днес мощите на св. Димитър се съхраняват в едноименната базилика в Солун, издигната на лобното му мястото, а св. Димитър се почита като покровител на гр. Солун. В деня на неговата памет в града се стичат поклонници от цял свят.

Почитта към великомъченик Димитрий Солунски се разпространила по целия Балкански полуостров и особено на Света Гора (Атон), където се съхраняват частици от неговите мощи. В иконографията е изобразяван като конник на червен кон, който с копието си убива военачалника Лий.

Името на св. Димитър е свързано и с историята на българския народ. През 1185 година, по време на двувековното византийско робство, братята-боляри Асен и Петър обявили в Търновград, че не признават повече византийската власт. Това станало на 26 октомври, на храмовия празник на построената от тях църква, наречена на св. Димитър. Закриляни от него, въстаниците довели борбата за независимост и възстановяване на българската държавност до успешен край: през пролетта на 1187 г., след неуспешна обсада на гр. Ловеч, византийският император подписал мирен договор, който признал властта на Асен и Петър над Северна България. Така започнала историята на Второто българско царство. Светията – мъченик е един от най-почитаните у нас. На него са посветени много храмове по цяла България и в деня на неговото честване ще бъдат отслужени навсякъде празнични св. Литургии.

Св. преподобни Иларион Велики от Газа

Св. Иларион (291-372) бил монах-отшелник (анахорет), наречен Велики поради това, че бил пример на християнско подвижничество, велик чуд...

И не забравяйте да поздравите своите близки и приятели, които носят имената Димитър, Димитрина, Димо или Митко и подобни, които на 26 октомври празнуват своя имен ден.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • без коментар 3 без коментар преди 2 седмици Профил на трол?
  Ев. от Матей 15: Защо Твоите ученици престъпват преданието на старейшините? понеже не си мият ръцете, когато ядат хляб. 3 А Той в отговор им каза: Защо и вие заради вашето предание престъпвате Божията заповед? 4 Защото Бог каза: "Почитай баща си и майка си"; и - "Който злослови баща или майка, непременно да се умъртви". 5 Но вие казвате: Който рече на баща си или майка си: Това мое имане, с виж още ›› което би могъл да си помогнеш, е подарено Богу, 6 - той да не почита баща си, [или майка си]. Така, заради вашето предание, осуетихте Божията дума. 7 Лицемери! добре е пророкувал Исаия за вас, като е казал: 8 "Тия люде [се приближават при Мене с устата си, и] Ме почитат с устните си; Но сърцето им далеч отстои от Мене. 9 Обаче напразно Ми се кланят, Като преподават за поучения човешки заповеди".
 • Анонимен 2 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Колосяни 2:" 16 И тъй, никой да ви не осъжда за това, което ядете, или което пиете, или за нещо относно някой празник, или новомесечие, или събота". Този текст е извъртян, а тук ясно ап.Павел казва "никой да не ви осъжда за това че СПАЗВАТЕ събота или Библейски празници, а не обратно. Библейските празници са в Библията Левит 23 гл. и сам ГОДПОД ИСУС(ЯШУА МЕСИЯ НА еврейски) ги спазвал. Празниците, виж още ›› които СПАСИТЕЯТ е празнувал сега не са ли добри за хората, че трябва да измислят други празници?
 • Анонимен 1 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  1.Курбани, поверия-това християнско ли е? На кого правят курбан(жертва) на св.Димитър ли? В иналото е имало идол(бог), който покровителства зимата (или други сфери на живота), а сега- умрял светец-покровител. Каква е разликата между езичеството и "християнството" на православните? 2. Според БОЖИЕТО Слово днес е Шабат, седмия ден от суздаването на света, в който СЪЗДАТЕЛЯТ си почина и го освети, т виж още ›› ова което е било добро за БОГА сега не е добро за хората. Православни, осъзнайте се, върнете се към извора(БОЖИЕТО Слово), който не спазва поне 10-те Заповеди няма да отиде в Рая, а вие нарушавате не са о 4-та, но 1-ва Заповед, да нямате други Богове пред БОЖИЕТО лице. Вашите светии и дева Мария са ваши богове, от които търсите покровителство и защита.
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Покланяте се и на икони, нарушение на 2-ра Заповед. "1Коринтяни 6: Или не знаете, че неправедните няма да наследят Божието царство? Недейте се лъга. Нито блудниците, нито идолопоклонниците, нито прелюбодейците, нито малакийците, нито мъжеложниците, 10 нито крадците, нито сребролюбците, нито пияниците, нито хулителите, нито грабителите няма да наследят Божието царство." Покайте се днес, утре мо виж още ›› же да е късно, никой не знае кога БОГ ще изиска душата му.
  : 0 !
 • Анонимен 1.2 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  ЕВ. от Матей 7:"21 Не всеки, който Ми казва: Господи! Господи! ще влезе в небесното царство, но който върши ВОЛЯТА на Отца Ми, Който е на небесата. 22 В онзи ден мнозина ще Ми рекат: Господи! Господи! не в Твоето ли име пророкувахме, не в Твоето ли име бесове изгонвахме, и не в Твоето ли име направихме много велики дела? 23 Но тогава ще им заявя: Аз никога не съм ви познавал; махнете се от Мен виж още ›› е вие, които вършите БЕЗЗАКОНИЕ". ОТЕЦ на Небесата е оставил волята СИ, тя се нарича 10 Заповеди/Закони и пред Големия Бял Престол хората ще бъдат съдени според НЕГОВИТЕ Закони, а не по законите на Константин или хората.
  : 0 !