Ето защо бабите миеха прозорците без препарати, а те блестяха

30636
Ето защо бабите миеха прозорците без препарати, а те блестяха
Снимка: Pexels

Прозорците могат да бъдат красива декорация на къщата, когато са украсени с красиви завеси или ролетни щори, но преди всичко – когато са чисти. Много хора не харесват тази дейност, но има много начини, които нашите баби вече са използвали, за да направят прозорците красиви, чисти и блестящи. Затова си струва да се запознаете с няколко от тях.

Прозорците са украсата на къщата, стига да няма петна по тях

Почистването на прозорците е едно от домакинските задължения, които някои хора обичат, докато за други са досадни и губят времето им. Появата на петна при почистване на прозорците може да причини проблеми. 

Петната и лекетата по стъклото изглеждат изключително грозно и развалят гледката в жилището. За всичко са виновни грешните инструменти и препарати за почистване на стъклените повърхности.
Лошо подбраната кърпа е достатъчна, за да се появят мразените от мнозина ивици. За да избегнете това, изберете материал като микрофибър или найлон, за да се отървете от този проблем.

Меките парчета микрофибър или найлонов плат абсорбират добре излишната влага и предотвратяват оставането й върху стъклото. От своя страна найлонът отлично събира, освен вода, цветен прашец и прах, който също обича да се утаява по прозорците.

Правилната кърпа обаче не е цялата тайна на перфектно измитите прозорци. На пазара има много препарати, специално предназначени за тази дейност, но с тях можете да се справите и у дома.

Как да почистите прозорците, за да блестят? 

Има много начини за измиване на прозорци без използването на специални почистващи препарати. Навремето нашите баби бяха майстори в тази област на съобразителност.

Откакто си го приготвям този домашен препарат, прозорците блестят от чистота

Почистването на прозорци може да бъде разделена на три етапа:

1. Измиване
2. Избърсване
3. Полиране

Всеки от тези етапи има своите тайни, които трябва да знаете, за да се насладите на лъскавите и блестящи прозорци.

Най-известният метод е измиването на прозорци с оцет. Оцетът често се използва за почистване на прозорците. Той трябва да се разреди с вода в отношение 1:1.

Оцетът е чудесен за справяне с мръсотия, мазнини, прах и допълнително придава блясък, поради което прозорците ще отразяват прекрасно слънчевата светлина след такова почистване.

Прозорците също ще блестят благодарение на използването на препарат за изплакване на съдомиялна машина. Да, правилно прочетохте. Достатъчно е да добавите малко количество препарат за изплакване към водата, например една чаша към три литра вода.

Тъй като препаратът за изплакване работи толкова добре и за почистване на прозорци, тогава течността за миене на съдове също трябва да може да се справи с тази стъклена повърхност. Тук обаче трябва много да внимавате с количеството течност, добавена към водата. Ако прекалите с течността може да се получат неприятни ивици.

Въпреки че обикновено го нямаме вкъщи, този продукт може да го вземем във всяка аптека – фармацевтичен глицерин. Перфектен е и като аксесоар за почистване на прозорци.

За да приготвите глицеринов разтвор, изсипете десетина капки (около една чаена лъжичка) фармацевтичен глицерин или омекотител за тъкани в купа с топла вода, след това го разбъркайте добре и измийте прозорците с този разтвор.

Измиване на прозорци с пяна за бръснене

Едва ли на някой би му хрумнала идеята да използва пяна за бръснене за почистване на прозорци. Оказва се обаче, че този метод е приложим, когато прозорците се замъглят поради някаква причина.

Това е често срещано явление през есенно-зимния сезон и този трик може да се използва не само у дома, но и на прозорците в автомобила.

Фолио за прозорци против конденз – ще решат ли проблема ни

За почистване на прозорци на колата с пяна за бръснене:

- разклатете опаковката от пяна;
- нанесете го равномерно върху прозорците;
- след това отстранете пяната с чистачката за прозорци и избършете излишното количество с кърпа.

Гореспоменатите микрофибърни или найлонови кърпи ще работят добре за полиране на прозорци.

Полиране на прозорци след измиване

Въпреки че използването на глицерин, препарат за изплакване на съдомиялна машина или оцет вече ни придава красив блясък, все пак можете да опитате други методи за полиране на прозорците.

Много хора използват вестници, за да полират прозорците си. Трябва обаче да внимавате те да не са намазани с восък! Защото след това, вместо да им придадете блясък може да ги изцапате.

Хартиените кърпи ще бъдат по-безопасен вариант, тъй като те ще излъскат прозорците на сухо, а по-качествените не трябва да оставят никакви мънички „косъмчета“.

Прозорците могат да се полират и с кърпа с малко вода с... лимон!

Спецификата се нанася върху дограмата с чиста мека кърпа, с която с кръгови движения избърсваме прозорците до сухо. Лимоновият сок придава малко блясък, което искаме.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

6 съвета за миене на пода, които ще дадат отлични резултати

Как да почистите прозорците за 30 минути?

5 причини за неприятната миризма от прясно изпраните дрехи и решения на проблема

Два начина да се отървете от ивици по прозорците с помощта на просто средство

Прах за пране: кой да изберете, за да премахнете лесно петната

Защо не трябва да гладите спалното си бельо?

5 лайфхака, за да поддържате дома си подреден без много усилия

Защо не действа? Как да четем правилно етикетите на домакинските препарати?

9 неща, които трябва да почиствате само веднъж годишно

Как да премахнете следите от дезодорант от дрехите?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com