Ефикасни методи за отстраняване на петна от червено вино

9578
Ефикасни методи за отстраняване на петна от червено вино
Снимка: Security / Pixabay

Виното е изключително популярна напитка както у нас, така и по света. За съжаление, червеното вино колкото е вкусно, толкова и може да ви създаде неприятности, особено ако попадне върху дрехите ви. Всеки е наясно, че първо червеното вино се чисти изключително трудно и второ, шансът това да се случи е, ако веднага се заемете с отстраняването на петната. Цветът на червеното вино се получава от пулпата и кожата на гроздето, от което се прави. Но този красив червеникав оттенък може да оцвети любимите ви дрехи, когато попадне върху тях. Като всеки проблем и този си има своето решение, ако вземете навременни мерки.

Мляко

Може премахнете петното червено вино с прясно мляко - за целта потопете кърпа, изстискайте я върху петното и натрийте добре. Когато забележите, че мръсната част започва да изчезва, оставете дрехата да изсъхне и изперете на ръка.

Кое е по-вредно за организма - бялото или червеното вино - и защо?

Бяло вино

Както се вика "клин, клин избива". За да премахнете петната от червено вино, ви трябва бяло. Вместо да попивате петното от червено вино със суха кърпа, по-добре го намокрете с бяло вино и натиснете леко отгоре. Друг вариант е да накиснете замърсената част от дрехата за около 10 минути в бяло вино, като недостатък на това е, че ще ви се наложи да използвате по-голямо количество от алкохолната напитка.

Tалк

Ако имате талк под ръка, може да поставите малко количество върху нацапаната с вино част от дрехата. Изчакайте да изсъхне и изтъркайте с мека четка, като накрая изперете дрехата както перете обикновено.

Оцет и сода бикарбонат

Може да се отървете от петната, като натиснете дрехата си в оцет със сода за хляб. Поставете изцапаната дреха с петното нагоре, поръсете малко количество сода за хляб и оставете така за около минутка. След това добавете оцет, сложете още една супена лъжица сода за хляб върху петното и оставете дрехите настрани за около 30 минути. След това изтъркайте дрехата в областта, където се намира петното и я сложете да се кисне с препарат за дрехи срещу петна.

Какво върви перфектно с червено вино?

Препарат и минерална вода

Ако въпреки положените усилия петното не се маха, то е най-добре да използвате специализиран препарат срещу петна. Смесете го с минерална вода, поставете сместа в съд с изцапаната дреха и я оставете да престои за поне час. След това изтъркайте мръсното петно с четка с мек косъм и накиснете дрехата в студена вода.

Има ли как да премахнете петно от червено вино, когато вече изсъхнало?

Да, това е възможно, но е доста по-трудно. Може да опитате с лимон и оцет, като изцедите плода в 1/3 от съда и добавите още 1/3 оцетq след което потопите изцапаната дреха. Ако петното е малко, опитайте се да го отстраните с резен лимон.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Защо почистването по метода 6/10 плени много домакини?

Как да почистите перфектно прозорците през пролетта: тайната на домакините

Как да почистите правилно екрана на лаптопа си, без да го повредите

6 съвета за миене на пода, които ще дадат отлични резултати

Как да почистите прозорците за 30 минути?

5 причини за неприятната миризма от прясно изпраните дрехи и решения на проблема

Два начина да се отървете от ивици по прозорците с помощта на просто средство

Прах за пране: кой да изберете, за да премахнете лесно петната

Защо не трябва да гладите спалното си бельо?

5 лайфхака, за да поддържате дома си подреден без много усилия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com