Как да почистим щорите, без да ги сваляме?

16742
Как да почистим щорите, без да ги сваляме?
Снимка: Khaligo / Pixabay

Ако има нещо наистина кошмарно за всяка домакиня, то това е почистването на щорите. Нещата стават още по-ужасни, когато трябва да ги свалите и монтирате отново. Щорите не се почистват толкова лесно, колкото завесите. Да, те също се свалят, но след това директно отиват в пералнята. Добрата новина е, че можете да направите цялостно почистване на щорите у дома, без да се налага да ги сваляте.

Стъпки за почистване на щорите без сваляне

Като първа стъпка отворете щорите и ги почистете от прах с голяма четка или микрофибърна кърпа. След това вземете прахосмукачката и използвайте тънкия ѝ накрайник, за да премахнете прахта, която се е наслоила по останалите компонентни на щорите.

Бързо и лесно почистване на щорите с този трик!

Чистенето на щорите вероятно е едно от най-досадните занимания при подреждането на дома, защото е адски дребнаво, труднодостъпно и отне...

Следващата ви стъпка е да измиете щорите. Почистващата смес зависи от какъв материал са направени. Ако са от винил, алуминий или дърво, то можете да използвате смес от нежен антибактериален сапун или вода. Използвайте удобен и мек парцал за целта, като запомнете отгоре надолу. Избършете лента по лента, а не всички вкупом.

Ако имате щори от плат или сенници, те не трябва да се пускат в пералнята. Можете да ги почистите с препарат против петна само на местата, където се налага. Ако щорите са ви от естествено дърво, то не използвайте вода. Почистването при тях става със суха кърпа или прахосмукачка.

Последната стъпка е да почистите самите струни. Те са крехки и се влияят от всичко. За целта вземете бяла кърпа и подходящ разтвор. Минете целите струни, като движението ви е надолу.

Как да измиете прозорците си лесно?

Щорите ви ще заблестят от чистотата с тези хитрини за почистване

Щорите за прозорци са домакинско обзавеждане, което, изглежда, се почиства само когато ви завладее внезапен прилив на енергия или когат...

За едно с щорите идват и прозорците. Знаем, че те също са истински кошмар за повечето домакини. На първо място трябва да вземете подходящ инструмент за чистенето. Най-лесно става с вестници, защото са евтини, не драскат повърхността и поставят защитен филм върху нея. Това пречи на прозорците да се замърсят бързо.

Обикновената гъба също е удобна за измиване. С нейна помощ лесно ще можете да премахнете останалия почистващ препарат. Друга опция са ви филтрите за кафе, те са толкова универсални и подходящи, колкото и вестниците.

Почиствайте прозорците в облачен ден. Тайната е, че по време на слънчев ден водата ще изсъхне по-бързо и ще останат петна. Също така, външната страна на прозореца се мие вертикално, а вътрешната хоризонтално.

Ако прозорците са силно замърсени, то можете да минете първо с влажна пореста гъба. Така ще премахнете горния слой замърсяване. След това можете да почистите основно повърхността с кърпа от микрофибър. Хубаво е тя да няма мъх, за да не остават следи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Преди сезона на открито: Как да чистите бели пластмасови столове

Това е най-ефективният и лесен начин за почистване на тавана

Как да изчистите успешно нацапани с червило дрехи и платове?

Развъдник на микроби: най-лесният начин да почистите тавана - със сигурност не сте го правили

3 начина да перете дрехи и бельо без пералня

Как най-лесно да почистим готварска печка?

Пране на обувки в пералня - за кои може и за кои не

5 лайфхака бързо да съберете парчетата от счупен стъклен съд

Колко често трябва да перете дрехите си?

Как да бъде успешно почистването на фугите на силно замърсен фаянс

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com