X
 
 

Св. великомъченица Кириакия - Неделя

3211 1
photo of Св. великомъченица Кириакия - Неделя
Снимка: Thinkstock
Св. мъченица Неделя-Кириакия е родена в Мала Азия, навярно в Никомидия, столица на римския император Диоклетиан. Тя била измолено с продължителни молитви чедо на благочестивите родители Доротей и Евсевия. Още от детство се посветила на Бога и решила цял живот да пази целомъдрие. Тя пораснала красива и умна девица. Много младежи търсели нейното съгласие за брак, но тя на всички отказвала с думите, че се е сгодила за Христа и иска да умре девица.

Тогава един младеж от знатно семейство, обиден от нейния отказ, съобщил на император Диоклетиан, че цялото семейство на девойката Неделя изповядва християнската вяра. Императорът заточил родителите в гр. Мелитин, гдето те пострадали мъченически, а св. Неделя била подложена на жестоки мъчения: били я с волски жили, рязали я по цялото тяло, горили я с огън. Всичко обаче било напразно. Христос се явил на мъченицата в затвора и я изцерил от раните й. Накрай, след като Неделя решително заявила: «За мене живот е да умра за Христа», мъчителят я осъдил да бъде посечена с меч.

Св. преподобни Сисой Велики

Преподобни Сисой се родил в Египет. Бил ученик на св. Антоний Велики, който го въвел в строг монашески живот. След смъртта на своя учит...

На лобното място разрешили на Неделя да се помоли преди смъртта си. След молитвата тя предала душата си на Господа, без да бъде посечена. Това станало на 7 юли 289 година. Българските царе Асеновци (XII–XIII векове) пренесли мощите й в столицата на Второто българско царство, Търново.

До нас се запазило на старобългарски език нейното житие, написано от св. Евтимий, патриарх Търновски, който и превел името на мъченицата от гръцки на български (Кириакия -Неделя). От това време и до наши дни в България останал обичаят да се превеждат гръцките имена на български.

За света Неделя има съответна служба. Тя е преведена в Русия от гръцки на църковнославянски и е издадена в 1866 година.

© Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).

Св. преподобни Атанасий Атонски

Преподобни Атанасий живял през Х век. Родил се в Трапезунд и при кръщението си бил наречен Аврамий. В ранно детство останал сирак. За в...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

1 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • Анонимен 1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
    Прекрасно, чудесен пример за вяра, за твърдост, за любов към Господа! Сега това момиче е при Бога на Небето, а мъчителите и в ада на вечни мъки и страдния, ако не са се покаяли. Бог е СПРАВЕДЛИВ и всеки получава, това което е правил в тялото си тук , на земята, защото човек един път живее и след това следва съд (Евреи 9:27)-ад и огнено езеро или Рай за цяла вечност. Няма никакъв смисъл от молитв виж още ›› и за мъртвите, те са имали шанс да спасят душите си докато са били тук на земята. След земният живот душата веднага заминава или в Рая или в ада, няма 40 дни митарства, това са езически учения. Ето доказателство, което излиза от устата на самият Божи Син:Евангелие от Лука 23":42 Господи, спомни си за мене, когато дойдеш в царството си. 43 А Исус му рече; истина ти казвам, ДНЕС ще бъдеш с Мене в Рая." Православни християни, покайте се от езическите учения на БПЦ, те ще ви заведат в ада! И тук, на земята, ако някой проповядва друго евангелие е под проклятието на Бога, Галатяни 1:8. Покайте се и от поклонението пред иконите, това е нарушение на 2-ра Божа заповед.
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.