Как да почистваме възглавниците?

9528
Как да почистваме възглавниците?
Снимка: iStock

Възглавниците са последното нещо, което чистим. Да, сменяме калъфките, но не почистваме самите възглавници. Те събират прах, миризми, кожни клетки, акари, влага и други. Така могат да се появят алергии, за които да няма друго обяснение. Ако се чудите защо всеки пък като си легнете нещо не е наред, не се чувствате добре или пък започвате да кихате от нищото, то помислете кога за последно си почистихте възглавницата. Със сигурност това не е от най-приятните занимания на повечето домакини, но е неизбежно, а и има няколко лесни начини, по които можете да почистите възглавниците.

Съвети как да почистим възглавницата си

Преди да пуснете възглавницата в пералнята се уверете, че тя може да се пуска. В повечето случаи това го пише на етикета и е допустимо за почти всички възглавници. Ако се притеснявате пълнежът да не се събере в едно място или да се сплеска, то пуснете две възглавници. Така при центрофугата те ще се притискат една друга и няма опасност пълнежът на нито една да се сплеска или събере само в единия край.

Най-добрите домашни средства за почистване на мебели

Изберете програмата с най-висока температура и вместо прах, сложете гел. Прахът може да се задържи във вътрешността, докато гелът ще свърши същата работа, но няма да се задържи никъде. Все пак това са обемни неща за пране, така че предвидете допълнително време за изплакване и пуснете още едно след като свърши основната програма.

Колкото до съхненето, ако имате сушилна, ще е чудесно. Преди да ги пуснете, поставете няколко топки за тенис, които ще предпазят пълнежа и ще има баланс. При пожълтели възглавници или пък с много неприятна миризма, то предварително я сложете в белина за няколко часа или пък я накиснете в сода. Содата е щадяща повече от белината, така че препоръчваме нея за тази цел.

Рецепта за домашен препарат за почистване на дома без химия

Друг вариант е да я пуснете на кратка програма с белина, а след това на дълга с гел. По този начин ще отмиете петната и лошата миризма по-бързо с помощта на силните препарати и високите градуси, без да се налага да чакате да се накисват.

Ако искате да изперете декоративните възглавници, то вижте от къде се сваля калъфката. След това я изперете по начина, по който е посочен на етикета или пък от производителя. При декоративните възглавнички направени от коприна или кадифе се използват услугите на химическо чистене. В противен случай бихте ги повредили, тъй като прането в пералнята е прекалено груб процес за тях. Останалите ги перете като тези за пране, като се съобразите с външната материя.

Има и трети начин – с пяна за почистване на мебели. Тя освежава и почиства тъканта, без да се налага да използвате допълнителна обработка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Край на хаоса: 7 важни съвета за подреждане на дома

Как трябва да се почиства екрана на телевизора?

8 неща, които е опасно да пускате в пералнята

Перат ли се плюшени играчки в пералня или не?

Защо почистването по метода 6/10 плени много домакини?

Как да почистите перфектно прозорците през пролетта: тайната на домакините

Как да почистите правилно екрана на лаптопа си, без да го повредите

6 съвета за миене на пода, които ще дадат отлични резултати

Как да почистите прозорците за 30 минути?

5 причини за неприятната миризма от прясно изпраните дрехи и решения на проблема

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com