Хитрини за почистване на дрехи и обувки

12664
Хитрини за почистване на дрехи и обувки
Снимка: iStock

Ако сте мислили, че почистването и поддържането на дома подреден е основният елемент в списъка със задачи за домакинството ви, грешите! Правилното организиране на вашето пране е също толкова важно в днешния модерен начин на живот. Обръщането на внимание на съветите и триковете за ефективно пране не само ще ви помогне да поддържате прането си в ред, но и ще спестите ценно време и усилия.

Съвети и трикове за вашето пране

Цикълът на пране е безкраен. Нашето облекло се превърна в лицето на нашата личност; ние използваме безброй рокли и друго бельо в ежедневието си, дори ако просто работим от вкъщи. Точно докато сортирате, перете, сушите, гладите и прибирате различните дрехи, неизбежно се появява нов товар от мръсни дрехи.

Единственото решение за справяне с това предизвикателство е да намерите и следвате простите, но ефективни съвети и трикове за пране, които ще ви спестят време и усилия.

1. Отървете се от петната под мишниците на ризите

Почистете тези петна от пот с бял оцет. Можете дори да използвате смес от бакпулвер и лимонов сок. Ензимен препарат за отстраняване на петна за предпране завършва предварителната обработка. Измиването след този цикъл със сигурност ще се справи ефективно с петната.

Режим "Бързо пране": Защо е вреден за прането и пералнята?

2. Изберете разумно своя перилен препарат

Купуването на икономичните или тези, използвани от вашите родители, не винаги може да работи във ваша полза. Имайте ясна представа за различните перилни препарати, предлагани на пазара. Докато прахообразните перилни препарати са чудесни за общи натоварвания, техните течни двойници са добри за петна. Изберете този, който най-добре отговаря на вашата цел.

3. Опитайте всичко възможно, за да избегнете оцветяването на дрехите

Сортирайте правилно дрехите си, за да предотвратите разливането на определени цветове върху светлите тъкани. Ако подозирате, че дадена кърпа може да е устойчива на цвета, по-добре е да използвате мокър памучен тампон, да го разтриете върху тъканта и да проверите дали боята се пренася върху тампона. Добра идея е отделното ръчно пране на предметите, които са податливи.

4. Изключителен метод за пране на бели дрехи

Обикновено белите тениски и чорапи побеляват след няколко пранета. Накиснете такива дрехи в разтвор от 180 грама сода бикарбонат в 4 литра вода. За целта може да използвате гореща вода, в която са разтворени няколко таблетки аспирин и 240 мл бял оцет. Това може да се направи по време на цикъла на изплакване по време на пране, за да направите вашата бяла тъкан ярка.

Установено: Ето на какви градуси трябва да перете цветното пране

5. Предотвратете свиването на вашите вълнени дрехи

Уверете се, че поддържате температурата на цикъла на пране на подходящо ниво. Твърде високата температура или твърде енергичното движение на барабана са врагове на вълната.

6. Премахнете миризмата на мухъл от дрехите си

Миризмата на плесен може да се дължи на влажен шкаф или неуспехът ви да изсушите дрехите правилно. Простите съвети и трикове за пране за справяне с този проблем е да поставите кутия с бакпулвер в шкафа си, което ще запази дрехите свежи. Можете да използвате и торбички със сушени билки.

7. Премахнете гънките от дрехите си бързо

Един от най-добрите трикове за пране, за да премахнете гънките от роклята си, е да я поставите в сушилня с чаршаф и кубче лед само за десет минути. Ще стане свежа и без гънки.

8. Избягвайте свиването и разтягането

Факторите, които карат дрехите да се свиват или разтягат, са видът на тъканта, съдържанието на влакна или начинът, по който перете и почиствате дрехите. Опитайте се да избегнете прекаленото разбъркване, използвайте настройка за студена вода и сушилня за горещи дрехи, за да преодолеете този проблем. Още един от най-добрите съвети и трикове за пране за справяне с проблема със свиването: добавете капачка обикновен балсам или бебешки шампоан и оставете артикула да попие известно време, преди да го отцедите. Когато го разтегнете във влажно състояние, ще откриете, че е възвърнал първоначалния си размер!

9. Премахнете белите петна от тъмните дрехи

Обикновено намираме тъмни дънки или спално бельо с бели ивици след пране. Решението за това от вашите съвети и трикове за пране е да обърнете такива предмети наопаки и да преминете към по-нежен цикъл на пране. Това ще предотврати появата на бели ивици по тъмните предмети.

10. Ето как можете да премахнете петна от мастило от дрехите си

Един от нечуваните, но ефективни съвети и трикове за пране за премахване на петна от мастило от дрехите е използването на лак за коса. С високото си съдържание на алкохол вашият скромен лак за коса може да премахне петна. Напоете петното върху роклята си с лак за коса или дезинфектант за ръце, изчакайте няколко минути и след това го измийте. Ще откриете удивителни резултати!

Как правилно да използвате сол за пране, без да това да навреди на пералнята ви

11. Отървете се от петна от масло и мазнини с бебешка пудра

Можете да премахнете грозните мазни петна, като просто поръсите бебешка пудра директно върху засегнатата област и я оставите да попие за няколко часа. Уверете се, че прахът е попил напълно маслото или греста. Изпирането както обикновено след изтриване на праха ще направи дрехите ви свежи като нови.

12. Дръжте тъмните си дрехи тъмни

Колкото и странно да звучи, добавянето на чаша кафе към вашето тъмно пране значително помага да запазите черните, денимът, както и тъмносините дрехи, да изглеждат страхотно. Това не е магия; кафето действа като естествена боя, това е всичко!

13. Дръжте чорапите  заедно в мрежеста торба, за да избегнете загуба

Поставете чорапите си в мрежеста торба за пране и хвърлете торбата в пералнята, за да не загубите чорап! Това е един от най-простите съвети и трикове за пране на малки предмети.

14. Пере се само когато трябва

Основният сред най-добрите съвети и трикове за пране е да прочетете насоките и да разберете колко често наистина трябва да перете различни дрехи.

15. Използвайте студена вода за пране на повечето дрехи

Повечето тъкани не изискват гореща вода. Използването на студена вода спестява разходи за енергия, като същевременно гарантира дълготрайност и свеж вид на вашите дрехи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Край на хаоса: 7 важни съвета за подреждане на дома

Как трябва да се почиства екрана на телевизора?

8 неща, които е опасно да пускате в пералнята

Перат ли се плюшени играчки в пералня или не?

Защо почистването по метода 6/10 плени много домакини?

Как да почистите перфектно прозорците през пролетта: тайната на домакините

Как да почистите правилно екрана на лаптопа си, без да го повредите

6 съвета за миене на пода, които ще дадат отлични резултати

Как да почистите прозорците за 30 минути?

5 причини за неприятната миризма от прясно изпраните дрехи и решения на проблема

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com