Как да забравим за лошата миризма в хладилника?

5664
Как да забравим за лошата миризма в хладилника?
Снимка: iStock/Guliver

От време на време по различни причини в хладилника се появява неприятна миризма. Това е често срещано явление - затова е добре да се научим как да го избягваме или, ако вече е възникнало, да го преодоляваме.

В повечето случаи неприятните миризми се дължат на разлагаща се храна. Иначе казано, миризмите са природни газове, отделяни от органични вещества, които в крайна сметка проникват и се разпространяват в околната среда. Този процес е още по-интензивен в тясно затворено пространство - каквото и представлява пространството в затворения обем на хладилника.

Ето няколко съвета, за да се отървете от лошата миризма в хладилника с домашни трикове и средства и да сложите край на тази неприятност.

Първата стъпка е доброто почистване! Преди всичко, извадете всичко, което се съхранява в хладилника и проверете срока на годност на различните продукти. След това изхвърлете храните с изтекъл срок на годност, както и съдържанието на онези съдове и тенджери, в които има запазени предишни ястия и са били забравени в задната част на хладилника.

И така: след като хладилникът е чист, то определени продукти ще ви помогнат за решаване на проблема с лошата миризма! Те са следните.

Как се чисти камера на хладилник за 30 минути

Сода бикарбонат

Това е наистина важен съвет за използването на ценен продукт. Преди да започнете да слагате храни в хладилника, го почистете добре с кухненска гъба (сюнгер) или просто с парцал, напоен с разтвор на вода и сода бикарбонат. След това задължително избършете навлажнените места и подсушете. За сместа е напълно достатъчна само 1 с. л. сода бикарбонат на 2 литра вода. И нещо важно: моделите хладилници, в които присъства функцията за автоматично размразяване, не трябва да се изключват, когато биват почиствани.

Въглени

Като абсорбира молекулите на лошата миризма, въгленът е безпогрешен при нейното премахване. Именно този похват е и е един от най-известните, често срещани и популярни съвети за прочистване на хладилника от лоши миризми. Просто сложете парче въглен в метална или керамична купа и я оставете отворена на дъното на хладилника – така ще се освободите от неприятната миризма за определен период от време. Не забравяйте да сменяте въглена поне веднъж месечно.

Кафе

Да се постави чаша смляно кафе в хладилника след почистването му също е много популярен съвет за премахване на лошата миризма! Колкото по-ситно е смляно, толкова по-добре. Също така, колкото по-голяма е повърхността на кафето, която е в контакт с въздуха в хладилника, толкова повече миризма ще улови. Съветът също е да сменяте кафето на всеки 30 дни.

Оцет

При използване на оцет за премахване на лошата миризма от хладилника не забравяйте, че виненият оцет на свой ред ще остави своята силна миризма. Ето защо категоричната препоръка е да използвате ябълков оцет. За целта направете смес от ябълков оцет с вода в съотношение едно към три (1 част ябълков оцет на 3 части вода). Сложете да заври, докато сместа кипне. Изчакайте я да се охлади, налейте я в стъклен или метален съд и оставете в чист хладилник за около 6 часа. След това просто я изхвърлете.

Груби грешки, които допускате при чистенето на хладилник

Ето и някои практически съвети, за да поддържате хладилника винаги дезинфекциран

Измивайте продуктите, които току-що са донесени от магазина, преди да ги поставите в хладилника.

Почиствайте всички вътрешности на хладилника на всеки три месеца.

Не задръствайте рафтовете с продукти или съдове - това пречи на циркулацията на въздуха и задържа миризмите

Не забравяйте, че по време на почистване е важно хладилникът да е празен, а при уреди без функция за размразяване - и изключен. Това улеснява отстраняването на замърсяванията и предотвратява инциденти. Процесът е същият за премахване на лошата миризма в хладилници от по-стари модели без замразителна камера.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Как най-лесно да почистим готварска печка?

Пране на обувки в пералня - за кои може и за кои не

5 лайфхака бързо да съберете парчетата от счупен стъклен съд

Колко често трябва да перете дрехите си?

Как да бъде успешно почистването на фугите на силно замърсен фаянс

Дори и силно замърсената микровълнова печка ще се почисти - ето как

Как се почиства силно замърсен фритюрник?

Какво е по-добре да изберете за пране: прах, гел или капсули?

Тайни, които ще ви помогнат да измиете прозорците без много усилия

Как бързо да премахнете петно ​​от диван: 5 ефективни начина - тапицерията ще бъде като нова

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com