Как да се отървем от дървеници?

10101
Как да се отървем от дървеници?
Снимка: iStock

Вредителите, привлечени от възможностите за храна и топлина в човешките домове, са наистина многобройни. Поради тази причина се случва да се сбъркат - било заради близост в названията, било заради сходни външни белези.

Сред тези, които се бъркат заради близките им имена са дървениците и дървоядите. Става въпрос за съвършено различни насекоми. Дървоядите не се интересуват от хората, а само от дървените неща в дома им. Те се пъхат в дървените плоскости и не могат да бъдат видени, а само се чуват по скърцането в дървото и по дупчиците, които пробиват в него. Дървоядът се храни с дървесина и няма отношение към човека.

Дървеницата е съвсем друг вредител. Той пие човешка кръв и е по-неприятен дори от комара. Поради това се причислява към паразитите, които са известни със своята потайност и плашливост. Дървеницата се крие в дупки и цепнатини, показва се само нощем, за да се храни от кръвта на спящите хора.

Дървеници, хлебарки, мравки и бълхи – как да ги премахнем от дома

Дървеници има навсякъде по земята, те са около 92 вида общо. У нас са разпространени креватните или още наричани постелни дървеници. Те само пълзят, но могат да се катерят, придвижват се бавно, като пълзят във вертикална посока, ако искат да стигнат тавана.

Не може веднага да се разбере, че домът е нападнат от дървеници. За това се досещаме, ако открием червени петна по себе си, които ни сърбят. Лицето, ръцете, краката и гърба може да се окажат пострадалите зони. Ухапването не е болезнено, но е неприятно, защото сърби, появяват се и малки пъпки. Опасност представлява само възможността от алергичен шок с лош край.

Откривайки малки петънца от кръв по чаршафите сутрин, може да ни даде знак, че имаме на гости дървеници. Това се получава при неволно смачкване на насекомото насън, както и ако то повърне от изсмуканата кръв, за да може по-бързо да се прибере в скривалището си.

Ето ТОВА ще ви помогне да се справите с дървениците ЗАВИНАГИ

Може да се открият и малки кухи обвивки из къщи. Те са от кожата, която дървениците сменят по 5 пъти, преди да станат възрастни.

Лепкави следи и малки бели топченца по мебелите пък показват, че те вече са оставили яйца, за да се появят поколенията им.

Важният въпрос за хората е как да се отърват от тази напаст. Истината не е приятна - тези инсекти са особено упорити и борбата с тях никак не е проста. Нужно е леглата постоянно да се прочистват, завивките да се сменят често, всички цепнатини и дупчици да се запълват, за да няма къде да си направят укрития. Превенцията е особено важна.

Ако нищо не помогне, съществуват фирми, които разполагат с професионални препарати, които ги унищожават. Нужни са обикновено 3 пръскания, за да бъдат изтребени от дома.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Защо почистването по метода 6/10 плени много домакини?

Как да почистите перфектно прозорците през пролетта: тайната на домакините

Как да почистите правилно екрана на лаптопа си, без да го повредите

6 съвета за миене на пода, които ще дадат отлични резултати

Как да почистите прозорците за 30 минути?

5 причини за неприятната миризма от прясно изпраните дрехи и решения на проблема

Два начина да се отървете от ивици по прозорците с помощта на просто средство

Прах за пране: кой да изберете, за да премахнете лесно петната

Защо не трябва да гладите спалното си бельо?

5 лайфхака, за да поддържате дома си подреден без много усилия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com