На колко градуса задължително се перат дънките?

10567
На колко градуса задължително се перат дънките?
Снимка: iStock

Вероятно днес няма човек без дънки в гардероба си. Но малцина се досещат за нещо важно: въпреки, че тъканите тип „деним“ изглеждат много плътни, не всеки начин на пране е подходящ за тях. За да запазите дънките си в по-добро състояние, идеалният вариант е да ги перете на ръка. Но много домакини дори не знаят при каква температура да перат дънките. Междувременно, след накисване в гореща вода, деним-тъканта избледнява, дори ако се използват скъпи и качествени препарати.

Как да перете дънки на ръка?

В случай, че е необходимо предварително накисване, то не трябва да бъде повече от един час. При накисването не използвайте прах за пране – това води до обезцветяване на тъканта. Най-добре намерете домашен сапун. Един от най-важните въпроси е на каква температура да перете дънките? Във всеки случай, независимо дали е ръчно или машинно пране, водата не трябва да е по-гореща от 40 градуса. Как да действате, за да премахнете ефективно всички замърсявания от тъканта и да не развалите нещо? Слагате дънките на дъното на ваната (може и в леген или корито). Много удачен вариант е използване на четка за дрехи с меки власинки. Не е нужно да натискате прекалено силно.

Как да перете цветните дрехи правилно: Хитринките на добрите домакини

Как да перете дънки в пералня?

Не е достатъчно просто да ги хвърлите в машината и да активирате някакъв режим. На първо място, трябва да проверите дали всички бутони, ключалки и копчета са закопчани. Проверете джобовете, извадете дребните неща. Ако панталоните имат кожени вложки, те трябва да бъдат обработени с глицерин - по този начин се предпазват от напукване. Ако имате дизайнерски бижута или бродерия на панталоните си, експертите препоръчват да използвате ръчно пране, за да сте сигурни, че украшенията не ще пострадат.

Режим на пералнята

В какъв режим да перете дънки в пералня? За целта се изучава информацията на етикета. Максималната температура, както вече споменахме, не трябва да надвишава 40 градуса - а оптималната е 30 градуса.

Центрофуга

Центрофугата трябва да бъде настроена на минимум или, ако е възможно, да се дезактивира (изключи). Поради силното въртене се получава допълнително компресиране на дънковите влакна, което води до стесняването на дънките без възможност за възстановяване. Ако, напротив, нарочно искате да стесните дънките си, може да включите центрофугата на максимум за един час. Но би трябвало да се има предвид, че цветът им ще избледнее.

7 тайни за пране на бели дрехи, за да не пожълтяват

Избор на перилен препарат

Как да перете дънки така, че да не губят цвета си? Важно е да изберете правилно не само режима и температурата на пране, но и препарата.По-добре е да използвате течни препарати, защото те се изплакват по-лесно. Има редица специални гелове, предназначени за пране на дънки; също на черни деним-платове и на дънки в черно Съществуват специални средства за пране на дънкови дрехи – с тях, благодарение на специални вещества, тъканта омеква и запазва цвета. Може също да използвате концентрирани препарати за запазване на естествения цвят на денима.

Сушене

Барабанът на пералнята не е най-добрият вариант за сушене на деним. Най-добре е дънките да се сушат на стайна температура и да се гладят, докато са леко влажни. Внимание: не сушете дънки на слънце - тъканта ще загрубее и избледнее.

Какви неща мога да пера заедно с дънки?

Много домакини се интересуват какво е възможно да се пере заедно с дънки в пералня. Но тук няма място за колебание: перфектното решение е дънките да се перат без други дрехи заедно с тях.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Защо почистването по метода 6/10 плени много домакини?

Как да почистите перфектно прозорците през пролетта: тайната на домакините

Как да почистите правилно екрана на лаптопа си, без да го повредите

6 съвета за миене на пода, които ще дадат отлични резултати

Как да почистите прозорците за 30 минути?

5 причини за неприятната миризма от прясно изпраните дрехи и решения на проблема

Два начина да се отървете от ивици по прозорците с помощта на просто средство

Прах за пране: кой да изберете, за да премахнете лесно петната

Защо не трябва да гладите спалното си бельо?

5 лайфхака, за да поддържате дома си подреден без много усилия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com