15 начина да премахнете неприятните миризми от хладилника – без химикали и завинаги

1158
15 начина да премахнете неприятните миризми от хладилника – без химикали и завинаги
Снимка: iStock

Как да се отървете от неприятната миризма в хладилника и да предотвратите повторната й поява? Естествени абсорбатори на миризми, експресни продукти и освежители от магазина, ето 15 ефективни начина.

Ако хладилникът е нов...

Хладилникът, като всеки нов домакински уред, има своя собствена миризма. За да не се смеси с аромата на любимата ви храна, миризмата на нов хладилник трябва да бъде премахната преди употреба.

За целта използвайте топъл разтвор на вода със сода за хляб или друг препарат. Не забравяйте да измиете и хладилника отвън. След това избършете всички повърхности и оставете вратата отворена за няколко часа, за да проветрите работните камери. След това можете спокойно да заредите хладилника с храна.

...и ако е стар

Дори и да затворите плътно всички буркани и контейнери с храна, с течение на времето симфонията от аромати от вашия хладилник престава да радва обонянието. Неидентифицирани хранителни обекти го изпълват със съмнителни нотки. Това означава, че е време да измиете хладилника или поне да почистите специалния дренажен отвор вътре в камерата (той има тенденция да се запушва). Обикновено производителите препоръчват тази процедура да се извършва веднъж годишно.

Колко ток харчи един хладилник през зимата?

Народните средства ще помогнат да се отървете от придобитата миризма.

1. Оцет: избършете стените на хладилника с кърпа, напоена с разтвор на оцет (разреден 50 към 50 с вода).

2. Сода за хляб: Измийте хладилника си с воден разтвор на сода за хляб. И след това поставете отворен съд със сода в него и го сменяйте на всеки 3 месеца. Содата за хляб перфектно абсорбира миризмите.

3. Амоняк: ще помогне в най-тежките случаи, когато хладилникът е почистен, но миризмата остава. Натрийте вътрешността на стените на хладилника с амоняк и оставете вратата отворена цял ден.

4. Въглен или активен въглен: Смелете шепа въглища, изсипете ги в чинийка и оставете в хладилника за един ден.

5. Лимонов сок. Измийте вътрешността на хладилника или поне го избършете с влажна кърпа с капка лимонов сок.

Превенция на операциите

За да предотвратите появата на миризма в бъдеще, хранителните абсорбенти ще помогнат. Изберете този, който харесвате от списъка, и го оставете да бъде регистриран във вашия хладилник.

1. Ръжен хляб: нарежете обикновения черен хляб на парчета и го сложете в няколко чинии. Поставете по един на всеки от рафтовете на хладилника.

2. Оризови зърна: поставят се върху чинийка и се поставят в хладилника.

3. Нарязаният лук , ябълките и картофите също абсорбират миризмите перфектно. Само такива естествени абсорбенти ще трябва да се сменят на всеки няколко дни.

4. Ароматни билки и подправки: Съхранявайки босилек, куркума, карамфил, естрагон, канела, целина, мащерка в хладилника, предотвратявате образуването на неприятни миризми. Екстрактът от ванилия също ще помогне - ако е необходимо, избършете рафтовете с памучен тампон, напоен с ароматна течност.

5. Портокал, лимон: можете да използвате портокалови кори или резенчета лимон като освежител за въздух.

6. Сол, захар: просто поставете отворен съд със сол или захар в хладилника и много скоро няма да има и следа от неприятната миризма.

На коя степен трябва да е хладилникът през лятото?

Бележка към домакинята

Абсорбаторите за миризми за хладилници, както и йонизиращите почистващи препарати, отдавна се появиха в магазините. Те абсорбират и най-силните миризми от риба, чесън, лук, като в същото време йонизират вътрешното пространство на хладилника. Такива домакински джаджи не са толкова скъпи. Така че зависи от вас да решите дали да платите пари за освежител на базата на екстракт от лимон или просто да нарежете лимон и да го оставите на рафта в хладилника.

Между другото

Не забравяйте, че хладилникът не трябва да се поставя близо до радиатор или печка. Специалистите обясняват, че тези източници на топлина ще накарат хладилника да се загрее и да изразходва повече енергия за охлаждане. А това означава увеличени сметки за електроенергия. В допълнение, това е допълнително натоварване на двигателя, което ще се повреди по-бързо. Е, температурните промени, които неизбежно възникват всеки път, когато отворите вратата на хладилника, могат да нарушат микроклимата в камерата. В резултат на това храната се разваля по-бързо.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Как бързо да почистим съдомиялна?

Как да почистите тава за печене от мазнина и загоряла храна

Лесен, по-лесен, най-лесен начин за премахване на петна от бели дрехи

Ето защо почистването на микровълновата е задължително

Как се почиства керамичен плот, така че да светне до блясък?

Как най-лесно да отстраним лошата миризма от пералнята

Какви грешки се допускат при почистването на ламинат?

Как да си направим домашен препарат за почистване на прозорци

5-минутна техника за почистване, която ще спести време и усилия

Жълти подмишници и кетчуп: 9 работещи начина за пране на бели дрехи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Чистофайници