На каква програма е най-добре да се перат пердета

8268
На каква програма е най-добре да се перат пердета
Снимка: iStock

Модерните домакински уреди улесняват живота ни. Със сигурност рядко перете на ръка, предпочитайки да го правите с пералнята. Но не всичко е толкова просто, колкото бихме искали: за да изперете завесите ефективно и да не ги развалите, трябва правилно да настроите режима на работа на автоматичната пералня, да не прекалявате с температурата и да изберете правилния почистващ препарат. И в някои случаи е необходимо да се вземат предвид специалните условия на изпиране.

Почти всички прости завеси, които не са украсени с мъниста, пайети и други аксесоари, могат безопасно да бъдат поставени в пералнята - с редки изключения. Достатъчно е да проучите препоръките на производителя: готовите завеси имат инструкции относно режима на пране и допустимата температура. Ако сте си ушили сами завесите или сте ги поръчали от студио, трябва да знаете точно как се казва тъканта - и след това да разберете правилата за пране. Ето основните препоръки, подредени в низходящ ред на допустимата температура:

Сложете това в пералнята и ще получите искрящо бели пердета

На каква програма е най-добре да се перат пердета: съвети за различни тъкани

Пердетата от ленени и плътни памучни материи не изискват специален режим на пране и могат да се перат при температура 50 - 60 градуса. Но не всички памучни тъкани са плътни. Например камбрикът е много деликатен и такива завеси могат да се перат само в пералня на деликатен цикъл. Препоръчително е да ги перете на ръка. Има изключения за бельото: изпраната ленена тъкан трябва да се пере при 40 градуса.

Тъканта Blackout е непретенциозна. Издръжливостта на тази материя позволява да се пере във всеки режим.

Тафтата може да се пере на 50 градуса, но все пак трябва да знаете, че е деликатна тъкан. Използвайте продукти, предназначени за деликатни тъкани, вместо обикновен прах. Второ, вместо стандартния, по-добре е да пуснете режим на нежно изпиране.

Пердетата от акрил и вискоза се перат на 30 - 40 градуса. Задайте режима за нежен, без центрофугиране. Изберете неагресивен препарат. При пране на акрилни завеси се препоръчва да използвате омекотител, тъй като те „загарят“ от слънцето.

Малко домакини знаят как се перат пердета в пералня

Полиестерните завеси се перат на щадящ цикъл, при температура до 40 градуса, в противен случай могат да се появят гънки. Не използвайте силни препарати.

Завесите от коприна, воал, органза и полуорганза изискват нежно отношение. Винаги се поставят в барабана само в специална торбичка! Прането на такива завеси в пералня е допустимо само при температури до 30 градуса, с деликатни почистващи препарати или изобщо без тях. Най-добре е да изберете режим „ръчно пране“, ако вашият модел пералня го има. И, разбира се, без центрофуга.

Кадифените завеси се перат при температури до 30 градуса, в най-нежния режим (по-добре е да го настроите на „ръчно пране“). Задайте времето за работа на машината на минимум, така че кадифето да не се свива. Не забравяйте да го поставите в барабана в торба, като го сгънете така, че грешната страна да е отгоре. Това е необходимо, за да се защити деликатната тъкан. По-добре е изобщо да не добавяте почистващи препарати.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Защо почистването по метода 6/10 плени много домакини?

Как да почистите перфектно прозорците през пролетта: тайната на домакините

Как да почистите правилно екрана на лаптопа си, без да го повредите

6 съвета за миене на пода, които ще дадат отлични резултати

Как да почистите прозорците за 30 минути?

5 причини за неприятната миризма от прясно изпраните дрехи и решения на проблема

Два начина да се отървете от ивици по прозорците с помощта на просто средство

Прах за пране: кой да изберете, за да премахнете лесно петната

Защо не трябва да гладите спалното си бельо?

5 лайфхака, за да поддържате дома си подреден без много усилия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com