X
 
 

Св. праведни Симеон Богоприемец и пророчица Анна

2754 4
Св. праведни Симеон Богоприемец и пророчица Анна
Снимка: Евгения Чаушева/Actualno.com
Четиридесет дни след раждането на Господа Иисуса Христа света Дева Мария донесла своя Младенец в Йерусалимския храм според Мойсеевия закон, който заповядвал, всяко първородно от мъжки пол да бъде посвещавано или представяно на Бога (Изх. 34:19-20, Чсл. 18:15-16). Това било установено за спомен на избавянето на израилските първородни от смъртта, която поразила всички египетски първородни от човек до добитък (Изх 12:29). Затова всеки първородин като собственост на Господа бил длъжен с определена от закона цена да бъде откупен. А след навършване на 40 дни от рождението майката на първородния принасяла в жертва на Бога агне. Ако майката е бедна, принасяла гургулица или два гълъба. На този закон смирено се подчинила и света Богородица.

По това време в Йерусалим живеел един благочестив старец на име Симеон. Той с вяра очеквал идването на Месия – Христос, защото му било обещано от Светия Дух, че няма да умре, докато не види Христа Господен...

Сретение Господне

Като се изпълниха осем дена, за да бъде обрязан Младенецът, дадоха Му името Иисус, наречено от Ангела, преди да се зачене Той в утробат...

Преданието разказва, че Симеон бил един от седемдесетте преводачи на старозаветния текст на Библията от еврейски на гръцки, които египетския цар Птоломей ІІ Филаделф (285-246 г. пр.Хр.) назначил с тази преводаческа задача. На Симеона се паднало да преведе книгата на пророк Исаия. И когато стигнал до глава 7 стих 14, помислил, че в еврейския текст има грешка, като е казано: "Девица ще зачене и ще роди Син, и ще Му нарекат името Емануил". Посегнал да поправи думата Девица, но ангел Господен го спрял: "Писаното е точно, затова нищо не поправяй! Ти няма да умреш, докато не видиш с очите си изпълнението на тия думи".

Сега по внушение на Светия Дух Симеон влязъл в храма, когато донясли Иисуса. Той Го взел на ръце и в пророческо вдъхновение извикал: "Сега отпускаш Твоя раб, Владико, според думите си с миром, защото очите ми видяха Твоето спасение, което си приготвил пред лицето на всички народи, - светлина за просвета на езичниците и слава на Твоя народ Израиля!" Йосиф и св. Дева се чудели на тия негови думи. А той, като ги благословил, обърнал се към Мария и казал: "Ето, Този лежи за падане и ставане на мнозина в Израиля и за предмет на противоречия, и на самата тебе меч ще прониже душата, за да се открият мислите на много сърца" (Лука. 2:25-35).

Тия думи, тогава не напълно ясни за ония, които ги чули, са ни обяснени чрез земния живот на Спасителя. Той дал на народите нов закон – закона на любовта и благодатта, но Самия Той и Неговото учение станали за мнозина предмет на спорове и противоречия. А пресвета Богородица по време на страданията и кръстната смърт на своя Син преживяла такава скръб, че действително меч пронизал душата й.

Освен св. Симеон, още и пророчица Анна познала в Младенеца Иисус обещания Месия – Христос. Анна, дъщеря Фануилова овдовяла млада, но не се омъжила втори път, а се посветила на служение на Бога, намирала се постоянно в храма и очаквала с твърда вяра идването на Спасителя. Като видяла Иисуса, тя започнала да слави Бога и да говори за Младенеца на всички, които очаквали избавление чрез Месия – Христос.

Пренасяне мощите на свети безсребреници и чудотворци Кир и Йоан

Св. безсребреник и чудотворец Кир бил египтянин. Родил се през втората половина на ІІІ в. в Канопа и се прочул като знаменит лекар в сл...

Христовата църква причислила Сретение Господни към дванадесетте велики празници в годината, а на другия ден след този празник чества паметта на свети Симеон Богоприемец и на пророчица Анна. Този празник, установен още в ранните векове на християнството, започнал да се празнува особено тържествено от времето на византийския император Юстиниан Велики (527-565 г.).

© Жития на светиите, Синодално издателство, 1991 година.

Actualno.com

Етикети:

 • Анонимен 2 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Коя е БПЦ, че определя празниците? И се нарича "Христова"? Не трябва ли да спазва празниците, които ХРИСТОС ( МЕСИЯТА) е спазвал, а това са Библейските празници, а не човешките? Библейските празници са тези, които сам БОГ е определил в книга Левит гл. 23, всичко друго са човешки измислици и на тези човешки празнци БОГ не присъства. Когато първата църква е започвала да не спазва законите и празници виж още ›› те на БОГ (които ТОЙ е дал на евреите), знаменията и чудесата са престанали.
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Освен празниците, църквата (католическата) променя и 10-те заповеди!!! Тези, които сам ГОСПОД БОГ написа с огнения СИ пръст на планината Синай!!! Кои са хората, че променят БОЖИИТЕ Заповеди??? Само този, който ги е създал може да ги промени, а не хората!!! Да, ГОСПОД ИСУС (ЯХУШУА на еврейски) ги промени в Новият Завет, но 10-те остават непроменени, вкл и 4-та заповед. Даже и да слагате палец надол виж още ›› у, вие ще бъдете съдени според БОЖИИТЕ закони, а не на църквата или хората! Покайте се, спазвайте 10-те Заповеди, най-малкият стандарт за праведност, защото праведните ще наследят БОЖИЕТО Царство!
  : 0 !
 • Анонимен 2.2 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Съдът започва първо от БОЖИЯТ дом!(1 Петрово гл. 4)
  : 0 !
 • слово от БОГ ЙЕХОВА 1 слово от БОГ ЙЕХОВА преди 2 седмици Профил на трол?
  ЦЪРКВАТА НА ЛИЦЕМЕРИТЕ … ПУСНИ ЛЮДЕТЕ МИ!......... За последен път, “Пуснете людете МИ!” Злоупотребихте с овцете МИ и агнетата МИ, зли, зли пастири, вълци в овчи кожи и вълци с овча маска. Вие ги бихте безмилостно. Накарахте ги да мислят, че сте бог, да се покланят и да ви обожават, защото само вие можете да МЕ чувате. Вие ги излъгахте и дори им каза, че си бог и малък Месия. Изкривявате виж още ›› МОИТЕ Писания и ги подвеждате. Духът на пастора е духът на църквата. Вие сте зли пастири, вие приемате МОЯ СВЯТ десятък и пожертвувания така, че хората да мислят, че ще отидат за ремонт или нова сграда, а пълните джобовете си със златото си и мислите, че те нямат право да знаят истината за какво са. Вие ограбвате овцете МИ. Вие сте зли пастири, не учите да се различава доброто от злото. Не, о, не, можеш да загубиш десятъка или събранието, ако кажеш истината, че неизповяданият грях, липсата на покаяние и отказът да се отвърне от греха, водят до ада. Не им казвате, че блудството води до ада, ако не се покаят. Не учите, че абортът е убийство и води до ада, ако не се покаят. Не учите, че хомосексуалността и прелюбодейството са грях и водят към ада, ако не се покаят. Не учите да бъдат святи, тъй както АЗ съм Свят, не – вие сте се изложили на гнева МИ. Страхувате се да се противопоставите на правителството, страхувате се да загубите освобождението от данъци. Вие не говорите на служители, които водят стадото в заблуда, защото вие е страх другите да не се обърнат срещу вас. Говорите на другите да живеят свято, а вие самите живеете като дявол. Вие, които мислите, че АЗ съм сляп и не мога да чуя или да видя какво казвате и как МИ се присмивате и над всичко, което е свято, ВНИМАВАЙТЕ! Защото ако не се покаете, ще дойда, когато най-малко го очаквате и вие ще бъдете годни само за МОЯ ГНЯВ! „ПУСНИ ЛЮДЕТЕ МИ! “ АЗ казвам това отново!” ПУСНЕТЕ ЛЮДЕТЕ МИ“! Преди да дойде ТОЯГА от Небето и да унищожи вършещите зло и грях. ВЕЛИКИЯТ БОГ, „АЗ СЪМ“ няма да бъде вече подиграван. Църквата на лицемерите, ВНИМАВАЙТЕ! Пастири на църкви – лицемери: ВНИМАВАЙТЕ!....(извадка от пророчество 23) Прочетете цялото прорчество и другите на сайта на служението: allmightywind.com ; ttp://bulgarian.allmightywind.com/prophecies/
За пръв път от години Луковмарш не се състоя
За пръв път от години Луковмарш не се състоя

За пръв път от над десетилетие в София не се проведе Луковмарш, който се организира от крайни радикални елементи, изповядващи националистически...

Последно в Актуално