8 начина да поддържате банята си чиста по-дълго време

28680
8 начина да поддържате банята си чиста по-дълго време
Снимка: iStock

Чистенето на плочките в банята е на последно място в списъка с нещата, които искате да правите този уикенд. Разбираме ви. Изследвания на навиците за почистване показват, че банята е не само едно от най-важните помещения в дома ви, но и едно от най-трудните за почистване.

Ето как да увеличите ефекта от усилията си и да помогнете на това помещение с голям трафик да остане свежо по-дълго време:

  1. Спрете влагата на място. Нищо не помага да се забавят петната от мухъл така, както сухият душ. Окачете кърпа за почистване над душа и въведете правилото, че последният, който взема душ, избърсва стените, ваната и вратите на душа. Няколко допълнителни минути работа могат наистина да намалят времето за почистване в дългосрочен план. Можете също така бързо да премахнете влагата, като отворите прозореца и включите вентилатора, докато вземате душ. Оставянето на вратата отворена, дори и с малко пролука, помага за разсейване на парата. Не забравяйте да разпънете и завесата на душа, за да изсъхне по-бързо.
  2. Пропуснете сапунерката на мивката. Вместо това използвайте течен сапун с помпа или дори дозатор за сапун. Премахването на мръсния съд за сапун ще помогне на мивката и плота ви да останат по-чисти. Още: Как да спрете замъгляването на огледалото в банята?
  3. Монтирайте достатъчно закачалки за кърпите. Хавлиите ще изсъхнат по-бързо, а и банята ви ще изглежда по-подредена, когато ги окачите. Нямате място на стената? Помислете за поставка за кърпи над вратата или за куки.
  4. Създайте ред в шкафовете си. Ако отделите места за козметиката и уредите за оформяне на коса в тоалетката, те могат да бъдат прибрани, но да останат на една ръка разстояние. Освободеният от безпорядък плот моментално прави банята да изглежда и да се чувства по-чиста. 
  5. Скрийте пакет с дезинфекциращи кърпички под мивката. По този начин можете бързо да отстраните пръските от паста за зъби, следите от вода и други замърсявания, когато ги видите и те няма да имат възможност да изсъхнат и да станат по-трудни за отстраняване.
  6. Борба с натрупването на мръсотия по завесите за душ. Напръсквайте долната част на виниловата завеса за душ няколко пъти месечно с универсален почистващ препарат съдържащ белина, за да предотвратите сапунените мърсотии, варовика и плесените. Просто изплакнете с душа (преди да влезете) и няма да се налага да перете завесата толкова често.
  7. Потърсете дълготрайни почистващи препарати. Изпробвайте почистващи препарати за баня с щит за блясък и автоматичните почистващи препарати за тоалетни чинии. Тези формули помагат на мивките, ваните и тоалетните да устоят на петната до седем дни. 
  8. Покрийте стените и вратите на банята с водоотблъскващ препарат. Те помагат на водата, варовика и сапунените мръсотии да се съберат и да се оттекат, така че да имате по-малко работа след това.

Какъв е вашият трик за поддържане на чистотата в банята? Още: 5 правила за чистене, за които дори идеалните домакини не знаят

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Защо почистването по метода 6/10 плени много домакини?

Как да почистите перфектно прозорците през пролетта: тайната на домакините

Как да почистите правилно екрана на лаптопа си, без да го повредите

6 съвета за миене на пода, които ще дадат отлични резултати

Как да почистите прозорците за 30 минути?

5 причини за неприятната миризма от прясно изпраните дрехи и решения на проблема

Два начина да се отървете от ивици по прозорците с помощта на просто средство

Прах за пране: кой да изберете, за да премахнете лесно петната

Защо не трябва да гладите спалното си бельо?

5 лайфхака, за да поддържате дома си подреден без много усилия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com