9 опасности в кухнята и как да ги избегнете

10172
9 опасности в кухнята и как да ги избегнете
Снимка: iStock/Guliver

Вашата кухня е "гръбнакът" на жилището ви. Това е мястото, където можете да седнете със семейството си за закуска, мястото, където да се насладите на сутрешното си кафе или да експериментирате с рецептите на баба. За съжаление, в кухнята има неподозирани опасности, които се крият зад миризмата на пресен ябълков пай. Ето някои от най-често срещаните.

1. Гъби за съдове

Вероятно използвате една и съща гъба както за почистване на плота, така и за да миете чиниите. Преди да отречете пред себе си, не казваме, че го правите умишлено. Същото важи и за кърпите за ръце, с които вероятно забърсвате някоя мокра чаша. Дори и да го правите в бързината, това е една от най-големите опасности за развъждане на бактерии.

2. Изгаряния

Опасностите от изгаряне могат да се крият на много места в кухнята. Ако имате газова печка, облеклото с широки ръкави е потенциална опасност. От друга страна, микровълновите хранителни контейнери са покрити с "горещи" предупреждения заради парата. Вероятно не знаете, че никога не трябва да използвате влажна кърпа, за да вземете гореща чиния - това може да доведе до допълнителни пара и наистина лоши изгаряния.

3. Мухъл и плесен

Подобно на банята, кухнята е истинско убежище за скрита плесен, благодарение на постоянното използване на вода. Тя може да се промъкне в пукнатините на плота, под мивката или между плочките на пода. Затова е добре поне веднъж месечно да чистите основно с подходящ препарат. Дезинфекциращите и почистващи продукти на "Чисто" унищожават 99,9 % от всички познати микроорганизми и премахват вредния мухъл. Научете повече за тях ТУК.

4. Кофата за отпадъци

Кофите за боклук под мивката или малките кошчета до мивката могат да бъдат практични, особено за дребни отпадъци като обелка от банан, да речем. Но никога не задържайте тези боклуци повече от 1 ден, защото започват да ферментират и да се разграждат. Най-добрият вариант е, ако кофата ви за отпадъци е на балкона.

5. Електрически контакти

В съвременния свят всичко в кухненското обзавеждане работи на ток, но пък не всички жилища и къщи са със също толкова съвременна електрическа мрежа. Контактите с множество изходи и разклонителите водят до натоварване на мрежата. Освен това, бъдете много внимателни с оставянето на кабели в близост до мивката, откритите котлони или скарата.

6. Пластмасови контейнери

Ние обичаме пластмасови контейнери за многократна употреба! Но голяма част от тях съдържат BPA или други вредни химикали. Може би ще се учудите, но тези контейнери не са предназначени за нагряване в микровълновата печка. Разбира се, продават се и такива, но те са специално обозначени, така че се убедете, че не ги смесвате.

7. Стъклени тави

Стъклените съдове за печене са отличен избор, защото могат да се използват от микровълновата печка до фурната. Но най-много битови инциденти са станали именно с подобни тави, тъй като те трябва да се държат на стайна температура. Затова бъдете внимателни и не затопляйте ястие директно от хладилника.

8. Неправилно приготвена храна

Хранителното отравяне е огромна опасност, но пък би могло лесно да се избегне. Пригответе всички меса внимателно до препоръчаните температури. Ако не сте сигурни колко време трябва да се пече, по-добре го оставете няколко минути повече, от колкото по-малко, за да избегнете вероятността да останат живи бактерии.

9. Неправилно съхранение на ножове

Вероятно не знаете колко много неприятности могат да възникнат от начина, по който съхранявате ножовете си. Най-голяма опасност крият магнитните ленти, от които ножовете лесно падат.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Защо почистването по метода 6/10 плени много домакини?

Как да почистите перфектно прозорците през пролетта: тайната на домакините

Как да почистите правилно екрана на лаптопа си, без да го повредите

6 съвета за миене на пода, които ще дадат отлични резултати

Как да почистите прозорците за 30 минути?

5 причини за неприятната миризма от прясно изпраните дрехи и решения на проблема

Два начина да се отървете от ивици по прозорците с помощта на просто средство

Прах за пране: кой да изберете, за да премахнете лесно петната

Защо не трябва да гладите спалното си бельо?

5 лайфхака, за да поддържате дома си подреден без много усилия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com