Как почистването на захабена мозайка със сода бикарбонат става за броени минути?

21974
Как почистването на захабена мозайка със сода бикарбонат става за броени минути?
Снимка: iStock/Guliver

Добрата стара содичка за хляб е наистина чудо от кухненския шкаф – приемаме я при киселини в стомаха, макар да е само временно облекчение и да не решава дългосрочно проблема, избелваме до блясък усмивката си с нея, чистим всичко в дома – от фугите на плочките в банята, през загорялата ютия до по-големите електроуреди като хладилника.  

Почистваща ѝ сила, липсата на химия и това, че е безопасна за околната среда, хората домашни любимци, както и че може да работите с нея без предпазни средства за разлика от битовата химия, я правят първи избор за много домакини при почистване на дома. Почистването на захабена мозайка със сода бикарбонат не е предизвикателство за содата и тя се справя отлично с това по принцип трудно начинание, ако знаете как да я използвате.

У нас мозайката на пода в дома припомня за соц времената, повечето я считат за морално остаряла и я подменят с по-съвременни материали, но ако говорим за мозайка в общите части и коридори – не я премахвайте, няма да откриете нищо по-здраво и устояващо на трафика и времето от нея. Просто се погрижете да изглежда чиста и поддържана, а не захабена, за което има лесен начин – почистването на мозайка със сода бикарбонат.

Почистването на захабена мозайка със сода бикарбонат – бързо, лесно и изгодно, ако знаете как

Имате мозаечен под в дома си или във входа на кооперацията, който не искате да замените, очаровани от здравината ѝ, устойчивостта на мозайката и това, че е непокътната след десетки години употреба? Добро решение. Днес мозайките отново се завръщат на мода макар най-често в обществени сгради и около басейна, а не в дома.

Погрижете се обаче да изглежда чиста, приветлива, а не захабена – годините и експлоатацията си казват тежката дума, така че тя се нуждае от вас. С тези лесни трикове и съвети мозайката ще светне почти като нова, а вие няма да загубите много от времето си, както и от бюджета си за скъпи специализирани препарати, тъй като ще чистим с продукт от… кухненския шкаф. Ще се уверите сами, че почистването на мозайка със сода бикарбонат е толкова ефективно, колкото със скъп препарат.

Най-лесните трикове за почистване със сода за хляб (ВИДЕО

Направете гъста паста в количество, което е нужно според големината на повърхността, която ще чистите, от сода за хляб и вода. Това количество ще е много голямо, ако ще почиствате стълбище на кооперация, така че там работете на парче – етаж по етаж, в отделни дни, за да се справите по-лесно, без да се преуморите и откажете.

С пастата намажете мозайката, като най-лесно това става с голяма непопиваща гъба, и оставете да постои около час. Ще забележите, че пастата със сода се е втвърдила. Това е моментът да вземете голяма четка за под с твърд косъм и с дълга дръжка, за да щадите кръста и за да ви е по-лесно. Търкайте енергично и се насладете как мръсотията, петната, онези следи от времето, които сте считали за запечатани завинаги в мозайката на земята, просто изчезват. Когато приключите с търкането, измийте пода – с парцал, с маркуча – както намерите за добре, както ще е по-лесно според помещението, което сте почистили. Оставете да изсъхне, ако площта е голяма, или подсушете, ако е в дома ви и се насладете на възродения блясък.

Други помощници за почистване на мозайка

  • Ако мозайката е поддържана и не е силно замърсена, ако говорим за редовно почистване, то и обикновената сапунена вода ще ви свърши работа.
  • Някои домакини използват силно разредена киселина – с 80% вода, но ако се спрете на този вариант, трябва много да внимавате – тя е опасна за вас, за домашните любимци, за децата, опасна е и за самата мозайка, ако я оставите по-силна, така че този метод не е за предпочитане, макар да е наистина ефективен, ако се работи правилно. Като споменахме киселина – белият оцет също е киселина, безопасна и естествена. Изпробвайте го.
  • Ефективно е и измиването с топла вода и неутрален препарат без сулфати. За мазни петна използвайте силно алкален детергент, но само за периодично почистване, не за често.

Правилната грижа за мозайката като почистване на мозайка със сода бикарбонат ще удължи живота ѝ и ще подобри външния ѝ вид, така че времето, вложено в тази задача, си заслужава.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Защо почистването по метода 6/10 плени много домакини?

Как да почистите перфектно прозорците през пролетта: тайната на домакините

Как да почистите правилно екрана на лаптопа си, без да го повредите

6 съвета за миене на пода, които ще дадат отлични резултати

Как да почистите прозорците за 30 минути?

5 причини за неприятната миризма от прясно изпраните дрехи и решения на проблема

Два начина да се отървете от ивици по прозорците с помощта на просто средство

Прах за пране: кой да изберете, за да премахнете лесно петната

Защо не трябва да гладите спалното си бельо?

5 лайфхака, за да поддържате дома си подреден без много усилия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com