Евтин и ефикасен домашен препарат почиства прозорците

17162
Евтин и ефикасен домашен препарат почиства прозорците
Снимка: iStock/Guliver

Със смяната на сезоните правим основно почистване на целия дом, включително почистваме старателно и прозорците. Почистването на прозорците обаче не е никак лесна работа особено от външната страна, а след като изсъхнят понякога остават следи от неправилното почистване. Препаратите за прозорци на пазара не са напълно ефикасни, а и съдържат химикали, които директно вдишваме. Ето защо е много по-добре да използваме натурални средства за почистване.

Днес ще ви споделим ефективна рецепта за най-добрия домашен препарат за прозорци. Той се прави с подръчни средства и не е никак скъп, а дори и много професионални фирми го използват при почистване. 

Ето защо бабите миеха прозорците без препарати, а те блестяха

Домашен препарат за прозорци

Както знаете, оцетът се използва с много почистващи приложения в дома. В тази рецепта обаче не фокусираме върху свойствата на оцета за почистване на различни повърхности, но на една друга съставка - препарат за съдове. Вижте какво ви е необходимо и как да приготвите перфектния домашен препарат за прозорци:

Какво ви е необходимо?

2 чаши вода;
1/4 чаша бял оцет;
1/2 чаена лъжица препарат за съдове.

Как се приготвя?

Първо комбинирайте всички съставки и спрямо нужното ви количество увеличавайте продуктите правопропорционално. След това си набавете чист, сух и мек парцал, с който да разнесете препарата по прозорците. Накрая изплакнете обилно с чиста вода, като имайте предвид, че препаратът не бива да изсъхва по повърхността. 

Може вместо с парцал да разнесете препарата с пулверизатор, а може да използвате и бутилка със спрей за водата, с която след това трябва да почистите прозорците от препарата. Ако искате да има по-свеж и приятен аромат, може към рецептата да добавите и няколко капки лимонов сок или етерично масло. 

5 изпитани бабини метода за почистване на прозорците

Професионалните чистачи съветват прозорците да бъдат измивани в по-мрачни и облачни дни, където слънце почти няма, защото то предизвиква по-бързото изсушаване на препарата върху прозорците. Това ще затрудни последващото им изплакване и почистване с вода, като това е хем по-трудоемко, хем отнема повече време.

Може да се поинтересувате за различни натурални препарати за почистване освен на прозорците, но и на стъкла, съдове, под, метал или други видове повърхности. Така избягвате директен контакт със силни препарати, които са пълни с различни химични и вредни съединения. Може да замените голяма част от препаратите с натурални, които например да използвате през седмичното си почистване и при по-леки замърсявания. Те са бюджетни, с безвредни съставки и почистват също толкова ефективно. Може да разгледате например рецепти за препарати с оцет.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Прах за пране: кой да изберете, за да премахнете лесно петната

Защо не трябва да гладите спалното си бельо?

5 лайфхака, за да поддържате дома си подреден без много усилия

Защо не действа? Как да четем правилно етикетите на домакинските препарати?

9 неща, които трябва да почиствате само веднъж годишно

Как да премахнете следите от дезодорант от дрехите?

Как най-лесно се почистват велурени обувки?

Имитирайте чист дом, само в 7 лесни стъпки

Как се почиства гуменото уплътнение на пералнята?

Практичен интериор: 7 лайфхака за по-лесно почистване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com