Как лесно се почиства ютия от нагар?

25429
Как лесно се почиства ютия от нагар?
Снимка: iStock/Guliver

Някой позвъня на вратата, детето се разплака или се загледахте се в любимия сериал, докато гладите дрехите и ютията ви поднесе неприятен подарък – дупка върху любимата рокля? Отделете си минутки за ядосване и кършене на пръсти, за оглеждане на щетата и ровене във всевъзможни сайтове как да я поправите, след което обърнете внимание на другата пострадала от неприятната ситуация – ютията ви.

Изгорената рокля не е единственият проблем след изгаряне на дреха по време на гладене. Нагарът, образувал се по ютията е в състояние да продължи да съсипа дрехите ви, докато не го отстраните. Досадното домакинско задължение, включващо гладачната маса и обилна гореща пара, ще следва да се преустанови.

Но не бързайте да се радвате, тъй като кратката почивка е за почистване на ютията или за покупка на нова, ако може да си позволите подобен разход. Не бързайте да харчите пари от бюджета си обаче, преди да сте опитали да почистите ютията. Нагарът е упорит, но има лесен начин да го премахнете и възстановите гладещата повърхност, ако знаете как се почиства ютия от нагар.

Пет доказани начина как да почистим загоряла ютия

Как се почиства ютия от нагар – лесен трик, който ще ви изненада приятно

За щастие не е нужно дори да излизате от дома си, за да се снабдите с препарат, обещаващ лесно премахване на загара от ютията, без да навреди на кожата и маникюра ви, околната среда и домашните любимци, тъй като всъщност не е химия, а… храна. При това със сигурност ще я откриете в шкафа си и цената ѝ е ниска.

Тайната на почистената до блясък от изгорялата ви рокля ютия се казва бял оцет. Бързаме да припомним да изключите ютията и да я изчакате да се охлади, преди да започнете, тъй като късото съединение или изгорените пръсти са последното, което ви е нужно след изгорялата рокля и загорялата ютия. За почистването освен белия оцет ще ви е нужна и микрофибърна кърпа, както и парче непотребен плат.

Направете разтвор от равни части оцет и вода и напръскайте щедро загорялата повърхност на ютията с него. Включете ютията, като пуснете опцията за пара, и енергично гладете старото и непотребно парче плат, което ви казахме да си приготвите. Оцетът следва да разтвори загара и под действието на топлата пара той да мигрира върху непотребния плат, оставяйки ютията чиста.

Ако ютията ви има стар загар, той е по-упорит и труден за почистване, но не се отчайвайте – натопете кърпа в чист бял оцет и покрийте ютията – ИЗКЛЮЧЕНА И СТУДЕНА – с напоената кърпа. Изчакайте час и забършете. Още ли не е светнала от чистота? Има и други методи, също лесни, бързи и с продукти, които имате под ръка, които обещават да ви разкрият как се почиства ютия от нагар. Изпробвайте ги

-          Почистване на ютия с паста за зъби

Тук важен е изборът на паста, за да не причините по-големи щети на ютията от тези, които вече съумяхте – пастата трябва  да е бяла, без никакви цветни ивици в нея.Нанася се върху студена  ютия и се изчаква малко, след което се избърсва с кърпа. Повтаря се, докато резултатът ви накара да се усмихнете.

Как да почистим загоряла ютия?

-          Почистване на ютия със сода за хляб

Вълшебна е тази сода, която използваме и за кулинарните ни шедьоври, и за киселини в стомаха, и за бели зъби, и за чиста тоалетна, и за блестящи плочки в банята, а днес тя влиза в ролята на спасител на ютията ви. Направете гъста паста от содата, като я разбъркате в малко вода и нанесете върху изстинала ютия с кърпа или четка. Внимавайте обаче с търкането –  космите на четката не трябва да са много твърди, за да не нараните повърхността. Изчакайте 30-60 минути и забършете. Светна ли ютията ви?

Как парацетамолът почиства ютия от нагар?

Някои източници сочат таблетката парацетамол, прокарана върху все още горещата ютия, като вълшебник с изключителна ефективност, когато стане въпрос как лесно се почиства ютия от нагар, като дори обясняват в какво се крие ефективността му и защо е прави почистването на загорелия домакински уред лесно – тайната се крие в разтопения р-аминофенол, който разтваря синтетичните овъглени полимери, полепнали по повърхността на ютията, и в силициевият диоксид в парацетамола, който е абразивен.

Лично не сме изпробвали този методи, така че експериментът е на ваша отговорност и най-добре изпробвайте това средство, сочено като най-ефективното от всички, първо на стара ютия. Работете с повишено внимание – все пак стривате таблетка върху гореща ютия. И не се опитвайте да забършете ютията след това, преди да сте я изключили и да е изстинала.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Защо почистването по метода 6/10 плени много домакини?

Как да почистите перфектно прозорците през пролетта: тайната на домакините

Как да почистите правилно екрана на лаптопа си, без да го повредите

6 съвета за миене на пода, които ще дадат отлични резултати

Как да почистите прозорците за 30 минути?

5 причини за неприятната миризма от прясно изпраните дрехи и решения на проблема

Два начина да се отървете от ивици по прозорците с помощта на просто средство

Прах за пране: кой да изберете, за да премахнете лесно петната

Защо не трябва да гладите спалното си бельо?

5 лайфхака, за да поддържате дома си подреден без много усилия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com