Как да накараме прането да мирише на чисто?

4404
Как да накараме прането да мирише на чисто?
Снимка: istockphoto.com

Създаването на миризма на чисто е жизненоважен аспект от рутинното пране, който допринася за цялостната свежест и привлекателност на дрехите и спалното бельо. Постигането на чист, свеж аромат включва повече от просто пране с перилен препарат; то изисква комбинация от подходящи техники за пране и допълнителни стъпки за ефективно премахване на миризмите.

Ето как да направите така, че прането ви да ухае чисто и свежо всеки път:

Изберете правилния перилен препарат: Започнете с избора на висококачествен перилен препарат с приятен аромат. Търсете перилни препарати, специално разработени за премахване на миризми, като например такива, съдържащи ензими или почистващи препарати на кислородна основа. Избягвайте да използвате прекалено много перилен препарат, тъй като той може да остави остатъци по дрехите и да предизвика миризма на мухъл.

Колко грама прах ви трябва да за едно пране

Подреждайте прането правилно: Разделяйте прането на различни купчини в зависимост от цвета, вида на тъканта и степента на замърсяване. Изпирането на сходни артикули заедно помага да се предотврати преливането на цветовете и гарантира, че всеки товар се почиства ефективно.

Предварителна обработка на петна: Преди да изперете, обработете предварително всички петна или силно замърсени места с препарат за премахване на петна или със смес от вода и перилен препарат. Това помага за разграждането на упоритите петна и предотвратява появата им по време на цикъла на пране.

Използвайте правилната температура на водата: Обърнете внимание на температурата на водата, препоръчана за вида на тъканта и степента на замърсяване. Горещата вода е ефективна за отстраняване на микроби и тежки замърсявания, докато студената вода помага за запазване на цветовете и предотвратява свиването.

Течен прах за пране - кога е най-добре да се използва

Добавете оцет или сода бикарбонат: За допълнителна свежест добавете половин чаша бял оцет или сода за хляб към цикъла на пране. Оцетът помага за неутрализиране на миризмите и действа като естествен омекотител за тъкани, а содата за хляб абсорбира миризмите и помага за избистряне на белите цветове.

Изберете естествени аромати: Вместо синтетични омекотители на тъкани, помислете за използване на естествени алтернативи, като етерични масла или топки за сушене, напоени с етерични масла. Просто добавете няколко капки от любимия си аромат към топката за сушене и я хвърлете в сушилнята заедно с прането, за да усетите фин, освежаващ аромат.

Сушете дрехите правилно: Изваждайте дрехите от пералната машина веднага след приключване на цикъла, за да предотвратите появата на миризми на мухъл. Ако е възможно, окачете дрехите навън, за да изсъхнат на въздух и да придобият свеж аромат на открито. Ако използвате сушилня, почиствайте редовно капака за мъх и избягвайте прекаленото сушене, тъй като това може да доведе до втвърдяване на тъканите и загуба на свежестта им.

Съхранявайте прането правилно: След като прането е чисто и сухо, съхранявайте го на чисто и сухо място, далеч от влага и пряка слънчева светлина. Правилното съхранение помага за запазване на свежестта на дрехите ви и предотвратява появата на застояли миризми.

Като следвате тези съвети, можете да гарантирате, че прането ви ще мирише на чисто и свежо всеки път, когато го изперете. С правилните техники и няколко прости допълнения можете да се наслаждавате на усещането за чисти, ароматни дрехи и спално бельо в целия си дом.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Защо почистването по метода 6/10 плени много домакини?

Как да почистите перфектно прозорците през пролетта: тайната на домакините

Как да почистите правилно екрана на лаптопа си, без да го повредите

6 съвета за миене на пода, които ще дадат отлични резултати

Как да почистите прозорците за 30 минути?

5 причини за неприятната миризма от прясно изпраните дрехи и решения на проблема

Два начина да се отървете от ивици по прозорците с помощта на просто средство

Прах за пране: кой да изберете, за да премахнете лесно петната

Защо не трябва да гладите спалното си бельо?

5 лайфхака, за да поддържате дома си подреден без много усилия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com