Ето защо НЕ трябва да използвате функцията за самопочистване на фурната

37671
Ето защо НЕ трябва да използвате функцията за самопочистване на фурната
Снимка: iStock/Guliver

Фурните във всеки дом се използват почти всекидневно, което води до много замърсявания. За жалост, именно те са едно от най-рядко почистваните места.

Според проучване на Американския институт за почистване, 69% от участниците заявяват, че има части от дома, които не почистват почти никога. Бихме предположили, че именно този уред е на дъното в нашите списъци за почистване, въпреки че по-новите модели предлагат технологии, които го улесняват.

Оказва се обаче, че опцията за самопочистване на фурната може да бъде подвеждаща.

Фразата „самопочистване“ най-вероятно ви навява изображения на мехурчета, които пълнят фурната, и водни струи, които изплакват мръсотията. Да...ама не.

Фурната ви няма нито маркучи за вода, нито течност за почистване на мръсотията. Опцията за самопочистване всъщност използва високи температури - много над нормалните на готвене - за разграждане на твърдите хранителни вещества до пепел за лесно отстраняване.

Най-лесните трикове за почистване със сода за хляб (ВИДЕО)

Фурната се загрява до 471 градуса, изгаряйки частиците останала храна. Като предпазна мярка фурната може да се заключи механично, докато уредът се охлади. Ако не сте подготвени за това, това може да предизвика истински хаос в кухнята, който да доведе до още по-голямо замърсяване на пространството.

Как да използвате правилно функцията за самопочистване
Ако ще го използвате, има няколко неща, които трябва да обмислите, за да улесните малко процеса. Правете редовно почистване на фурната след готвене и печене - разбира се, няма нужда от дълбоко почистване след всяко печене, но избърсването на фурната ще доведе до по-малко натрупване, което може да намали нивото на дим, когато използвате опцията за самопочистване. Ако не сте почиствали редовно фурната си, направете предварително бързо избърсване на излишните трохи и тор.
Не забравяйте да премахнете стелажите от неръждаема стомана преди самопочистване. Силната топлина може да повреди или изкриви стелажите на фурната, причинявайки повече главоболия, отколкото си струва почистването.
Говорих с мениджъра на отдела на Lowe Хуан Ривера, който прави своя собствена настройка за почистване с пара, като излива чаша вода в дъното на печката, преди да включи функцията за самопочистване. „Помага на пепелта да не полепва по дъното на фурната по време на високи температури и добавя влага“, казва той, комбинирайки парата с самопочистващата се топлина на фурната.
Вместо това помислете за почистване с пара
Вижте дали имате фурна с опция за почистване с пара, тъй като парата използва по-ниски температури за разделяне на твърдите вещества и предлага по-малко абразивна опция за почистване на фурната. „Тъй като Steam Clean използва по-ниска температура, вратата на фурната не се заключва автоматично, както в режим на самопочистване“, казва GE Appliances. Това е една по-малко опушена опция за почистване на фурната.
Илюстрация за статия със заглавие Не използвайте фурната си функция за самопочистване
Или просто почистете ръчно фурната си
Смърчът предлага да почиствате фурната си на всеки три месеца и дори да не ви се търка с тежки химикали, има и други, по-прости начини. Почистването с оцет и сода за хляб е екологичен начин да се отървете от миризми и мазнини.
„Поръсете основата на фурната със сода за хляб. Напръскайте оцет върху содата, докато тя образува лека пяна “, каза треньорът на Зелените почистващи Лесли Райхърт днес за САЩ. Райхерт предлага да направите сода за хляб в паста и да я оставите на твърди петна за една нощ. На сутринта можете да изтриете фурната с лекота. Това отнема повече време, но може би е по-малко тревожна опция от това да завъртите фурната си до над 800 градуса. Независимо как се прави, фурната ви няма да се почисти истински. Ще отнеме малко работа

Как да използвате правилно функцията за самопочистване

Ако ще я използвате, има няколко неща, които трябва да обмислите, за да улесните малко процеса. На първо място - правете редовно почистване на фурната след готвене - разбира се, няма нужда от дълбоко почистване след всяко печене, но избърсването на фурната ще доведе до по-малко натрупване, което може да намали нивото на дим, когато използвате опцията за самопочистване. Ако не сте почиствали редовно фурната си, направете предварително бързо избърсване на излишните остатъци.

Не забравяйте да премахнете стелажите от неръждаема стомана преди самопочистването. Високата температура може да повреди или изкриви стелажите на фурната, причинявайки много главоболия.

Хуан Ривера работи в един от големите производители на уреди за кухнята,  препоръчва своя метод почистване. Той излива чаша вода на дъното на фурната преди да включи функцията за самопочистване. "Помага на пепелта да не полепва по дъното на фурната по време на високи температури и добавя пара“, казва той.

Помислете за почистване с пара

Проверете дали фурната ви има опция за почистване с пара, тъй като парата използва по-ниски температури и предлага по-малко абразивна опция за почистване на фурната. Тъй като Steam Clean използва по-ниска температура, вратата на фурната не се заключва автоматично, както в режим на самопочистване.

Или просто почистете ръчно фурната си

Експертите съветват да почиствате фурната си на всеки три месеца. Дори да не ви се търка с тежки химикали, има и други, по-прости начини. Почистването с оцет и сода за хляб е екологичен начин да се отървете от миризми и мазнини.

Не сте предполагали, че само със сода може да изчистите...

Поръсете вътрешната част на фурната със сода за хляб. Напръскайте оцет върху содата, докато сеобразува лека пяна. Ще забележите, че сместа започва да се пени и след това можете да я избършете с влажна кърпа. Поръсете и решетките със сода бикарбонат и след това отново напръскайте с оцет, за да почистите и тях. Накиснете ги в гореща вода, след като започнат да се пенят и почистете мръсотията с гъба и вода.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Защо почистването по метода 6/10 плени много домакини?

Как да почистите перфектно прозорците през пролетта: тайната на домакините

Как да почистите правилно екрана на лаптопа си, без да го повредите

6 съвета за миене на пода, които ще дадат отлични резултати

Как да почистите прозорците за 30 минути?

5 причини за неприятната миризма от прясно изпраните дрехи и решения на проблема

Два начина да се отървете от ивици по прозорците с помощта на просто средство

Прах за пране: кой да изберете, за да премахнете лесно петната

Защо не трябва да гладите спалното си бельо?

5 лайфхака, за да поддържате дома си подреден без много усилия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com