Как да перете завивките и възглавниците, за да са винаги чисти?

25709
Как да перете завивките и възглавниците, за да са винаги чисти?
Снимка: iStock

Поддържането на завивките и възглавниците чисти е от съществено значение за поддържането на здравословна и комфортна среда за сън. С течение на времето в тези спални принадлежности могат да се натрупат прахови акари, пот и други алергени, които могат да окажат отрицателно въздействие върху качеството на съня ви и цялостното ви благосъстояние. За да сте сигурни, че вашите завивки и възглавници ще останат свежи и чисти, следвайте тези стъпки за правилно почистване.

Четете етикетите за грижа

Преди да започнете да почиствате завивките и възглавниците си, проверете етикетите за грижа за всички специфични инструкции. Различните материали може да изискват различни методи на почистване. Винаги следвайте указанията на производителя за постигане на най-добри резултати.

Редовно раздуване и разклащане

За да предотвратите образуването на бучки във възглавниците си, редовно ги надувайте и разклащайте. Това ще помогне да се запази формата им и да се разпредели равномерно пълнежът.

Пране на завивките в пералня

Много завивки могат да се перат в пералня. Използвайте перална машина с голям капацитет, за да може завивката да се движи свободно. Добавете мек перилен препарат и изберете нежен или деликатен цикъл с настройка за студена или хладка вода. Избягвайте да използвате белина или агресивни химикали. След изпирането не забравяйте да я изплакнете обилно, за да отстраните всички остатъци от перилния препарат.

Спално бельо топ 7 съвета при покупка

Ръчно пране на деликатни завивки

Ако вашата завивка е особено деликатна или съдържа крехки материали като коприна или пух, помислете за ръчно пране. Напълнете вана или голям съд с хладка вода и нежен перилен препарат. Разбъркайте внимателно водата, за да се образува пяна. Потопете пухената завивка и внимателно я натиснете, за да я почистите. Изплакнете обилно, като се уверите, че всичкият перилен препарат е отстранен.

Сушене на завивки

За завивките сушенето в машина обикновено е безопасно, но проверете етикета за грижа. Използвайте слаба топлина и няколко топки за тенис или топки за сушене, за да помогнете за раздуването на завивката и преразпределянето на пълнежа. Сушенето може да отнеме няколко цикъла, но е изключително важно да се гарантира, че завивката е напълно суха, за да се предотврати развитието на мухъл.

Почистване на възглавници

Възглавниците могат да се почистват на място за малки петна. Използвайте мек почистващ препарат и мека кърпа или гъба, за да почистите нежно зацапаната област. Изплакнете и оставете възглавницата да изсъхне напълно, преди да я използвате отново.

Протектори за възглавници

Използването на протектори за възглавници е отличен начин да запазите възглавниците си чисти. Тези калъфки с цип действат като бариера, като не позволяват на потта, праховите акари и други замърсители да проникнат във възглавницата. Те са лесни за пране и се сменят при необходимост.

Как да изберем спално бельо, за да привлечем любов, пари и късмет?

Редовен график за пране

Разработете график за пране на завивките и възглавниците си. Стремете се да ги почиствате поне два пъти годишно или по-често, ако алергиите са проблем.

Слънчева светлина и свеж въздух

Редовно излагайте завивките и възглавниците си на слънчева светлина и свеж въздух. Слънчевата светлина може да помогне за унищожаването на бактериите и акарите, като същевременно придава на спалното ви бельо свеж аромат.

Поддържането на чисти завивки и възглавници е жизненоважно за вашия комфорт и здраве. Правилната грижа, включваща редовно почистване и следване на инструкциите на етикета за грижа, ще удължи живота на тези основни артикули за спане. Като поддържате спалното си бельо чисто, ще се радвате на по-добър сън и по-здравословна среда за спане.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Защо почистването по метода 6/10 плени много домакини?

Как да почистите перфектно прозорците през пролетта: тайната на домакините

Как да почистите правилно екрана на лаптопа си, без да го повредите

6 съвета за миене на пода, които ще дадат отлични резултати

Как да почистите прозорците за 30 минути?

5 причини за неприятната миризма от прясно изпраните дрехи и решения на проблема

Два начина да се отървете от ивици по прозорците с помощта на просто средство

Прах за пране: кой да изберете, за да премахнете лесно петната

Защо не трябва да гладите спалното си бельо?

5 лайфхака, за да поддържате дома си подреден без много усилия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com