Какво върви перфектно с червено вино?

10712
Какво върви перфектно с червено вино?
Снимка: iStock/Guliver

Хубавото вино върви с всякакви ястия, но съществуват някои храни, които са особено подходящи и засилват още повече приятния аромат на виното. Когато съчетавате по подходящ начин храната с виното, ще получите чудесна комбинация, с която да се насладите и на виното, и на храната. Червеното вино, олицетворение на изтънчеността в света на напитките, може да се похвали с безброй вкусове, които си струва да опитате. Тук ще представим ястията, които са най-подходящата комбинация с червено вино.

Месо на скара
Съюзът между червено вино и идеално изпечена пържола на скара е класическо кулинарно изкушение. Червени вина, особено каберне совиньон и мерло, които са с високо съдържание на танини, чудесно допълват апетитните и сочни пържоли. Киселинността на виното служи като почистващо средство за небцето, “пробивайки” плътността на месото и разкривайки скритите му вкусове и аромати.

Паста с доматен сос
Любителите на италианската кухня знаят най-добре колко добре си пасват пастата с доматен сос с червено вино. Естествената киселинност на доматите хармонизира прецизно с киселинността на виното. Най-подходящи за паста са италианските червени вина кианти и санджовезе, които още повече подчертават аромата на доматите.

Най-предпочитаните мезета за вино

Ако предпочитете нискоалкохолни вина, сервирайте с вашата паста монтепулчано д'абруцо или гренаш. Монтепулчано д'абруцо предлага вкус на зрели плодове, средно съдържание на танини и умерена плътност. Гренаш е с аромат на червени горски плодове и умерена плътност. И двете вина напомнят на плодовото санджовезе.

Сирене
Любовта между червеното вино и сиренето не познава граници. Когато избирате сирене, е важно да вземете предвид характеристиките на виното. Отлежал английски чедър е чудесен партньор на плътното бордо, докато кремообразното бри върви прекрасно с пино ноар. Изследването на комбинациите между вино и сирене е истинско приключение, предлагащо безкрайни възможности.

Черен шоколад
За любителите на десертите, също има подходящо вино. Плодовите нотки на червеното вино допълват плътния, горчив вкус на черния шоколад, което води до истинска симфония на вкусове. Изберете зинфандел или сира, за да “повдигнете” сладостта на шоколада и усетите истинско удоволствие от храната.

Печено агнешко
Агнешкото е крехко и ароматно месо, което чудесно върви с червено вино. Земните и билкови аромати в много червени вина прекрасно допълват характерния аромат на агнешко. Независимо дали ще изберете мерло или сира, комбинацията от двете ще превърне агнешкото ястие в истински кулинарен шедьовър.
Гренаш, особено от долината на Рона във Франция или от Испания, ще добави вкус на червени плодове, леко лютив нюанс и умерена плътност. Гренаш е отлична алтернатива за тези, които обичат плодовия вкус на сира.

Кое е най-доброто мезе за бяло вино?

Ризото с гъби
Гъбите и червеното вино се характеризират с подобни земни вкусове, което ги превръща в чудесна двойка. Земният вкус на гъбите се допълва от дълбочината на виното, което води до хармонична комбинация. Пино ноар или небиоло добавят доза финес към ризотото с гъби, а киселинността на виното брилянтно балансира кремообразната текстура на ястието.

Плато с колбаси
Създаването на плато с колбаси е истинско творческо начинание. Платото може да включва разнообразие от сушени меса, ядки и маслини в различно съотношение. Разнообразието от вкусове и текстури създава вълнуващо кулинарно приключение. За платото с колбаси най-подходящо е универсално червено вино като гренаш или темпранило, които хармонизират с различните компоненти от платото и превръщат яденето в незабравимо преживяване на сетивата.

Съчетаването на червено вино с подходящите храни е като отключване на съкровищница от вкусове и усещания. Независимо дали ще изберете класически съчетания или ще екскпериментирате, съществуват безброй възможности, които ще удовлетворят всеки вкус по всеки повод

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кумичене 2024 г.: Една от традициите на Цветница

Цветница 2024 г.: Традиции, символика и легенди

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Как се нарича най-здравото великденско яйце из България?

Топ 3 на зодиите, които са най-трудни във връзка

Ново начало в любовта за зодия Рак, ето какво ги очаква до края на годината

Как да имаме най-шарените великденски яйца

Големи промени в любовния живот на скорпионите до края на годината

Отново е на мода боядисването на яйцата с фолио - ето как се прави

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com