Сложете това в пералнята и ще получите искрящо бели пердета

35550
Сложете това в пералнята и ще получите искрящо бели пердета
Снимка: iStock

Пердетата и завесите придават уют на дома, текстилът го облича и жилището ви заживява. Щорите, макар да са практични, често изглеждат твърде корпоративно и стерилно, поради което домакините, жадни за уют, използват пердета, с който да внесат живот, цвят и настроение в дома си. Тъмните се поддържат лесно, но какво да правим с изящните бели пердета? Прах, мръсотия, дим от цигари, отопление – всичко това оказва неминуема отрицателно влияние на цвета на белите пердета. Колкото и да се опитвате да ги поддържате чисти, често ги вадите от пералнята пердета не с искрящ бял цвят, както очаквате и ви се иска, а с жълт или сив оттенък и изглеждащи захабени? Поддържането и изпирането в пералнята на пердета с бял цвят е възможно, ако знаете тайните на добрата домакиня.

Искрящо бели след пералнята пердета? Да, възможно е

За да ви помогнем да се погрижите за текстила у дома и да се наслаждавате на блясък и искряща чистота на белите ви завеси, сме събрали няколко трика от кухнята на най-добрите домакини. Щом откриете какво да сложите в пералнята, за да бъдат пердетата ви искрящо бели, никога повече няма да се налага да избирате друг цвят текстил за дома не защото го предпочитате, а защото се страхувате, че бялото не може да бъде поддържано, бързо се захабява и изисква честа смяна, което коства немалка част от бюджета ви.

Избелване БЕЗ белина? ЕТО как:

Какво да сложим в пералнята при пердетата, за да са бели като сняг?

Отговорът не е скъп препарат, а се крие в кухненския шкаф. Содата за хляб се оказва идеално средство за искряща белота на пердетата ви. Сложете две лъжици от нея в пералнята, пердетата ще станат като нови и ще изчистите чудесно пожълтявания и наслагвана мръсотия и прах. Може да смесите и содата с праха, преди да го добавите в отделението на пералнята. Не пропускайте да разбъркате добре, за да не попадне содата на едно място. Ако прахът е течен, може и да я разтворите в него, преди да го изсипете в машината. В случай на много стари пердета или на такива с упорити петна, накиснете ги във вода с пакетче сода за 2-3 часа и след това ги изперете на пералнята. Разликата ще ви зарадва.

Други съвети за грижа за пердетата

Може да улесните живота си и да си откраднете време за себе си, ако следвате тези съвети за пране на пердета в пералнята машина. Съветите ще спестят и от бюджета ви, защото ще предпазите тъканите и ще удължите живота им вместо да се налага често да закупувате ново перде за дома.

1.  Намалете температурата

Перете пердетата на 30 градуса. Особено деликатните. По-високата температура може да ги съсипе.

Как да изберем дизайна на пердетата

2.  Сушете естествено

Не бързайте при сушенето. Оставете пердетата да изсъхнат на простора. Не използвайте центрофуга, за да спестите дълго, трудно и мъчително гладете при материи, които се мачкат. Не използвайте сушилня, за да не повредите и свиете материята. Гънките, които ще образува сушенето в машина, ще отнемат много време за гладене. Не си го причинявайте. Най-добре е да окачите пердетата съвсем леко влажни, за да доизсъхнат изцяло на самите прозорци. Само не пропускайте, че прозорците в този случай следва да са отворени, за да не увеличите нивото на влага прекомерно в стаята и да не се обзаведете с мухъл.

3.  В точния момент

Не сваляйте пердетата и не ги тъпчете в пералнята, преди да е дошъл моментът за пране. Това прави гънките по-малко и улеснява работата ви по гладенето им.

4.  Правилният препарат

Изберете препарат, който е подходящ за деликатни материи и е специално разработен за бял цвят. Както вече казахме, добавете и сода, върши чудеса.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Как да премахнете следите от дезодорант от дрехите?

Как най-лесно се почистват велурени обувки?

Имитирайте чист дом, само в 7 лесни стъпки

Как се почиства гуменото уплътнение на пералнята?

Практичен интериор: 7 лайфхака за по-лесно почистване

Защо трябва да използвайте само бели кърпи за баня

7 места, които повечето хора забравят да разчистят

Лекар: Това е оптималният период за смяна на спалното бельо

Тези 6 тайни лайфхака от опитни домакини ще накарат апартамента ви да блести от чистота

Този предмет в банята поглъща огромно количество опасни бактерии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Чистофайници