Бабина отвара за избелване на покривка, покрита с мазни петна

16683
Бабина отвара за избелване на покривка, покрита с мазни петна
Снимка: Pexels

Какви домашни средства да използвате, за да може покривката ви да блести с чистота? Ето и отговорът!

Бяла покривка - белина и нишесте

Въпреки че нишестето може да бъде свързано с остарелите методи на нашите баби, нищо няма да направи покривките толкова устойчиви на набръчкване, колкото нишестето. Покривката ще бъде твърда и устойчива на мръсотия, благодарение на което ще изглежда страхотно на масата.

За нишестени тъкани се нуждаем от:

- картофено брашно или царевично нишесте;
- голям буркан;
- вода (за предпочитане дестилирана, но може да бъде и преварена);
- всяко етерично масло

Изсипете препълнена супена лъжица брашно в буркана и го залейте с вода. Затворете плътно буркана и след това го разклатете достатъчно дълго, за да се разтвори напълно нишестето. Добавете няколко капки масло към разтвора и разбъркайте отново съставките. Изсипете разтвора в бутилки със спрей и го поръсете върху измитите покривки. Слоят на нишестето трябва да е тънък. Оставете го да попие, след което изгладете тъканта.

Каква трапезна маса да изберете

Как да избелите покривка? Начин за справяне с мазни петна

Големи количества майонеза, кисела ръжена супа, яйчена паста по Великден - не е нужно много, за да се появят мазни петна по покривката. Как да се справим с мръсотията? За предпочитане бързо. Да се ​​отървем от мазните петна не е трудно, но най-добрите резултати ще бъдат нашата скорост на реакция. 

Петното трябва незабавно да се покрие с препарат за пране. Химическите съединения, които съдържа, мигновенно разграждат мастните молекули. Разтрийте внимателно течността с влажна гъба и я оставете за около час. По-късно покривката трябва да се изпере в пералня. Ако пък имаме изцапана от преди време покривка и досега не сме се опитвали да извличаме мазнина от нея, си струва да посегнем към картофено брашно. Трябва да покрием мръсотията с него. 

Оставете брашното да реагира за няколко минути, след което използвайте четка с дълги косми, с която правите кръгови движения, като втривате праха в тъканта. Изплакнете тъканта във вода и се насладете на освежената покривка.

Избелване на покривката с черупки от яйца

Великден е време, когато в домовете ни се ядат много яйца. Въпреки това, не всеки знае, че техните черупки могат да се използват за избелване на тъкани. Запазете черупките, сложете ги в ленена торбичка, завържете ги добре, след което ги сложете в пералнята с белите покривки. Изберете възможно най-високата температура, която няма да повреди бельото за маса. След като ги извадите от пералнята, покривките ще бъдат възхитително чисти.

Ето защо богатите слагат покривка на масата, на която се хранят

Избелване на покривката с хранителни продукти

Млякото, лимонът и незаменимата сода бикарбонат също ще помогнат за избелването на вашите покривки. Оказва се, че млякото има силно избелващ ефект. То значително омекотява тъканите и подобрява състоянието на деликатните материали. Използването на избелващо мляко е детска игра. Напълнете пластмасова купа с краве мляко, накиснете материала в него за около половин час, изплакнете го в топла вода и след това го измийте в пералня.

За да избелим покривката с лимон, се нуждаем основно от сока му. Плодът трябва да се нареже на филийки, да се залее обилно с вода и да се свари. Така приготвената вода с лимон ще бъде перфектна в борбата с пожълтелите тъкани. Преди да измиете белите покривки си струва да ги накиснете по-добре в приготвения разтвор. Ако напоените тъкани имат петна, можете да ги поръсите със сода бикарбонат. След 15 минути измийте тъканта.

Содата бикарбонат е може би най-популярният кухненски продукт, който ще ни помогне да почистим много неща у дома. Също така е чудесна за избелване на тъкани. Можем да я използваме както на ръка, така и в пералня. 

Не забравяйте да се грижите добре за ръцете си. По-добре не ги накисвайте в сода за хляб, ако сте порязани или имате напукана кожа. За ръчно пране е най-добре да добавите не повече от 3 супени лъжици сода за хляб. Регулирайте количеството прах спрямо броя на прането. За машинно пране смесете сода за хляб с прах за пране. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Защо не трябва да гладите спалното си бельо?

5 лайфхака, за да поддържате дома си подреден без много усилия

Защо не действа? Как да четем правилно етикетите на домакинските препарати?

9 неща, които трябва да почиствате само веднъж годишно

Как да премахнете следите от дезодорант от дрехите?

Как най-лесно се почистват велурени обувки?

Имитирайте чист дом, само в 7 лесни стъпки

Как се почиства гуменото уплътнение на пералнята?

Практичен интериор: 7 лайфхака за по-лесно почистване

Защо трябва да използвайте само бели кърпи за баня

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com