Без ивици и прах – ето каква е тайната на чистите прозорци

7360
Без ивици и прах – ето каква е тайната на чистите прозорци
Снимка: iStock/Guliver

Бърсането на прозорци е сред най-досадните домакински задължения, които могат не само да отнемат часове от времето ви, но и да не сте доволни от резултата, въпреки положените усилия. Не всеки е добър в тази дейност, а ивиците, замазванията и петната, резултат от самото миене, често карат домакините да се чудят защо изобщо са се заели с тази домакинска работа. Ако сте изпробвали всякакви специални кърпи, четки за стъкла и дори добрите стари вестници и нищо не работи при вас, оставете гюдерията, направете си кафе и се потопете в тайните как да постигнете без ивици и прах прозорци само за броени минути с тази статия.

Без ивици и прах прозорци – каква е тайната

Знаете ли защо прозорците ви остават на ивици, когато се опитвате да ги измиете? Тези ивици напълно съсипват резултатите от труда ви и понякога ви отказват, дори да започнете да миете прозорците. Причината за ивиците по стъклата ви е свързана с препарата, който използвате и по-скоро със скоростта на изпаряване на препарата – ако вашият почистващ разтвор се изпари, преди да имате време да го избършете, това ще остави следа – грозна ивица, която напълно обезличава труда ви и положените усилия.

Обикновено почистващите препарати са на основата на алкохол и амоняк, поради което се изпаряват много бързо. За да се справите с проблема и да не остават ивици, препоръчваме да пробвате силата на оцета в миенето на стъклата. Той не се изпарява толкова бързо и рискът от ивици е по-малък, макар да не е елиминиран напълно. За да не оставите никакъв шанс на праха, зацапването и ивиците, важно е да владеете и другите трикове за чисти стъкла, други малки тайни, които ще ви помогнат да си свършите работата по-бързо, по-лесно и по-ефективно, да постигнете по-добър резултат. Сред тях са:

5 изпитани бабини метода за почистване на прозорците

  • Работете бързо. Макар оцетът да не се изпарява толкова бързо, колкото препарат с алкохол, ако се бавите, ивиците ще бъдат проблем и за вас. Важно е да работите бързо, със замах, преди да е изсъхнал домашно приготвеният ви препарат на основата на оцет. Не знаете рецептата за него? Лесна и простичка е, обзалагаме се, че съставките за нея се намират в кухненските шкафове на всеки дом – бял оцет, от който ви е нужно количество равно на ¾ от чаена чаша, препарат за съдове – 3 чаени лъжички и половин чаена лъжичка сода за хляб. Смесвате ги в бутилка със спрей и разклащате добре дълго, за да се смесят отлично.
  • Подсигурете си правилните инструменти. Без тях и най-ефективният ви помощник в лицето на домашно приготвения препарат за стъкла няма шанс. За да се радвате на без ивици и прах прозорци, следва да не използвате погрешната кърпа, която ще остави следи, мъхчета или конци върху стъклата ви. Микрофибърната кърпа не е лошо решение, но има и по-добри. Едното е всеизвестно – вестниците. Намачкайте ги и бършете с тях. Някои обаче могат да се окажат неподходящи – да пуснат мастило, което е крайно нежелателно, поради което препоръчваме да се снабдите със специален уред за прозорци – стъклочистачка с остър гумен край. Обира изключително добре препарата от стъклата, без да остави и минимален шанс на ивиците и да позволи появата им.
  • Що се отнася за праха, тук ключовата дума е превенция. Не позволявайте да се натрупа. Как ли? С прахоотблъскващ препарат. Не е необходимо да харчите много средства за него и да го търсите в магазините, може да си го приготвите и сами – капачка омекотител, който по принцип използвате за пране, половин чаша преварена вода, супена лъжица глицерин. Разбърквате, като имате предвид, че глицеринът много трудно става едно цяло с другите съставки, и използвате този препарат, за да измиете стъклата от страната към улицата, където всъщност се явява проблемът с праха. Не само че стават чисти на мига, но и много по-трудно, по-бавно върху тях ще се появи ново замърсяване – препаратът играе ролята на профилактика.

Ако следвате тези трикове, ще имате време не просто за кафе, но и за ново хоби – толкова лесно и бързо ще се справите и ще имате без ивици и прах прозорци.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Защо почистването по метода 6/10 плени много домакини?

Как да почистите перфектно прозорците през пролетта: тайната на домакините

Как да почистите правилно екрана на лаптопа си, без да го повредите

6 съвета за миене на пода, които ще дадат отлични резултати

Как да почистите прозорците за 30 минути?

5 причини за неприятната миризма от прясно изпраните дрехи и решения на проблема

Два начина да се отървете от ивици по прозорците с помощта на просто средство

Прах за пране: кой да изберете, за да премахнете лесно петната

Защо не трябва да гладите спалното си бельо?

5 лайфхака, за да поддържате дома си подреден без много усилия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com