Никога не правете това, когато почиствате PVC дограма

6967
Никога не правете това, когато почиствате PVC дограма
Снимка: iStock/Guliver

Прозорци с ПВЦ дограма са много популярен избор при планирането на строежа на къщата още от много години. Вероятно основната причина за това е икономическият аспект - прозорците с ПВЦ дограма са едни от най-евтините. Но не само. Рано или късно собствениците се сблъскват с друго предизвикателство - как да почистват пожълтялата дограма. Няма какво да се лъжем - под въздействието на дим, прах, изпарения или дори дъжд рамките се замърсяват и пластмасовият материал на рамките губи своята белота. 

Как се почистват прозорци с PVC?

Прозорците и вратите от PVC предлагат оптимални характеристики по отношение на здравина, механична устойчивост и използваемост и поради това изискват ограничена поддръжка, за разлика от техните дървени и алуминиеви аналози. Това е огромен плюс за тях. Въпреки това препоръчваме да почиствате прозорците от ПВЦ поне няколко пъти годишно, за да отстраните остатъците от атмосферни влияния, както и смога и праха, които влияят на издръжливостта на компонентите им. Систематичната поддръжка и грижа ще запазят дограмата чиста и свежа за по-дълго време в същия вид като в деня на монтажа им.

Какво да не използвате за почистване на рамки от PVC?

Трябва да сте много внимателни при почистването на пластмасовата дограма. В никакъв случай, дори ако рамките са силно замърсени или пожълтели, не трябва да се използват силни разяждащи вещества. Използвайте избелващи почистващи препарати с повишено внимание. Силните химикали могат да повредят пластмасата и нашите прозорци от PVC никога няма да възвърнат блясъка си. Прекалено силните препарати също могат да доведат до обезцветяване. Когато почиствате дограмата, изберете правилните кърпи. Мека кърпа от микрофибър, памучна кърпа или гъба е най-подходяща. Трябва да внимаваме да не надраскаме пластмасовото покритие. Повредената повърхност ще се замърси по-бързо и ще бъде по-трудно да се почисти при следващото миене.

ЗАПОМНЕТЕ: Преди да почистите правилно рамката на прозореца от ПВЦ, е необходимо да отстраните натрупания прах.

Топ трик за почистване на прозорците само за 2 минути без ивици и без парцал

Почистване на цветни и бели PVC профили

Независимо дали почиствате прозорци с цветни или бели профили, трябва внимателно да изберете почистващите си препарати. Както беше споменато, прекалено агресивните и силно абразивни почистващи препарати могат да причинят обезцветяване на дограмата.

Белите PVC профили се мият най-добре с мек препарат и мека кърпа. Това може да е течност за миене на съдове или сапун, разтворен в топла вода.

Не използвайте пудри или дори лосиони, тъй като те могат да се изтрият и да замъглят повърхността.

Дори леко изтъркана повърхност може да се замърси по-бързо след известно време.
За почистване на цветни PVC профили използвайте домакински течности за почистване на различни повърхности, разредени с хладка вода.

- Не използвайте разяждащи течности, химически разтворители, ацетон.
- Не използвайте остри кърпи или абразивни материали или прахове.

Няколко трика за почистване на прозорци, които може би не знаете

Почистване на PVC прозорци - стъкло

За да почистите стъклата от PVC, се нуждаете само от гъба или микрофибърна кърпа, препарат за почистване на стъкла, чистачка и кофа с топла вода. Използвайте гъбата или мократа кърпа с почистващата течност, за да избършете прозорците, след което изстискайте отгоре надолу, за да отстраните пяната. След като прозорецът е изсъхнал, остава само да избършете перваза на прозореца. Когато почиствате стъклата на PVC прозорците, трябва да се съсредоточите върху минимизирането на ивиците и гарантирането на равномерно изсъхване на стъклата. Не забравяйте също така да почистите стъклото отвътре и отвън.

Струва си да запомните, че за да не останат ивици по прозорците, те трябва да се почистват при подходящи метеорологични условия и в подходящото време на деня. Горещият ден не е най-подходящото време за почистване на прозорците, тъй като слънчевите лъчи падат върху стъклото и водата се изпарява по-бързо, оставяйки грозни следи от капки, ивици и петна.

Не трябва да почиствате прозорците си, когато навън е твърде студено. След това водните частици могат да замръзнат върху стъклото, което затруднява почистването и допълнително надрасква повърхността на стъклото. 

И така, кога трябва да се почиства PVC дограмата? В облачен ден, но без дъжд, или когато слънцето грее, но лъчите му не падат директно върху стъклата на прозореца, който почиствате в момента.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

9 неща, които трябва да почиствате само веднъж годишно

Как да премахнете следите от дезодорант от дрехите?

Как най-лесно се почистват велурени обувки?

Имитирайте чист дом, само в 7 лесни стъпки

Как се почиства гуменото уплътнение на пералнята?

Практичен интериор: 7 лайфхака за по-лесно почистване

Защо трябва да използвайте само бели кърпи за баня

7 места, които повечето хора забравят да разчистят

Лекар: Това е оптималният период за смяна на спалното бельо

Тези 6 тайни лайфхака от опитни домакини ще накарат апартамента ви да блести от чистота

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Чистофайници